Η Αρμενία πάντα υποστήριζε την Κύπρο και επιθυμεί να δει το Κυπριακό λυμένο κατά τρόπο που να είναι ο πιο επιθυμητός για την Κύπρο, τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας Ρόμπερτ Κοτσαριάν, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει προς την ΕΕ χωρίς να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με τα γειτονικά της κράτη.

”Η Αρμενία πάντα υποστήριζε την Κύπρο στους διεθνείς οργανισμούς και ειλικρινά επιθυμούμε να δούμε το κυπριακό πρόβλημα λυμένο κατά τρόπο που να είναι ο πιο επιθυμητός για την Κύπρο”, ανέφερε ο κ. Κοτσαριάν στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Κοτσαριάν αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και πρόσθεσε: ”Σήμερα πρέπει να επεκτείνουμε τους πολιτιστικούς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς δεσμούς, οι οποίοι έχουν εγκαθιδρυθεί μεταξύ των εθνών μας”.

”Οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μας και ο ενεργός πολιτικός διάλογος θα υπηρετήσουν ως μια ισχυρή βάση για κοινά επωφελείς οικονομικούς δεσμούς”, ανέφερε ο κ. Κοτσαριάν.

Ο Αρμένιος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμμετοχή της χώρας του στην ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας, η οποία, όπως είπε θα ανεβάσει τις σχέσεις της Αρμενίας με την ΕΕ σε ένα ποιοτικά νέο επίπεδο.

”Η Αρμενία αγωνίζεται να αξιοποιήσει πλήρως όλες τις ευκαιρίες που παρέχονται από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και το ρυθμό των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων θα θέλαμε να δούμε την ευρωπαϊκή
ενσωμάτωσή μας να καταστεί μια από τις σημαντικές κατευθύνσεις της διμερούς συνεργασίας μας”, είπε ο κ. Κοτσαριάν.

Τόνισε ότι η χώρα του προσδίδει μεγάλη σημασία στην εγκαθίδρυση καλών, φιλικών σχέσεων με τους γείτονές της, καθώς και στην περιφερειακή συνεργασία. ”Είμαστε δεσμευμένοι σε μια ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία πρέπει να βασιστεί στη αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών και στη διεθνή αναγνώριση της δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ”, είπε.

 

ΚΥΠΕ