Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι έκανε έκκληση στα δύο μέρη στην Κύπρο για εργαστούν στενά με τον Ειδικό του Αντιπρόσωπο στην Λευκωσία Μάικλ Μόλερ και να αποδείξουν εμπράκτως ότι είναι έτοιμα για μια σοβαρή επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Σε δηλώσεις στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον οποίο συνάντησε στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο κ. Ανάν χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική και είπε ότι συζήτησαν την κατάσταση όσον αφορά την πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Συζητήσαμε τα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα δύο μέρη με τον αντιπρόσωπό μου Μάικλ Μόλερ στο νησί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα μέρη προετοιμάζονται αποτελεσματικά, όχι μόνο ως μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά ως ένα βήμα προς την πλήρη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο τη διευθέτηση του Κυπριακού», είπε.

Ο κ. Ανάν πρόσθεσε: «Εκανα έκκληση όπως τα δύο μέρη εργαστούν πολύ στενά με τον αντιπρόσωπό μου στο νησί και ότι το σημαντικό δεν είναι η δήλωση ότι υπάρχει πρόθεση, αλλά θα ήθελα να δω ενέργειες από τις δύο πλευρές που να μικραίνουν το χάσμα ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις και που να υποδεικνύουν σε μένα και τον διάδοχό μου, ότι τα μέρη είναι έτοιμα να επαναρχίσουν (τη διαδικασία) και να προχωρήσουν με σοβαρότητα».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε τη θέση ότι «πρέπει να γίνουν τα πάντα για να βοηθηθεί ο τουρκικός βοράς στις προσδοκίες του όσον αφορά την ανάπτυξη».

Ανέφερε ότι στην έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, είχε επισημάνει ότι η απομόνωση του βορά πρέπει να αρθεί.

«Τότε είχα σημειώσει ότι η απομόνωση του βορά πρέπει να αρθεί και αίροντας την απομόνωση και προωθώντας την ανάπτυξη στο βορά, καθίσταται ευκολότερη η μελλοντική επανένωση έτσι ώστε το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές να μην είναι τόσο μεγάλο όσο θα ήταν σε άλλη περίπτωση», είπε.

Υπενθυμίζοντας ότι οι Τ/Κ αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν, ενώ οι Ε/Κ το απέρριψαν, είπε ότι δεν κατέστη δυνατή η επανένωση της Κύπρου, αλλά, σημείωσε ότι όλοι συμφωνούν πως μια διχασμένη Κύπρος αποτελεί πρόβλημα, όχι μόνο για το νησί, αλλά και για την ΕΕ και τον κόσμο ολόκληρο.

Επεσήμανε ότι πρέπει στο εγγύς μέλλον να γίνουν όλα εκείνα τα βήματα για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως το σχέδιο Ανάν παραμένει η βάση για λύση του Κυπριακού.

«Στη διάρκεια της συνάντησής μας επαναφέραμε στην ατζέντα το σχέδιο Ανάν. Το σχέδιο Ανάν συνεχίζει να είναι η βάση για οποιαδήποτε λύση στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Ταλάτ, όπως μεταδίδει από τη Γενεύη το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συνάντηση με τον κ. Ανάν ήταν πολύ εποικοδομητική, δήλωσε ο κ. Ταλάτ, και πρόσθεσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την επιθυμία του να τερματιστεί η ‘απομόνωση’ των Τ/Κ.

Ο Τ/Κ ηγέτης εξέφρασε τη θέση ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί εντός της ΕΕ, αλλά μόνο εντός του ΟΗΕ, λέγοντας ότι η Ενωση δεν μπορεί να ενεργήσει ως ένας αμερόληπτος και ειλικρινής μεσολαβητής, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ε/Κ είναι πλήρη μέλη της, όπως είπε.

«Η ΕΕ δεν συγκέντρωσε αρκετή γνώση για το Κυπριακό και δεν μπορεί να ενεργήσει ως ένας ειλικρινής μεσολαβητής», είπε.

Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε επίσης τις προτάσεις της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ ως μη ισορροπημένες, αφού, κατά τη γνώμη του, «οι φινλανδικές προτάσεις δίνουν τα πάντα στους Ε/Κ».

 

ΚΥΠΕ