Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λαμβάνουν από σήμερα Παρασκευή, οι τουρκικές αρχές εν όψει της επικείμενης επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου 16ου από τις 28 Νοεμβρίου έως και την 1η Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ σε μεγάλη αμηχανία βρίσκεται η κυβέρνηση Ερντογάν, αφού το κόμμα Σααντέτ του πρώην πρωθυπουργού Ερμπακάν διοργανώνει για την Κυριακή τη μεγαλύτερη διαδήλωση εναντίον του πάπα, στην οποία προβλέπεται συμμετοχή 1.000.000 πολιτών. Σε μια προσπάθεια να προβάλλει το καλό πρόσωπο της Τουρκίας στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ιταλίας RΑΙ, τόνισε πως ο Πάπας είναι καλοδεχούμενος στην πατρίδα του.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, παρότι χρησιμοποίησε χαμηλούς τόνους στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να επανέλθει στις δηλώσεις του Ποντίφικα για το Ισλάμ σε γερμανικό πανεπιστήμιο, διότι, όπως είπε: "ορισμένες φράσεις ήταν προσβλητικές".

"Εμείς δεν επιτρέψαμε ποτέ στους εαυτούς μας την εξύβριση προφητών άλλων θρησκειών, το αντίθετο μάλιστα. Η πίστη μας επιβάλλει το σεβασμό τους. Ο Πάπας είναι καλοδεχούμενος στην Τουρκία, αλλά -όπως ο οιοσδήποτε που έρχεται στη χώρα μας- οφείλει να σέβεται τον Μωάμεθ".

Εξηγώντας τους λόγους της απουσίας του στη διάρκεια της Παπικής επίσκεψης ο Τούρκος πρωθυπουργός εξήγησε: "Θα βρίσκομαι στη Λετονία για να συμμετάσχω στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Δεν μπορούμε να παίζουμε με την Ατλαντική Συμμαχία, επειδή έρχεται ο Πάπας στην Τουρκία. Σύμφωνα με τους κανόνες του Πρωτοκόλλου, εμού απουσιάζοντας, θα γίνει δεκτός από τον αντιπρόεδρό μου Μεχμέτ Αλι Σαχίν. Το μόνο μήνυμα που στέλνω στον Ποντίφικα είναι να στηρίξει την τουρκο-ισπανική πρωτοβουλία της "Συμμαχίας των Πολιτισμών" ως εναλλακτική λύση στη σύγκρουση των πολιτισμών".

NET-ΑΠΕ