Στο θέμα της βίζας  για τους έλληνες που επιθυμούν να επισκεφτούν  τις ΗΠΑ εστιάζει το πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό θέμα της  η εφημερίδα  ΤΑ ΝΕΑ. ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παρ’ ότι η κυβέρνηση έκανε όσα της υπαγόρευσε η αμερικανική πλευρά για τα νέα διαβατήρια αλλά και τις πιέσεις που ασκούν δύο υπουργοί

Αμερικανική κοροϊδία με τη βίζα

Μόνο στην Ελλάδα – από των «15» της Ευρώπης – οι ΗΠΑ αρνούνται την κατάργησή της

 της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Με προσκόμματα και θολές εξηγήσεις η αμερικανική κυβέρνηση αρνείται – μόνον στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση των «15» – την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες ταξιδιώτες στην Αμερική.

 

Οι Αμερικανοί επιμένουν μάλιστα στο καψώνι με τη βίζα παρά το ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε όλα όσα της υπαγόρευσε η αμερικανική πλευρά – έκδοση νέων διαβατηρίων από τις αστυνομικές αρχές κι όχι από τις νομαρχίες και μάλιστα με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που επιθυμούσε η Ουάσιγκτον.

Η άρνηση των Αμερικανών να τηρήσουν τα υπεσχημένα και να μην απαιτούν πλέον βίζα από τους Έλληνες πολίτες που μεταβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προκαλέσει δυσφορία στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία τηρεί ιδιαίτερα φιλοαμερικανική στάση. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Β. Πολύδωρας (που είναι πλέον αρμόδιος για την έκδοση των νέων διαβατηρίων) ενημέρωσε αρμοδίως τον Αμερικανό πρέσβη κ. Ρις και τον επιτετραμμένο κ. Κάουντριμαν (σ.σ.: αυτόν που προσφάτως ανακάλυψε αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα!) πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί την πρόσκληση και να μεταβεί στην Ουάσιγκτον όσο απαιτείται βίζα για τους Έλληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ.

Στο ίδιο πνεύμα και η Ντόρα Μπακογιάννη θέτει το θέμα με κάθε ευκαιρία στην Αμερικανίδα ομόλογό της. Μέλη του Κογκρέσου – που έχουν σχέση με το ελληνοαμερικανικό λόμπι στην Ουάσιγκτον – έχουν ζητήσει εξηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, με βάση ποια κριτήρια η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από την Ευρώπη των «15» που εξαιρείται από την κατάργηση της βίζας.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική πλευρά απαίτησε από την Ελλάδα την έκδοση νέων διαβατηρίων – με ψηφιακή φωτογραφία, τα οποία να εκδίδονται από τις αστυνομικές αρχές – για να προχωρήσει στην άρση της βίζας για τους Έλληνες ταξιδιώτες προς τις ΗΠΑ. Η ταλαιπωρία που υφίστανται μάλιστα όλοι οι Έλληνες πολίτες τους τελευταίους μήνες για να βγάλουν νέο διαβατήριο από τις αστυνομικές αρχές κι όχι από τις νομαρχίες, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αμερικανικές πιέσεις.

Τα έδωσαν όλα. Οι απαντήσεις των Αμερικανών, επισήμως, είναι μάλλον θολές. Το νέο σύστημα έκδοσης διαβατηρίων εφαρμόστηκε όπως απαιτούσαν, επικαλούνται όμως τώρα – όπως έλεγαν αμερικανικές πηγές – τις στατιστικές τους: θέλουν λέει να μελετήσουν τα ποσοστά απόρριψης Ελλήνων ταξιδιωτών από την αμερικανική πρεσβεία! Όλοι γνωρίζουν ωστόσο τόσο στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών πως στην πραγματικότητα η Ελλάδα «τιμωρείται» από την υπερδύναμη για άλλους λόγους.

«Βρέθηκε πλαστό». Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά «αμαρτίες» του παρελθόντος, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές: τα ουκ έστιν αριθμός πλαστά ελληνικά διαβατήρια (παλαιού τύπου) που κυκλοφορούν ευρέως, τα περισσότερα από τα οποία είναι προϊόντα λαθρεμπορίας από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Οι Αμερικανοί απαιτούν τον εντοπισμό τους, οι ελληνικές Αρχές καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και υποστηρίζουν ότι έχουν αποτελέσματα, αλλά πλαστό ελληνικό διαβατήριο βρέθηκε – όπως ισχυρίζονται πηγές της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα – ακόμη και σε εν ενεργεία τρομοκράτη στη Λατινική Αμερική.

Κύκλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υποστηρίζουν ακόμη πως υπό αμερικανικές πιέσεις η ελληνική πλευρά χρησιμοποίησε την αμερικανική εταιρεία που τους υπεδείχθη για την έκδοση των νέων διαβατηρίων. Η αμερικανική πλευρά ωστόσο αφήνει να εννοηθεί πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι και ότι απλώς χρησιμοποιήθηκε κάποια εταιρεία που διατείνεται ότι χρησιμοποιεί αμερικανική τεχνολογία και πως η Αθήνα προσπέρασε τις αμερικανικές υποδείξεις.

Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν την έντονη ενόχλησή τους για την εμμονή της αμερικανικής πλευράς θυμίζοντας τη φιλοαμερικανική στάση – μέχρι παρεξηγήσεως – που έχει τηρήσει η κυβέρνηση Καραμανλή, με αποκορύφωμα της απευθείας (χωρίς διεθνή διαγωνισμό) αγορά 30 Αμερικανικών F-16 (Δεκέμβριος του 2005) προς 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

44 ημέρες ζωής για τα παλαιά διαβατήρια

Σαράντα τέσσερις ημέρες… ζωής απομένουν στα παλαιού τύπου διαβατήρια των Ελλήνων. Από την 1η Ιανουαρίου 2007, τα ταξίδια εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτρέπονται μόνο με τα διαβατήρια νέου τύπου, τα οποία από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι εφοδιασμένα με μικροτσίπ. Οι Έλληνες μπορούν να ταξιδέψουν εντός Ένωσης μόνο εφόσον έχουν νέα ταυτότητα, στην οποία τα στοιχεία τους αναγράφονται με λατινικούς χαρακτήρες.

Οι ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν μεγάλες, παρά τη λειτουργία τριών νέων τμημάτων και την αύξηση της… παραγωγής διαβατηρίων – τυπώνονται 5.000 – 6.000 διαβατήρια καθημερινά. Η ταλαιπωρία αναμένεται να αυξηθεί όσο πλησιάζει η λήξη ισχύος των παλαιών διαβατηρίων, αλλά και εν όψει των γιορτών οπότε πολλοί προγραμματίζουν ταξίδια στο εξωτερικό.

Ορισμένα ζητήματα όμως παραμένουν αδιευκρίνιστα, όπως αυτό της ταυτότητας. Έτσι, σε ορισμένα τμήματα διαβατηρίων οι παλαιές ταυτότητες δεν γίνονται δεκτές. Μέχρι στιγμής, 700.000 Έλληνες έχουν αντικαταστήσει τα διαβατήριά τους.

 

Σανίδα σωτηρίας η Ευρώπη

Αμερικανικές πηγές υποστηρίζουν πως όσο κι αν ενοχλείται η ελληνική κυβέρνηση από το αμερικανικό «εμπάργκο», η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να αλλάξει στάση και πως μοναδική σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα είναι οι… Βρυξέλλες – οι οποίες επίσης έχουν… αγριέψει διότι οι ΗΠΑ απαιτούν βίζα από τους πολίτες των δέκα νέων μελών (πλην Σλοβενίας), όπως και από την Ελλάδα. Στα αλλεπάλληλα διαβήματα του επιτρόπου Φρατίνι, οι Αμερικανοί επέμειναν πως θα εξετάζουν κάθε χώρα χωριστά και δεν πρόκειται να υιοθετήσουν ενιαία στάση έναντι του συνόλου της Ένωσης. Το ερώτημα είναι εάν θα εξακολουθήσουν να τηρούν την ίδια στάση όταν ο κ. Φρατίνι επιβάλει ως αντίποινα – όπως απειλεί – στους Αμερικανούς διπλωμάτες να ταξιδεύουν στην Ευρώπη ως κοινοί θνητοί, περνώντας ταπεινωτικούς ελέγχους!