«ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Το εβδομαδιαίο αγροτικό ένθετο της μεγάλης κυκλοφορίας ημερήσιας εφημερίδας Τρουντ δημοσιεύει πρωτοσέλιδο εκτενές ρεπορτάζ του Αντρέι Χβοροστόφ, με τίτλο «Τα δώρα του Διόνυσου» και υπότιτλο «Το ελληνικό κρασί μπορεί να αντικαταστήσει το γεωργιανό».

 

Το πλήρες κείμενο του ρεπορτάζ έχει ως εξής:
"Το γεωργιανό κρασί, που λόγω επανειλημμένων προβλημάτων σχετικά με την ποιότητά του απαγορεύτηκε να εισάγεται στη Ρωσία, δεν προβλέπεται να επιστρέψει γρήγορα στη ρωσική αγορά. Οι εγχώριοι οινοποιοί, με τη σειρά τους, προς το παρόν δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες όλης της ρωσικής αγοράς . Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Πρώτα από όλα πρέπει να προσελκύσουμε πιο δραστήρια επενδυτές από το εξωτερικό, οι οποίοι δεν θα μας διαθέσουν μόνο τα απαιτούμενα προιόντα, αλλά και τεχνολογίες.
Ένας από τέτοιους είδους επενδυτές χτυπάει ήδη την πόρτα μας. Οι Έλληνες είναι οι πιο παλαιοί οινοποιοί της Ευρώπης. Τα κρασιά που παράγονται στην πατρίδα του Διόνυσου είναι από τα καλύτερα του κόσμου. Οι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων είναι ικανοί και στην παραγωγή των ποτών της κατηγορίας του κονιάκ. Όσοι έχουν δοκιμάσει το Μεταξά, το έχουν διαπιστώσει. Γι’ αυτό δεν είναι παράξενο ότι η ρωσική ηγεσία καλοσωρίζει τον ερχομό των Ελλήνων επενδυτών στον εγχώριο κλάδο οινοποιίας.
Στις 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Βιομηχανίας Αλεξέι Γκορντέεφ συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Μπασιάκο και τον υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων θίχθηκε το θέμα εξαγωγής από την Ελλάδα στη Ρωσία, τόσο έτοιμων κρασιών, όσο και τεχνολογιών οινοποιίας. Ο κ. Γκορντέεφ σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές θα ήθελαν, όχι μόνο να διοργανώσουν την εξαγωγή στη Ρωσία ελληνικών κρασιών, αλλά και να κινητοποιήσουν τα ελληνικά οινοποιία προκειμένου να προβούν σε επενδύσεις στις περιφέρειες του Κρασνοντάρ και του Νταγκεστάν της Νότιας Ρωσίας, δημιουργώντας κοινοπραξίες.
«Η ελληνική οινοποιία έχει καλές παραδόσεις και ιστορία. Να μην ξεχάσουμε ότι αυτές οι περιφέρειές μας παρέλαβαν την κουλτούρα παραγωγής κρασιού από Έλληνες οινοποιούς παλαιότερων εποχών», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός.
Σήμερα η αύξηση της διακίνησης των τελικών προϊόντων και των τεχνολογιών θα διευκολυνθεί και από την κατασκευή του οδικού δακτυλίου γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία προεδρεύει του ΟΣΕΠ και καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να προωθηθεί το σχέδιο αυτό, το οποίο χαρακτηρίστηκε από τον Αλεξέι Γκορντέεφ ως « το σχέδιο του 21ου αιώνα για τα παρευξείνια κράτη». Με την ευκαιρία πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το Α’ εξάμηνο του 2006 το σύνολο των ελληνο-ρωσικών εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 17,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005, εκ των οποίων η αύξηση των ρωσικών εξαγωγών προς την Ελλάδα είναι 15,9% και των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία είναι 19,5%.
Δεν ήταν καθόλου παράξενο λοιπόν ότι στις 27 Νοεμβρίου, στα εγκαίνια της Πρώτης Παρουσίασης των Ελληνικών Κρασιών και Γαστρονομίας «Κέρασμα», ο υπουργός Αγροτικής Βιομηχανίας της Ρωσίας Αλεξέι Γκορντέεφ ήταν περιζήτητος επισκέπτης. Ο κ. Γκορντέεφ απηύθυνε χαιρετισμό στους Έλληνες οινοποιούς, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι ρωσικές αρχές εδώ και καιρό αγωνίζονται εναντίον των μη ποιοτικών οινοπνευματωδών, αλλά οι περιπτώσεις ανακάλυψης προϊόντων νοθείας στις εμπορικές αλυσίδες δεν είναι σπάνιες, ενώ οι Έλληνες οινοποιοί είναι γνωστοί για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους. Ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ελληνικά κρασιά θα εισάγονται στη Ρωσία.
Το θεματολόγιο της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας στον τομέα της οινοποιίας έχει εξεταστεί πολλές φορές στα πλαίσια της Μικτής Ελληνο-ρωσικής Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομική, Βιομηχανική και Επιστημονο-Τεχνολογική Συνεργασία.
Κατά την άποψη του κ. Γκορντέεφ, είναι απαραίτητο να εξεταστεί η δυνατότητα ανταλλαγής νέων τεχνολογιών στον τομέα της παραγωγής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης και της συνέχισης της συνεργασίας στον τομέα παραγωγής κρασιών αφρού και κρασιών κατηγορίας σαμπάνιας, που δεν έχουν μιμητές στη διεθνή πρακτική. Υπενθυμίζουμε ότι η μέθοδος αυτή εκπονήθηκε από Ρώσους επιστήμονες, περιλήφθηκε στον « κατάλογο τεχνολογικών μεθόδων οινοποιίας» του Διεθνούς Οργανισμού Αμπελιού και Κρασιού (OVI) και υπάρχουν πατέντες στις περισσότερες χώρες με αναπτυγμένη οινοποιία. Η προτεινόμενη μέθοδος της «σαμπανοποίησης» του κρασιού μπορεί να παραδοθεί στην ελληνική πλευρά βάσει συμφωνίας χορήγησης άδειας ή υπό άλλους όρους, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης της τεχνογνωσίας. Μαζί με την τεχνολογία μπορεί να παραδοθούν και τα σήματα κατατεθέντα των πρωτότυπων αφριζόντων (τύπου Σαμπάνιας) κρασιών όπως η “Russian Golden”, “Elizabeth”, “Peter the Great”, “Москва Златоглавая”.
Σήμερα εξετάζονται επίσης οι δυνατότητες παραγωγής κρασιού στο έδαφος της Ρωσίας με ελληνική πρώτη ύλη και προωθούνται σχετικά πιλοτικά σχέδια. Με στόχο τη συνέχιση της συνεργασίας στον τομέα του οίνου, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την εταιρεία C.J.R. από τη Ρόδο για προμήθεια στη Ρωσία 200 000 λίτρων ποιοτικών κρασιών. Παράλληλα η «Agrofirma Myschako» A. E. της περιφέρειας του Κρασνοντάρ και η ελληνική κοινοπραξία οινοποιίας «Νεμέα» υπέγραψαν συμβόλαιο, βάσει του οποίου άρχισε η προμήθεια στη Ρωσία ελληνικής πρώτης ύλης για παραγωγή κρασιού αξίας 900 000 ευρώ.
Φυσικά η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα του κόσμου με αρχαίο πολιτισμό οινοποιίας. Π. χ. οι Πορτογάλοι ασχολούνται με την οινοποιία από τον 1ο αιώνα μ. Χ., ενώ οι πρώτοι αμπελώνες της Γαλλίας φυτεύτηκαν από τις λεγεώνες του Καίσαρα. Εταιρείες από αυτές τις χώρες επίσης θα μπορούσαν να επενδύσουν στη Ρωσία. Δυστυχώς όμως προς το παρόν αντιμετωπίζουν τη Ρωσία με επιφύλαξη. Κατά την άποψή τους, η καλλιέργεια αμπελιού στη Ρωσία εγκυμονεί κινδύνους, που συνδέονται τόσο με το κλίμα της όσο και με τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Ενώ τα πράγματα σχετικά με την πολιτική και τη νοθεία μπορεί να διορθωθούν, το κλίμα αποτελεί ένα αμετάβλητο παράγοντα, παρά τις μετεωρολογικές προβλέψεις για υπερθέρμανση του πλανήτη μας.
Τότε λοιπόν γιατί να μην εξετάσουμε μια αντίθετη εκδοχή; Υπάρχουν ρωσικές εταιρείες, όπως προέκυψε από την ομιλία του Ρώσου υπουργού Αλεξέι Γκορντέεφ ενώπιον των συμμετεχόντων στην εκδήλωση «Κέρασμα», που ήδη κατέχουν τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον των ξένων εταιρειών. Παράλληλα οι Ρώσοι είναι σε θέση να επενδύσουν σε ευρωπαϊκά οινοποιία και να αγοράσουν μετοχές τους. Το κρασί, ως αντικείμενο επενδύσεων, μπορεί όχι μόνο να προσφέρει καλά κέρδη στις ρωσικές εταιρείες, αλλά και να αναδείξει την εικόνα της Ρωσίας στο εξωτερικό".