ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ  ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ κ. ΤONY BLAIR  

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι στο Λονδίνο. Είχα μια πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό κ. Tony Blair. Ανταλλάξαμε απόψεις για διμερή, ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα.  Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών μας είναι παραδοσιακά πολύ καλές. Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε μια γόνιμη συνεργασία,  σε μια σειρά από θέματα και είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο, ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.  Συζητήσαμε, επίσης, την πρόοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της πορεία. Υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι αυτή θα υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, θα εφαρμόσει πλήρως όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της.  Συζητήσαμε, ακόμη, για το Κυπριακό. Υποστηρίζουμε πλήρως την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και να είναι προσεκτικά προετοιμασμένη.  Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στη Νοτιανατολική Ευρώπη. Για την Ελλάδα, η σταθερότητα, η ασφάλεια, η ευημερία και οι σχέσεις καλής γειτονίας σε αυτήν την περιοχή, που είναι η άμεση γειτονιά μας, αποτελούν στρατηγικό στόχο. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των χωρών της περιοχής.  Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Tony γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή του.    

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα το πρωί ο κ. Γκιούλ, ούτε λίγο, ούτε πολύ, κατέστησε σαφές ότι δεν θα κάνει χρήση της περιόδου μέχρι την 6η Δεκεμβρίου, η οποία έχει δοθεί από τη Φινλανδική Προεδρία στην Τουρκία για να κάνει κάποιες ενέργειες, όπως αναφέρατε σχετικά με τη συνθήκη της ΕΕ. Τί προτείνετε ότι θα πρέπει να γίνει καθώς πλησιάζουμε στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας; Εννοώ, θα πρέπει να παγώσει η διαδικασία; Θα πρέπει να έχουμε μια παράταση μέχρι το 2008; Θα πρέπει να ανοίξουμε κάποια κεφάλαια και να αφήσουμε τα υπόλοιπα; Τί προτείνετε;  

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα επαναλάβω αυτό που μόλις είπα. Υποστηρίζουμε την προοπτική του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει μια συγκεκριμένη υποχρέωση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε και θα δούμε τί πρέπει να γίνει. Η ακριβής απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζήτημα στενής συνεργασίας και συναντίληψης με όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας.  Επιτρέψτε μου, με αυτή την ευκαιρία, να εκφράσω τη λύπη και την κατηγορηματική καταδίκη μου σχετικά με τη δολοφονία του Λιβανέζου αξιωματούχου και να τονίσω την ισχυρή υποστήριξή μας προς στις προσπάθειες της Λιβανικής Κυβέρνησης να ενισχύσει τη Δημοκρατία στη χώρα.