ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ -ΠΟΥ ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΑΕ ΑΜΕΡΙΚΗΣ – ΤΟΥ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΟΜΑΡΑ.

ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΑΣ. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ & ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ. ΤΙΣ ΖΥΜΩΣΕΙΣ. ΤΙΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ   ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ.

 

 

Ο Χρήστος Π. Τομαράς, ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΑΕ στην ΣΤ΄ Τακτική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη, απαντά σε ερωτήσεις και επεξηγεί τις απόψεις του πάνω σε βασικά θέματα που απασχολούν την Ομογένεια και έχουν σχέση με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

 

E       Γιατί πιστεύετε πως θα είστε πιο αποτελεσματικός πρόεδρος του ΣΑΕ από τους άλλους υποψηφίους;

 

Α      Πρώτο, γιατί με την πείρα μου των 11 ετών στο ΣΑΕ, έχω αποκτήσει τις γνώσεις και πιστεύω πως κατέχω τα προσόντα μαζί με το θάρρος και την αποφασιστικότητα για να κάνω ενέργειες και να εφαρμόσω τους τρόπους λειτουργίας που θα επιφέρουν ένα σημαντικό αποτέλεσμα για τον Απόδημο Ελληνισμό και την Ομογένεια, μέσα από το ΣΑΕ στα πλαίσια της αποστολής του. Πιστεύω πως με μια νέα κατεύθυνση που θα προβλέπει τη συλλογική συνεργασία του Προεδρείου, τη στενότερη συνεργασία με τους ομογενειακούς φορείς και την καλύτερη επαφή με την ομογενειακή βάση, ένα νέο ΣΑΕ θα δικαιολογήσει απόλυτα την ύπαρξη του.

 

Δεύτερο, γιατί θα επιμείνω σε προγράμματα και δράση που θα ενδυναμώσουν την παρουσία, την υπόσταση και τη συνέχιση της υψηλής διαδρομής του Ελληνισμού στις χώρες της Διασποράς.

 

Τρίτο, γιατί τώρα υπάρχει μια νομική βάση (ο Εκτελεστικός Νόμος) που καθορίζει την σχέση και την συνδιαλλαγή του ΣΑΕ με την Ελληνική Πολιτεία. Παρά τις καλές προθέσεις του παρελθόντος, υπήρξε και συνεχίστηκε μια ακαθόριστη σχέση.

 

Τέταρτο, γιατί είναι στη φύση μου και στην 45χρονη πείρα μου ως  επιχειρηματίας να επιμένω και να διεκδικώ αυτά που δικαιούμαι ενώ ταυτόχρονα διοικώ σύμφωνα με τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, πάντα σε δημοκρατική βάση με τους συναδέλφους μου, πάντα σεβόμενος τις θέσεις και τις απόψεις τους.

 

E       Σχετικά με τα προγράμματα και την δράση, τι περιλαμβάνετε σ’ αυτά;

 

Α      Συγκεκριμένες ενέργειες προς συγκεκριμένες ενότητες και με συγκεκριμένη προτεραιότητα ως εξής:     

 

1)            Ελληνομάθεια

Αναγνωρίζουμε την ανάγκη παροχής βοήθειας με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Γνωρίζω συγκεκριμένες ανάγκες της Αμερικής που δημιουργήθηκαν από διάφορες αιτίες, παρά το αξιόλογο έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή  υπό την αιγίδα της οποίας λειτουργεί το εκπαιδευτικό σύστημα στις ΗΠΑ. Εισηγήσεις μας για την επίλυσή αυτών των προβλημάτων έχουν ήδη δρομολογηθεί και αναμένουμε ανταπόκριση από το ΥΠΕΠΘ.  Ωστόσο, εκτός από τη γλώσσα, χρειάζεται και η διδαχή της ελληνικής ιστορίας, της παράδοσης και μιας βαθύτερης γνώσης της σύγχρονης Ελλάδας. Αξιολόγηση χρειάζεται σε όλες τις  Περιφέρειες για τις οποίες θα μπορέσουν να συμβάλλουν τα  αντίστοιχα Περιφερειακά Συντονιστικά Συμβούλια. Η προώθηση των εδρών νεοελληνικών σπουδών αποτελεί μέρος αυτής της προσπάθειας.

 

2)            Προώθηση πολιτιστικής δράσης

Βασικός πυλώνας της αποστολής μας είναι η ανάγκη, αρχικά, να εμπνεύσουμε και να θεμελιώσουμε τις ελληνικές πολιτιστικές μας αξίες στις επακόλουθες γενιές, ενώ με υπερηφάνεια να κάνουμε «επίδειξη» τους στους συμπολίτες μας.  Με την στενή συνεργασία των  ομογενειακών φορέων, της Εκκλησίας και με τη συμμετοχή, όπου είναι δυνατόν, της Ελληνικής Πολιτείας, πρέπει να διοργανώνουμε εκθέσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις (αρχαίες τραγωδίες κλπ), διαλέξεις κλπ. Μέσα από  την  πολιτιστική δράση αναδεικνύουμε  τους Έλληνες και Ομογενείς που οι επιτυχίες τους αντανακλούν και διακρίνουν όλη την Ομογένεια.

Στο ίδιο πνεύμα, αναγνωρίζω την ανάγκη χρήσης ειδικού  προσωπικού με επαγγελματική κατάρτιση για την προσφορά ειδικής  βοηθείας στις οργανώσεις για την επιτυχή εκτέλεση των προγραμμάτων τους π.χ. μια πολιτιστική εκδήλωση, μια διάλεξη, ένα φιλανθρωπικό έργο, κ.ο.κ.

     

3)      Το Πανελλήνιο Ίδρυμα Υποτροφιών Απόδημου Ελληνισμού

Ιδιαίτερης σημασίας είναι ένα έργο που αποβλέπει στην προώθηση και την οικονομική στήριξη Ελλήνων σπουδαστών σ’ όλο τον κόσμο μέσω του Πανελλήνιου Ιδρύματος Υποτροφιών Απόδημου Ελληνισμού, ένα θεσμός που ίδρυσα το 1998 και συνεχίζει την λειτουργία του με μεγάλη αποτελεσματικότητα.  Ο κάθε σπουδαστής, αριστούχος στις επιδόσεις του αλλά οικονομικά αδύναμος, παίρνει 10.000 δολάρια.  Φέτος δώσαμε 130.000 δολάρια.

 

Μέχρι τώρα, το Ίδρυμα προσφέρει τα βραβεία του σε ελληνοαμερικανούς σπουδαστές. Ως πρόεδρος του ΣΑΕ θα το επεκτείνω σε παγκόσμια βάση για να καλύψουμε τις ανάγκες Ελλήνων σπουδαστών μας ανά την υφήλιο.  Και αν ο κ. Άθενς προσέφερε την φιλανθρωπία του στον ιατρικό τομέα, εγώ θα εστιάσω την προσοχή μου στον εκπαιδευτικό τομέα.  Και όλα αυτά με ιδιωτικούς πόρους χωρίς καμία επιβάρυνση στην Ελληνική Πολιτεία.        

 

Στόχος του Ιδρύματος είναι η ενθάρρυνση και η οικονομική στήριξη των σπουδαστών ώστε να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις σπουδές τους στις χώρες που ζουν.  Με τα σωστά εφόδια διακρίνονται στους τομείς τους και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο συνοδευόμενοι πάντα από την ιδιαίτερη διάκριση…την ελληνική τους καταγωγή.

 

4)      Αξιοποίηση των Θεματικών Δικτύων

Ίσως η πλέον σημαντική πρωτοβουλία για την αποδοτικότητα του ΣΑΕ ήταν η ίδρυση των Θεματικών Δικτύων. Τα Δίκτυα, δηλ. οι Επιχειρηματίες, οι Άνθρωποι του Πολιτισμού, οι Επιστήμονες και Ακαδημαϊκοί, η Νεολαία, οι ειδικοί στα  Εκπαιδευτικά και τα Εθνικά Θέματα καθώς και τα ΜΜΕ, είναι οι ομάδες και τα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα και χαρακτηριστικά. Αυτοί αποβλέπουν στη ενασχόλησή τους με προώθηση προγραμμάτων στις αντίστοιχες ενότητες. π.χ. οι Άνθρωποι του Πολιτισμού θα ασχοληθούν με την προώθηση πολιτιστικών προγραμμάτων ενώ η Νεολαία με τα προγράμματα φιλοξενίας, κ.ο.κ.

 

Τα Δίκτυα αποτελούν σπουδαίο μέρος της λειτουργίας του ΣΑΕ αντλώντας τα μέλη τους απευθείας από την ομογενειακή βάση σε Περιφερειακό και Παγκόσμιο επίπεδο, πάντα με την συνεργασία των φορέων (ομοσπονδιών, κοινοτήτων κλπ). Τα Δίκτυα σήμερα έχουν χάσει την κατεύθυνση τους και η επαναλειτουργία τους, με νέες βάσεις, είναι απόλυτα αναγκαία για την απόδοση του θεσμού.

 

E       Ποια είναι η άποψη σας για τη στήριξη του ΣΑΕ στα Εθνικά Θέματα;  

 

Α      Η στήριξη της προσπάθειας για τη διευθέτηση των εθνικών μας θεμάτων είναι και θα πρέπει να παραμείνει δυνατή και δίχως την παραμικρή αλλοίωση.  Σκοπός μας είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.  Για χρόνια τώρα στις ΗΠΑ, το ΣΑΕ, με τη συμμετοχή της Ομογένειας (όχι πάντοτε ικανοποιητική) συντονίζει ενέργειες και δράσεις που καταθέτουν τις θέσεις μας, ως αμερικανοί πολίτες· θέσεις που αρχίζουν από διαμαρτυρία και φτάνουν σε δυνατή διεκδίκηση των δικαίων μας…από προγραμματισμένες συνδιασκέψεις με την πολιτική ηγεσία στην Ουάσινγκτον για το Κυπριακό μέχρι πολυπληθείς διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις υπογραφών για το Σκοπιανό (20.000 σε 5 ημέρες όταν η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανεγνώρισε την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

 

Με το νομικό περιορισμό ότι το ΣΑΕ απαγορεύεται να κάνει «λόμπι» (δεν είναι «πράκτορας εξωτερικού») δεν μπορεί να διαπραγματεύεται ως θεσμός με την πολιτική ηγεσία.  Ωστόσο, τα άτομα ως αμερικανοί πολίτες δεν περιορίζονται.  Το έργο μας πρέπει να συνεχιστεί.  Τώρα, με νέες προοπτικές και καινούργια πορεία, το έργο στήριξης για τη διευθέτηση των εθνικών μας δικαίων θα συνεχίσει πιο έντονο και ενδυναμωμένο με υψηλές προσωπικότητες στις ΗΠΑ. Το ίδιο αναμένεται στον Καναδά με τις ενέργειες του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου, στην Αγγλία με την επιρροή του δυναμικού κυπριακού στοιχείου και στην Αυστραλία με τις ήδη αποδεδειγμένες επιτυχίες του ΣΑΕ.  Μην ξεχνάμε πως διεκδικούμε τα δίκαια μας με δίκαιες λύσεις σε όλα τα θέματα που εκκρεμούν, το Κυπριακό, το Σκοπιανό, το Πατριαρχείο, την Ποντιακή Γενοκτονία, την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και οτιδήποτε άλλο προκύψει ως απειλή προς το ελληνικό κράτος.         

E       Πώς σκοπεύετε ν’ ανταποκριθείτε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Απόδημοι και οι Ομογενείς εν γένει;  

 

Α      Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι τα προβλήματα, και αυτό επιτυγχάνεται με μια στενότερη επικοινωνία με τους φορείς και την ομογενειακή βάση. Με τη σύμφωνη γνώμη των Συντονιστών αυτό κατορθώνεται:

 

α)      Με ομογενειακές συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις που διοργανώνονται από τις οργανώσεις-μέλη του ΣΑΕ (ομοσπονδίες, κοινότητες, κλπ).

 

β)      Με ετήσια Περιφερειακά Συνέδρια.

 

γ)      Με τη λειτουργία Περιφερειακών γραφείων στις πόλεις με μεγάλο ελληνικό πληθυσμό (Νέα Υόρκη, Φραγκφούρτη, Μελβούρνη, Γιοχάνεσμπουργκ κλπ).

 

δ)      Με την δωρεάν προσφορά λογαριασμού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (όπως προσφέρει το yahoo για παράδειγμα) και τη δημιουργία βάσης δεδομένων με όσο περισσότερους ομογενείς για την άμεση ενημέρωση τους σε θέματα ΣΑΕ και για την άμεση παρέμβαση τους στην πολιτική και νομοθετική ηγεσία της χώρας τους όταν πρόκειται για εθνικά θέματα της Ελλάδας.    

 

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ανοίγεται διάλογος με τους ομογενείς οι οποίοι καταθέτουν τα θέματα που τους απασχολούν. Ορισμένα από αυτά διευθετούνται με τη παρέμβαση του ΣΑΕ μέσα στον ομογενειακό χώρο (βοήθεια σε σχολείο, φιλανθρωπικές εισφορές, ατομικές ανάγκες, κλπ).  Άλλα θέματα απαιτούν την συμμετοχή της Ελληνικής Πολιτείας (θέματα παιδείας, μετοικεσίας, στρατολογικά, κλπ).  Εδώ έρχεται το ΣΑΕ να εκτελέσει τη θεσμική του αποστολή ως εισηγητικό και γνωμοδοτικό όργανο προς την Ελληνική Πολιτεία, ακολουθώντας την ενδεδειγμένη κατά το νόμο διαδικασία. Η απάντηση σε αυτά τα θέματα επιτυγχάνεται μέσα σε 60 μέρες εφόσον κατατεθούν από το Προεδρείο του ΣΑΕ προς τον Υφυπουργό, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.  Πολύ σημαντική για όλους μας αυτή η καινοτομία.

 

E       Η Ελληνική Πολιτεία προσφέρει οικονομική στήριξη μόνο για τα λειτουργικά έξοδα του ΣΑΕ. Με ποιους πόρους θα πραγματοποιηθούν τα προγράμματα που προαναφέρατε;

 

Α      Με τη σύμφωνη γνώμη του Προεδρείου, στόχος μου είναι να επανεργοποιήσω το Εθνικό Ταμείο Ομογενών. Ήδη αυτό έχει συσταθεί αλλά δεν έχει λειτουργήσει. Βασική εισφορά σ’ αυτό θα είναι δωρεές από ευκατάστατους ομογενείς και μια ελάχιστη ετήσια συνδρομή από κάθε απόδημο ή ομογενή εκτός από περιοχές που οι κάτοικοι είναι οικονομικά ανήμποροι. Η συμμετοχή με συνδρομή θα ενισχυθεί με την παροχή ειδικής πιστωτικής κάρτας που θα προσφέρει σημαντικά ευεργετήματα στους χρήστες της. Το σχέδιο διαχείρισης θα προβλέπει για το σύνολο που προέρχεται από μια Περιφέρεια, το 75% να δαπανάται σε προγράμματα της Περιφέρειας  και το 25% να παραμένει στο κεντρικό ταμείο για τις ανάγκες των ανήμπορων περιοχών ή για άλλα προγράμματα παγκοσμίου εμβέλειας.  Μην ξεχνάμε πως ο Ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας χρειάζεται συνεχή οικονομική υποστήριξη, τα κέντρα υγείας που ήδη λειτουργούν με την προσωπική φροντίδα του Ανδρέα Άθενς και οι απομακρυσμένοι αδελφοί μας που ζουν σε άθλιες συνθήκες σε μέρη της Νότιας Αμερικής, χρειάζονται όλοι την δική μας συμπαράσταση.     

 

Είμαι βέβαιος πως το ΣΑΕ, τώρα που ενηλικιώνεται και με τα εφόδια που του προσφέρει ο νέος νόμος, θα εκτελέσει την αποστολή του εκφράζοντας τις θέσεις και στηρίζοντας το έργο του Απόδημου Ελληνισμού με επιτυχία.  Είμαι βέβαιος πως όλοι μας, όπου και να ζούμε, μπορούμε να προσφέρουμε θετικά και δημιουργικά σε τοπικό επίπεδο για τη διατήρηση της ελληνικότητας μας και την ουσιαστική προβολή της Ελλάδας μας. 

 

Με αυτές τις σκέψεις και σχέδια προωθούμενα από την αγάπη μου για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, ζητώ την προτίμηση των απόδημων αδελφών μου για να υπηρετήσω με σύνεση και σεβασμό τον θεσμό που αφορά όλους μας.  Η ψήφος τους θα με τιμήσει και εγώ δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους και θα φανώ αντάξιος των κοινών προσδοκιών μας.