Ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Ερκι Τουομιόγια δήλωσε πως δεν βλέπει σύντομα λύση στο άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών στα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απαιτείται από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ.

Σε δηλώσεις του στην κρατική φινλανδική τηλεόραση, ο κ. Τουομιόγια ανέφερε ”θα πρέπει να πω ότι δεν είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μπορούμε να βρούμε σύντομα λύση που θα ανοίξει νέες δυνατότητες και στην κυριολεξία τα λιμάνια”, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ”Ρόιτερς”.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η φινλανδική Προεδρία προτίθεται να έχει χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Λιλλήκα και τον Τούρκο ομόλογό του Αμπτουλάχ Γκιουλ, στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης.

Οι Βρυξέλλες είχαν τονίσει ότι θα εισηγηθούν συνέπειες αν η Τουρκία δεν ανοίξει τα λιμάνια της τον Δεκέμβριο, που θα αφορούν μερική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της που άρχισαν πέρσι. Ο αρμόδιος για την Διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν έχει προηγουμένως προειδοποιήσει για ”σύγκρουση τραίνων” στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία.

Ο κ. Τουομιόγια εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει τώρα ένα άνοιγμα έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ωστόσο δήλωσε ότι «είναι ξεκάθαρο πως αν δεν υπάρξει πρόοδος, δεν μπορούμε να προχωρούμε ως να μην συνέβη τίποτα».

Εντωμεταξύ, O Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η συνέχιση ή όχι της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτό, εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις ανειληφθείσες υποχρεώσεις της, δεν εξαρτάται μόνον από την Κύπρο, αλλά από όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Στο περιθώριο δεξίωσης που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών και απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον η ΕΕ θα επιτρέψει χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας παρά τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεών της και πώς αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία το ενδεχόμενο αυτό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ”αυτό δεν εξαρτάται μόνον από εμάς, αλλά από όλες τις χώρες – μέλη”.

”Εμείς”, συνέχισε, ”λέμε τις θέσεις μας, τις έχουμε εξηγήσει, άλλοι τις κατανοούν, άλλοι τις κατανοούν αλλά έχουν δικά τους συμφέροντα και, άρα, δεν μπορώ ούτε να προβλέψω ούτε μπορώ να εκτιμήσω”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παρεμβαίνει, ζητώντας όπως τη φινλανδική Προεδρία να συμπεριλάβει και το αεροδρόμιο της Τύμβου, μαζί με την Αμμόχωστο, στο πακέτο της πρότασής της για ξεπέρασμα της κρίσης στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν ξέρει ”αν έχει παρέμβει (ο κ. Ανάν) για το αεροδρόμιο της Τύμβου”.

”Είναι οι εφημερίδες που τα γράφουν και ρωτήστε τους, μπορεί να ξέρουν κάτι παραπάνω από εμένα”, πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Οπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ”η Αμμόχωστος σίγουρα περιλαμβάνεται”.

”Οι θέσεις μας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ”παραμένουν οι ίδιες, όπως ελέχθησαν επανειλημμένα και από εμένα και από τον Υπουργό Εξωτερικών και από την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και τον κ. Καραμανλή”.

Ερωτηθείς εάν αναμένεται κάποιος ελιγμός εκ μέρους της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να γίνουν στο Τάμπερε της Φινλανδίας και αν υπάρχει κάποια πληροφόρηση σχετικά με το ενδεχόμενο αυτό, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε πως ”όχι”.

”Πληροφόρηση δεν έχουμε, να ρωτήσετε τους Τούρκους”, είπε ο Πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση εάν, στο ενδεχόμενο άνοιγμα από την Τουρκία ενός λιμανιού ή αεροδρομίου σε ελληνοκυπριακά πλοία ή αεροπλάνα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδεχόταν ”κάτι τέτοιο”, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν θα προχωρούσε στο να κάνει ”διαπραγματεύσεις από αέρος, ούτε υπάρχει τέτοια πρόταση”.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις της ηγεσίας του ψευδοκράτους ότι θα προχωρούσε σε ”συλλήψεις” Ελληνοκυπρίων που χρησιμοποιούν τουρκοκυπριακές περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές, ως ”αντίβαρο” νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για διώξεις όσων σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι ”ο νόμος είναι για το σφετερισμό” και αυτό θα διευκρινισθεί.

 

ΚΥΠΕ