Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που φέρουν τους Βρετανούς να προσπαθούν να διασυνδέσουν, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το Κυπριακό με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν τεράστιο σφάλμα να γίνει από την ε/κ πλευρά.

Ερωτηθείς, μετά την τέλεση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, για τις πληροφορίες αυτές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η προσπάθεια αυτή γίνεται όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και πολύ καιρό.

”Επανειλημμένα έχω πει ότι θα είναι τεράστιο σφάλμα να έρθουμε εμείς να ανατρέψουμε τη μέχρι σήμερα πολιτική της ΕΕ, και δική μας, ότι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες από το τί γίνεται στην Κύπρο”, είπε, προσθέτοντας ότι ”αν αυτό γίνει, η όλη πολιτική θα αντιστραφεί.

”Δηλαδή, η Τουρκία θα λέει για να τηρήσω τις υποχρεώσεις μου πρέπει να διασυνδεθεί με την πρόοδο του Κυπριακού”, είπε και παρατήρησε ότι ”το λένε οι Αγγλοι, αλλά είμαι σίγουρος ότι το ακούτε και εδώ στην Κύπρο από κάποιους”.

Απαντητική επιστολή

Εντωμετακύ, την Παρασκευή η  ε/κ πλευρά απέστειλε τη θετική ανταπόκρισή της στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο οποίος απέστειλε επιστολή στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων με στόχο την επιτάχυνση των προσπαθειών για προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, διατυπώνοντας ταυτόχρονα ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της άλλης πλευράς.

Απαντώντας σε ερώτηση, μετά την τέλεση των αποκαλυπτηρίων του μνημείου πεσόντων και αγνοουμένων του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η απαντητική επιστολή εστάλη πριν από δύο ημέρες, προσθέτοντας ότι ”η ανταπόκρισή μας είναι θετική”.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες για το κατά πόσον έχει απαντήσει και η άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά, αλλά σημείωσε πως ο ίδιος έχει ακούσει για ανακοίνωση που εξέδωσε η τ/κ πλευρά ότι διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις.

”Δεν νομίζω ότι έχουν πολύ περιθώριο να πουν όχι”, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

Σε ερώτηση αν μέσα από την επιστολή Γκαμπάρι η τ/κ πλευρά θα ανταποκριθεί ή αν θα χαθεί και πάλι χρόνος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι αυτή θα ανταποκριθεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι ”άλλο να ανταποκριθεί θετικά και άλλο στην πράξη να εμπλακεί σε ουσιαστικές συνομιλίες για τα βασικά θέματα του Κυπριακού, ώστε να δημιουργηθεί η βάση για λύση του Κυπριακού”.

 

ΚΥΠΕ