"Αν μας τεθούν απαράδεκτα στοιχεία, τότε δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα", "Είμαστε συνεχώς σε συνομιλίες", σχολίασε σήμερα για την πρόταση της φιλανδικής προεδρίας ο τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση του με τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ και Επικρατείας, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. κ. Αλί Μπαμπατζάν. .

"Ο κ. Γκιουλ θα πάει στο Ελσίνκι συνοδευόμενος από τεχνοκράτες, γραφειοκράτες και διπλωμάτες. Αν μας τεθούν πράγματα τα οποία είναι για μάς απαράδεκτα, δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα. Είναι γνωστά όσα έχουμε πει μέχρι σήμερα", είπε ο κ. Ερντογάν

Εξάλλου ο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ σχολιάζοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η προεδρία της ΕΕ απλώς περιμένει από την Άγκυρα να αποδεχθεί ή να αρνηθεί την πρόταση που έχει διατυπωθεί, τόνισε ότι οι συνομιλίες με τη φινλανδική προεδρία συνεχίζονται.
"Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με το να καθορίζεις προθεσμίες ή με εκβιασμούς. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο", είπε ο κ. Γκιούλ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κυριακή το Ελσίνκι.
Ο Τούρκος Υπουργός εξήγησε ότι "μερικές φορές τα πράγματα αποτυπώνονται λανθασμένα. Η φινλανδική προεδρία καταβάλλει προσπάθειες και εμείς τις υποστηρίζουμε".

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Επικρατείας, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Αλί Μπαμπατζάν, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε: "Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Αν είναι να βρούμε κάποιο τρόπο, ευχαρίστως και μπορούμε να περιμένουμε, αλλά η Τουρκία έκανε ό,τι της αναλογούσε".
Ο κ. Γκιουλ είπε επίσης ότι "η προσδοκία της Τουρκίας, όταν υπέγραφε το πρόσθετο πρωτόκολλο ήταν η αποκατάσταση του ελεύθερου εμπορίου με την "ΤΔΒΚ".

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, που έγιναν πριν την υπογραφή του πρωτοκόλλου, η απόφαση που προέβλεπε ότι "η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο και θα το εγκρίνει χωρίς καμία προϋπόθεση", μετατράπηκε στο "η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο". Ο κ. Γκιουλ επισήμανε ότι η Άγκυρα περιμένει από την ΕΕ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της. "Συνεπώς συνεχίζονται οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμα έχουμε χρόνο", συμπλήρωσε.

 

 

ΑΠΕ, ΝΕΤ