Νεκρός από πυρά αγνώστων έπεσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Βιομηχανίας του Λιβάνου Πιερ Τζεμάγιελ. Οι δολοφόνοι άνοιξαν πυρ στην αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε τραυματίζοντας τον θανάσιμα, την ώρα που διέσχιζε χριστιανική συνοικία.

 Ο Πιερ Τζεμάγιελ, γιος του πρώην προέδρου Αμίν Τζεμάγιελ και ανιψιός του δολοφονηθέντος το 1982 προέδρου Μπεσίρ Τζεμάγελ ήταν μέλος του λιβανικού κόμματος των Φαλαγγιτών και ο πλέον δημοφιλής από τους χριστιανούς υπουργούς. Ανήκε στην αντισυριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και είχε ταχθεί ανοιχτά εναντίον της επιρροής της Συρίας στο Λίβανο. Πολιτικοί της χώρας, μετά την αναγγελία του θανάτου του, κατηγόρησαν την Δαμασκό ότι κρύβεται πίσω από την δολοφονία του. Ωστόσο η Συρία, έσπευσε να καταδίκασει σθεναρά την αποτρόπαια πράξη.

Ο επικεφαλής της αντισυριακής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο Σαάντ Χαρίρι, γιος του δολοφονηθέντος το 2005 πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, έκανε λόγο για ευθύνες της Συρίας.

"Πιστεύουμε ότι το χέρι της Συρίας βρίσκεται παντού", τόνισε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο του CNN ο Χαρίρι.

Τρομοκρατική ενέργεια, χαρακτήρισε τη δολοφονία του Τζεμάγελ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερν, ενώ ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Τζόν Μπόλτον, δήλωσε ότι η δολοφονία δείχνει την ανάγκη να σχηματιστεί γρήγορα το διεθνές δικαστήριο που θα δικάσει τους δολοφόνους του Ραφίκ Χαρίρι.

"Είναι μία πολύ λυπηρή ημέρα για το Λίβανο. Συγκλονιστήκαμε από αυτήν τη δολοφονία. Τη θεωρούμε τρομοκρατική ενέργεια και επίσης τη θεωρούμε πράξη εκφοβισμού", σημείωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Ζακ Σιράκ καταδίκασε την "φρικτή επίθεση" και ευχήθηκε οι δολοφόνοι του Λιβανέζου υπουργού Βιομηχανίας "να συλληφθούν και να τιμωρηθούν".

Παράλληλα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί χαρακτήρισε τη δολοφονία του Τζεμάγελ ως μια "νέα απόπειρα αποσταθεροποίησης του Λιβάνου".

Την ανησυχία του για το γεγονός, εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής της Ασφαλείας, Χαβιέ Σολάνα, εκτιμώντας ότι ο Λίβανος πληρώνει και πάλι " βαρύ τίμημα λόγω της επιθυμίας του να ζήσει εν ειρήνη και ανεξάρτητος".

Η Ρωσία από την πλευρά της, κατάγγειλε "την επανάληψη των πολιτικών δολοφονιών" στο Λίβανο, εκφράζοντας την ανησυχία της για το γεγονός.

Την "λύπη" της για την δολοφονία εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάργκαρετ Μπέκετ.

ΑΠΕ