ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

Το GREEK AMERICAN NEWS AGENCY θα μεταδίδει αναλυτικές ανταποκρίσεις για την ιστορική επίσκεψη του Ποντίφικα στο μαρτυρικό Ιερό Φανάρι σε συνεργασία με γνωστά και έγκυρα Ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ αλλά και με τον ειδικό απεσταλμένο του,  nikospapadimitriou  Νίκου Παπαδημητρίου

 

 

 

 

 

Με τους καλύτερους οιωνούς για τις σχέσεις των δυο Εκκλησιών  ξεκίνησε  η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου 16ου στην Τουρκία

 

 

 

 

 

 

 

Tόσο ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας όσο και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν υποχρεώθηκαν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, διασφαλίζοντας καλό κλίμα για τη συνέχεια.

 

Σε κάθε περίπτωση το κυρίως… «πιάτο» της παπικής επίσκεψης αρχίζει σήμερα με την άφιξη στην Κωνσταντινούπολη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

 

Ο Τ. Ερντογάν και αφού έπαιξε με τον Πάπα για μερικά 24ωρα το παιχνίδι της γάτας με τον ποντικό, αποδέχθηκε τελικώς να τον συναντήσει –ἐστω και λίγα λεπτά της ὠρας, στο αεροδρόμιο της Αγκυρας. Είχε προηγηθεί η κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της ηγεσίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να επισκεφθεί, εκτὀς από την Αγια Σοφιά, και το Μπλε Τζαμί.

 

Ο Τ. Ερντογάν που προτίμησε τελικώς να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους του κόμματός του και να συναντηθεί με τον Πάπα, φάνηκε να ζυγίζει καλά τις επιπτώσεις που θα είχε στη χώρα του η εικόνα εξάλλων φανατικών να διαδηλώνουν κατά του θρησκευτικού ηγέτη πολλών εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. (Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε σήμερα ή αύριο τέτοιες εικόνες, έχει ωστόσο ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας συναντάται με τον Ποντίφικα).

 

Η τουρκική πλευρά δεν έφυγε με άδεια χέρια αλλωστε από τη συνάντηση των δύο ανδρών: Ο Πάπας υποχρεώθηκε να σβήσει μονοκονδυλιά την παλαιότερη τοποθέτησή του (όταν ήταν ακόμη Καρδινάλιος) περί μη αποδοχής της τουρκικής υποψηφιότητας για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Σύμφωνα πάντως με δήλωση του τούρκου προωθυπουργού ο ποντίφικας φέρεται να είπε στον κ. Ερντογάν  "Δεν είμαστε πολιτικοί, αλλά επιθυμούμε να ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε." 

 

Μια πρόγευση των –νέων- απόψεων του Πάπα είχε δώσει σημειωτέον λίγες ώρες νωρίτερα ο Ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος κ. Μπράιαν Φάρελ, όταν στην από κοινού συνέντευξη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και ερωτηθείς για το συγκεκριμένο θέμα, είχε απαντήσει λέγοντας ότι οι καρδινάλιοι εκφράζουν τις προσωπικές τους απόψεις, κάτι που δεν ισχύει με τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

 

Επιπλέον, ο Πάπας Βενέδικτος 16ος χρειάσθηκε να ανακρούσει πρύμναν και στο άλλο μεγάλο θέμα που τον έφερε στο στόχαστρο του μουσουλμανικού κόσμου. Σε μια εμφανή προσπάθεια λοιπόν να… ξαναγράψει την ομιλία που είχε εκφωνήσει στο γερμανικό πανεπιστήμιο του Ρέγκενσμπουργκ στις 12 Σεπτεμβρίου για την <προσφορά> του Ισλάμ στον κόσμο, χθες στη συνάντηση που είχε με τον Αλί Μπαρντάκογλου, διευθυντή θρησκευτικών υποθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης, τού είπε: <Οι θρησκείες είναι φτιαγμένες για την ειρήνη και τη συμφιλίωση και δεν θα πρέπει να ερμηνευτούν διαφορετικά>.  Ο κ. Βενέδικτος είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο Σεζέρ.

 

Τα δύσκολα, ωστόσο, αρχίζουν σήμερα με την επίσκεψη πρώτα στην Εφεσο και την τοπική ρωμαιοκαθολική κοινότητα, και, στη συνέχεια, (με την επίσκεψη) στην Κωνσταντινούπολη. Τα μέτρα αστυνόμευσης εμφανή σε όλη την πόλη και με τον κόσμο, τους κατοίκους της Πόλης να δείχνουν περισσότερο απορροφημένοι από την καθημερινότητά τους.

 Αυτὀ, βέβαια, καθόλου δεν μειώνει τη σημασία της συνάντησης των δὐο Προκαθημένων, ειδικότερα της στήριξης που θα προσφέρει στο Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο ο Πάπας. Στη συνάντηση των δύο εκκλησιαστικών ηγετών θα τεθούν άλλωστε τα τέσσερα <αγκάθια> που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο την περίοδο αυτή: αμφισβήτηση της οικουμενικότητάς του, μη αναγνώριση της νομικής του υπόστασης, δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του και μη λειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Για αυτό το τελευταίο μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου  παρατήρησε πως, ανοίγοντας τη Σχολή, η Τουρκία κλείνει ένα πρόβλημά της.    

ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΕΤΑΔΙΔΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ . H ERT ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ   ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙ LIVE    ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ  ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΠΟΛΥΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΟΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ.  

ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ   ΘΑ ΠΡΟΕΞΑΡΧΕΙ Ο  ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ  

ΕΠΙΣΗΜΑ  SITE ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

 http://www.ec-patr.org

http://www.patriarchate.org