Η Κύπρος, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαθέτει πολύ ελκυστικά οφέλη και ευκαιρίες για τις κινεζικές εταιρείες για να εγκαταστήσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και τις μονάδες παραγωγής τους στο νησί, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στο σεμινάριο με θέμα ”Κύπρος – Ενα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο”, που διεξάγεται
στη Σαγκάη με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής που πραγματοποιεί στην Κίνα.

Είπε ακόμη ότι στόχος της επίσκεψής του στην Κίνα δεν είναι μόνο να επαναβεβαιώσει τις εξαίρετες, πολιτικά και διπλωματικά, σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Κίνας αλλά και να διευρύνει την οικονομική σχέση των δύο χωρών και εξέφρασε την ετοιμότητα της κυπριακής κυβέρνησης να δώσει πλήρη υποστήριξη και ενθάρρυνση σε οποιαδήποτε σοβαρή συνεργασία μεταξύ κυπριακών και κινεζικών επιχειρήσεων. Μιλώντας στο σεμινάριο, που διοργανώνει το ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το Κινεζικό Συμβουλίου της Σαγκάης ”Για την Προώθηση Διεθνούς Εμπορίου” (CCPIT) και στο οποίο συμμετέχουν Κύπριοι και Κινέζοι επιχειρηματίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι εταιρείες από την Κίνα θα είναι πολύ περισσότερο από ευπρόσδεκτες να εξερευνήσουν την Κύπρο και τα πλεονεκτήματα που αυτή μπορεί να προσφέρει. Η Κύπρος έχει «τις πόρτες της ανοικτές» στις κινεζικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στο νησί, να προωθήσουν τις εργασίες τους ή να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως κέντρο τους για είσοδο στην ευρωπαϊκή αγορά, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «η Κύπρος με την ισχυρή, ανοικτή και σταθερή της οικονομία αποτελεί ένα διεθνές κέντρο επιχειρήσεων και υπηρεσιών στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων». Ανέφερε ότι ο συνολικός εμπορικός όγκος συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών είναι μικρός και ανήλθε εντός του 2005 στα 240 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων, όπως είπε, τα 225 εκ. δολάρια αφορούσαν εισαγωγές στην Κύπρο κινεζικών προϊόντων και 15 εκ. δολάρια εξαγωγές από την Κύπρο στην Κίνα. Αυτό καταδεικνύει, συνέχισε, ότι υπάρχει ένα μεγάλο και πρόσφορο έδαφος για αύξηση της συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου. Αναφερόμενος στο τι πρέπει να γίνει για επίτευξη του στόχου αυτού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι θα πρέπει οι δύο χώρες να επενδύσουν από κοινού σε σχέδια οικοδόμησης έργων, ένα τομέα, όπως είπε, στον οποίο οι κυπριακές εταιρείες είναι δραστήριες παγκοσμίως.

Μεταξύ Κύπρου και Κίνας υπάρχει μια μακροχρόνια σχέση φιλίας και συνεργασίας, τόνισε ο Αντιδήμαρχος της Σαγκάης Feng Guoqin, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στη Σαγκάη. Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, ο κ. Guoqin εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με την επίσκεψή του στην Κίνα θα γνωρίσει πιο βαθιά τη χώρα και τη Σαγκάη και σημείωσε ότι με βάση αυτή τη γνωριμία οι δυο χώρες θα μπορέσουν να προωθήσουν ακόμη περισσότερο τη μεταξύ τους συνεργασία. Ο κ. Guoqin ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στην παγκόσμια εμπορική έκθεση (World Export) toy 2010 την οποία θα φιλοξενήσει η Σαγκάη. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε για την υποδοχή που του έγινε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επίσκεψή του αυτή κατά την οποία όπως είπε συνοδεύεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Μιχάλη Σαρρή και Αντώνη Μιχαηλίδη, αντίστοιχα, και πολυμελή ομάδα Κυπρίων επιχειρηματιών θα συμβάλει αποτελεσματικά στην περαιτέρω σύσφιξη και ανάπτυξη των σχέσεων των δυο χωρών.  Παραδοσιακά, συνέχισε, Κύπρος και Κίνα διατηρούν εποικοδομητική και στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ολόκληρος ο κόσμος θαυμάζει τα επιτεύγματα της Κίνας που για 10 περίπου έτη, όπως είπε, έχει ποσοστό ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ 9 και 12%. Τέλος χαρακτήρισε τη Σαγκάη οικονομικό πνεύμονα της Κίνας και σημείωσε τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που είχε η πόλη τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Guoquin ανέφερε ότι είναι μεγάλη τιμή που ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επέλεξε ως πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στην Κίνα τη Σαγκάη και καλωσόρισε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο εκ μέρους της τοπικής κυβέρνησης της Σαγκάης των 17 εκατομμυρίων κατοίκων και του Δημάρχου της πόλης, ο οποίος, όπως είπε, δεν μπόρεσε να υποδεχθεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο λόγω του ότι απουσιάζει σε σημαντικό συνέδριο.

 

ΚΥΠΕ