Ανεπαρκείς έκρινε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που αρνείται να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης και με την Κυπριακή Δημοκρατία, το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, που συνεδρίασε το πρωί με θέμα τις εξελίξεις στα ευρωτουρκικά και το Κυπριακό και ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που καλείται να λάβει η Ε.Ε. εντός του Δεκεμβρίου.

 Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος μετά τη συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διαφοροποιηθούν οι συστάσεις έως τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 14 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσαν τις απόψεις και εισηγήσεις τους και "ομόφωνα διατύπωσαν την εκτίμησή τους ότι οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι ικανοποιητικές". Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, "ώστε να υπάρξει στα τελικά συμπεράσματα ένα πλαίσιο, που θα διασφαλίζει την αποτελεσματική συμμόρφωση της Τουρκίας με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της".

 

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου δεν προέβη σε δηλώσεις. Ο κ. Χριστόφιας περιορίστηκε να αναφέρει ότι τον καλύπτει η ανακοίνωση.

Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης δήλωσε ότι όλα τα κόμματα ομόφωνα απορρίπτουν ως απαράδεκτα τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ερώτηση, τι θα κάνει ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος αν δεν εξασφαλιστούν αυτά που επιθυμεί η Λευκωσία, ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι δεν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον, αν λέγεται δημοσίως η τακτική που θα ακολουθηθεί.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επιδίωξη δραστικών αλλαγών στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι στις αλλαγές αυτές πρέπει να περιλαμβάνονται μηχανισμοί ελέγχου της Τουρκίας και χρονοδιαγράμματα. Φυσικά, είπε, "πρέπει να πέσει ο πέλεκυς του παγώματος του συνόλου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, εάν και αυτή τη φορά δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της".

Δεν απέκλεισε επίσης, εάν χρειαστεί, το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί και η δυνατότητα να μη συναινέσει η Λευκωσία στην έκδοση των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που θα αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι η προσέγγιση της Φινλανδικής Προεδρίας υποβοηθά την Τουρκία και τιμωρεί την Κύπρο. Τέλος ο γ.γ. των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι εισηγήθηκε πλήρες πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας για 18 μήνες.

 

 

 

Στο μεταξύ η πρόταση της Κομισιόν για πάγωμα οκτώ σημείων διαπραγμάτευσης με την Άγκυρα εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο διπλωματικών διαβουλεύσεων και πυκνού παρασκηνίου. Τα νέα δεδομένα απασχόλησαν και τη δίωρη συνάντηση που είχαν χθες στη Λευκωσία η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Τάσσος Παπαδόπουλος, κατά την οποία διαμόρφωσαν ένα σχέδιο δράσης για το χειρισμό των ευρωτουρκικών σχέσεων. "Βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακράς διαπραγμάτευσης, η οποία θα κορυφωθεί είτε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, είτε στη Σύνοδο Κορυφής στις 14 Δεκεμβρίου", τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία ως υποψήφια χώρα πρέπει να τιμήσει την υπογραφή της και τις υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε έναντι της Ε.Ε., διαφορετικά η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα.

 

 

ΑΠΕ