Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και συστράτευσης έστειλε ο πρωθυπουργός, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ΣΤ’ Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και υπογράμμισε την ανεκτίμητη προσφορά της ομογένειας.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΎ

 

Προτεραιότητά μας, τόνισε ο κ. Κ. Καραμανλής είναι "να ενισχύσουμε τις γέφυρες ανάμεσα στις χώρες που σας φιλοξενούν και στην πατρίδα μας. Η χώρα μας είναι περήφανη για σας, αλλά και εσείς δικαιούστε να είσαστε περήφανοι για τη σημερινή Ελλάδα". Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε και σήμερα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποία θα θεσμοθετηθεί η δυνατότητα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στις εκλογές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμά του προς το Συνέδριο, τονίζει μεταξύ άλλων ότι η εποχή μας επιβάλλει να ενισχύσουμε την μεταξύ μας σύνεση και ομόνοια ώστε να διασφαλίσουμε την ισχυρή παρουσία του Ελληνισμού στο διεθνές στερέωμα κατά τις επόμενες δεκαετίες. "Για την επίτευξη αυτού του στόχου, θεωρώ ότι η συμβολή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, που είναι εξ ορισμού φορέας οικουμενικότητας του Ελληνισμού, μπορεί να αποβεί καθοριστική", καταλήγει ο Πρόεδρος.

Στο συνέδριο παίρνουν μέρος 450 ομογενείς απ’ όλο τον κόσμο.
Εξ άλλου, αφορμή για πολιτική αντιπαράθεση έγινε η χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού για τη δυνατότητα ψήφου στους ομογενείς του εξωτερικού από τις μεθεπόμενες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ παρατήρησε ότι αυτό πρώτο εισηγήθηκε τη δυνατότητα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

 

Ελληνίδες και Έλληνες της Διασποράς,

 

Καλώς ήρθατε στην Πατρίδα. Στην Ελλάδα μας. Στη φιλόξενη Θεσσαλονίκη. Είναι ξεχωριστή η χαρά μου κάθε φορά που συναντιόμαστε οι Απανταχού της Γης Έλληνες. Η Συνέλευσή σας εκπέμπει μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και συστράτευσης των Ελλήνων του Κόσμου. Μήνυμα περηφάνιας και αισιοδοξίας για όλους. Η 6η Παγκόσμια Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, είναι σταθμός στην πορεία του θεσμού.

 

Με τις εμπειρίες των προσπαθειών, που έγιναν στα τελευταία 11 χρόνια, με την αξιοποίηση του σχετικού εκτελεστικού νόμου του Συντάγματος, αλλά και παν’ απ’ όλα, με την εκφρασμένη θέληση, τη συμβολή και τη συνέργια, όλων των πολιτικών δυνάμεων της Χώρας, μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε πιο δυνατά.

  • – Να ανοίξουμε καινούριους δρόμους ανάμεσα στις Κοινότητες των Απανταχού Ελλήνων.
  • – Να ενισχύσουμε τις γέφυρες ανάμεσα στις χώρες που σας φιλοξενούν και την Πατρίδα μας.
  • – Να προσεγγίσουμε, πιο ουσιαστικά, το όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού. Είναι κοινοί αυτοί οι στόχοι. Και είστε εσείς οι πρωταγωνιστές. Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στους Απανταχού Έλληνες. Φέρνει και τους Ομογενείς από τις Πέντε Ηπείρους πιο κοντά σε ό,τι εκφράζει η Πατρίδα μας.

 

Χρόνια τώρα, οι Έλληνες της Διασποράς, συγκροτείτε στις Πέντε Ηπείρους μια δεύτερη Ελλάδα, σχεδόν ισάριθμη της Πατρίδας. Μια Ελλάδα που διακρίθηκε, που διακρίνεται. Που ήταν -και είναι- κοντά μας. Δώσατε και δίνετε, πολλά στους κοινούς αγώνες.

 

Υπηρετήσατε και υπηρετείτε την ελληνικότητα στο παγκόσμιο περιβάλλον. Έχετε κατορθώσει, στο πέρασμα του χρόνου, ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες, να ξεχωρίζετε και να προοδεύετε. Διατηρήσατε, μεταδίδοντας από γενιά σε γενιά, την ελληνική παράδοση και την ταυτότητα. Αναδεικνύετε παντού τις αξίες που μας ενώνουν: Την Ιστορία, τον Πολιτισμό, τη Θρησκεία μας. Γίνατε υπόδειγμα κοινωνικής ενσωμάτωσης στις δεύτερες Πατρίδες σας. Τα όσα έχετε προσφέρει, στο διάβα των καιρών, είναι ανεκτίμητα :  Έλληνες της διασποράς έγιναν γνωστοί για τα επιτεύγματά τους σ’ ολόκληρο τον Κόσμο. Έλληνες που βρέθηκαν στις Πέντε Ηπείρους δούλεψαν σκληρά και πέτυχαν. Σήμερα, αμέτρητοι Έλληνες είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, έμποροι, βιομήχανοι σε 140 Χώρες του Πλανήτη.

  • – Πολλοί άλλοι διακρίνονται στην πολιτική ζωή, στα Κοινοβούλια και σε Κυβερνητικές θέσεις, των χωρών που σας φιλοξενούν.
  • – Έλληνες επιστήμονες είναι πρωτοπόροι στην έρευνα σε κορυφαία Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Αμερικής και της Ευρώπης.
  • – Περισσότεροι από 300 αναγνωρισμένοι ζωγράφοι και γλύπτες, σε διάφορες χώρες, είναι Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής.
  • – Άνθρωποι που οδήγησαν την Ελληνική Ναυτιλία στην πρωτοπορία, άνθρωποι της επιστήμης, του πνεύματος και της τέχνης, της δημιουργίας και του καθημερινού μόχθου, πρεσβεύετε τη Χώρα, παντού στον Κόσμο, με τρόπο που μας κάνει όλους περήφανους.

 

Η επιτυχημένη πορεία της Ελληνικής Ομογένειας συνδυαζόταν, πάντα, -και εξακολουθεί να συνδυάζεται – με ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αίσθημα προσφοράς στην Πατρίδα. 

  • – Οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας διέθεσαν την περιουσία τους στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.
  • – Ευεργέτες (όπως ο Αβέρωφ, ο Σίνας, ο Μπενάκης, ο Συγγρός, ο Ζάππας, ο Αρσάκης, οι αδελφοί Ριζάρη) άλλαξαν, με τις δωρεές τους, την όψη της πρωτεύουσας του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους.
  • – Σήμερα, οι Έλληνες Πολίτες του Κόσμου υπερασπίζονται -υπερασπίζεστε- με θέρμη τα ελληνικά δίκαια. Χάρη στην καταξίωσή σας στις τοπικές κοινωνίες, προσφέρετε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Πατρίδα. Συγκροτείτε δύναμη δημιουργίας και προόδου, που προβάλλει παντού την Ελλάδα. Στηρίξατε και στηρίζετε, την Ορθοδοξία. Η Εκκλησία, άλλωστε, ήταν πάντα ο φάρος και το στήριγμα των Ελλήνων, όπου κι αν βρίσκονταν. Ο ρόλος της υπήρξε και παραμένει σημαντικός για την Ομογένεια.

 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο,  όλα τα Πατριαρχεία, σε αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδας, η Ορθόδοξη Εκκλησία γενικότερα, συνέβαλαν και συμβάλλουν σημαντικά στην υποστήριξη του Ελληνισμού, σ’ ολόκληρο τον Κόσμο.

 

Αγαπητοί συμπατριώτες, 

           

Βρισκόμαστε στις αρχές του 21ου αιώνα. Τα επόμενα χρόνια θα είναι σημαντικά για το μέλλον του Οικουμενικού Ελληνισμού. Καλούμαστε, ήδη, να διαχειριστούμε την παράδοση της σκυτάλης στις επόμενες γενιές των ομογενών μας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι άλλες ήταν οι ανάγκες και τα βιώματα των μεταναστών στις δεκαετίες του 30′, του 50′ και του 60′ και άλλες είναι, σήμερα, οι ανάγκες, που έχουν τα εγγόνια και τα δισέγγονα, εκείνων που μετανάστευσαν τότε. Ο Κόσμος άλλαξε και συνεχίζει ν’ αλλάζει, με πρωτόγνωρους ρυθμούς. Τα τεχνολογικά άλματα, που συντελούνται στην εποχή μας, έχουν μηδενίσει τις αποστάσεις. Η Κοινωνία της Πληροφορίας, το Διαδίκτυο, η δορυφορική σύνδεση ήχου και εικόνας, δίνουν νέες δυνατότητες επικοινωνίας. Οι εξελίξεις, μάς προσφέρουν ολοένα και περισσότερα εργαλεία, για να ενισχύσουμε τους δεσμούς που μας ενώνουν. Μας δίνουν νέα μέσα για την επίτευξη κοινών στόχων. Η Κυβέρνηση, οι πολιτικές δυνάμεις του Τόπου, οι εκπρόσωποι των Ελλήνων της Διασποράς καλούμαστε να αξιολογήσουμε αυτές τις μεταβολές και να χαράξουμε νέες στρατηγικές. Καλούμαστε να αναπτύξουμε νέες δράσεις, ικανές, όχι μόνο να διαφυλάξουν, αλλά και να ενισχύσουν τους δεσμούς μας.

 

Σταθερός γνώμονας της πολιτικής μας είναι η ανάπτυξη και η στήριξη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών, που συμβάλλουν στην ιστορική συνέχεια και τη δυναμική παρουσία του Οικουμενικού Ελληνισμού, παντού όπου βρίσκεται. Στόχος μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της συνεχούς, αμφίδρομης επικοινωνίας μας. Αλλά και η στήριξη και η ανάδειξη της δημιουργικής συνεισφοράς των Ελλήνων του εξωτερικού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

 

Σήμερα όμως, αγαπητοί φίλοι, δεν αλλάζουν μόνο τα δεδομένα για τους Έλληνες του εξωτερικού. Αλλάζει και η Ελλάδα. Η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έγινε, για πρώτη φορά στην Ιστορία της, χώρα υποδοχής μεταναστών, τους οποίους εντάσσει αρμονικά, με όρους ισότητας και δικαιοσύνης, στην κοινωνία μας.

 

Η Ελλάδα είναι σήμερα, στον πυρήνα της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας. Είναι παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Κινείται σε ανοικτούς ορίζοντες. Δίνει δυναμικό παρόν στο διεθνές γίγνεσθαι. Θυμίζω ότι η παρουσία και οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας στην πρόσφατη κρίση του Λιβάνου απέσπασαν τη διεθνή αναγνώριση. Η ελληνική Οικονομία, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ακόμα, έχει μία σημαντική περιφερειακή παρουσία. Το αναπτυξιακό περιβάλλον βελτιώνεται ραγδαία. Η Ελλάδα, είναι σήμερα, μια Χώρα ασφαλής και φιλόξενη. Γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική στις ξένες επενδύσεις. Εξελίσσεται σε διεθνές εμπορικό, τουριστικό, χρηματοπιστωτικό κέντρο. Σε σύγχρονο τουριστικό προορισμό. Σε διεθνή ενεργειακό δίαυλο.

 

Η Πατρίδα μας είναι περήφανη για σας. Αλλά και εσείς δικαιούστε να είστε περήφανοι για τη σημερινή Ελλάδα. Νοιώσατε κι εσείς περηφάνια για την υποδειγματική διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Επιβεβαιώθηκε άλλωστε, άλλη μια φορά, η ιστορική διαπίστωση ότι οι Έλληνες, ενωμένοι και αποφασιστικοί, μπορούμε να βάζουμε μεγάλους στόχους και να τους πετυχαίνουμε. Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η Ελλάδα προχωρά, με σίγουρα και σταθερά βήματα, σε μια νέα προοπτική. Προοπτική ανάπτυξης και ευημερίας. Προοπτική δυναμικής και περήφανης παρουσίας στην ευρύτερη γειτονιά μας, στην Ε.Ε., στον κόσμο.

 

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

 

Σταθμός στις σχέσεις της Πολιτείας με τον Ελληνισμό της Διασποράς υπήρξε η ψήφιση, τον περασμένο Αύγουστο, του νόμου για την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

  • – Αναβαθμίζεται ουσιαστικά το Συμβούλιο και προσδιορίζεται το πλαίσιο του γνωμοδοτικού και εισηγητικού ρόλου του.
  • – Κατοχυρώνεται η περιφερειακή αντιπροσώπευση και διευκολύνεται η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας της ομογένειας, ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή στην οποία διαμένει.
  • – Ενισχύεται, ταυτόχρονα, η συνεχής αμφίδρομη επικοινωνία μας.

 

Είναι, όμως, η ώρα να εκπληρώσουμε ένα, ακόμη, χρέος απέναντί σας. Μια ιστορική υποχρέωση μεγάλης σημασίας, που αφορά στην ενίσχυση των δεσμών του Οικουμενικού Ελληνισμού με την Πατρίδα. Μια υποχρέωση της Πολιτείας, που αφορά στην παροχή της δυνατότητας ψήφου, στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

 

Φίλες και φίλοι

 

Στην Εποχή της Παγκοσμιότητας δεν είναι νοητό εσείς – και όσοι εκπροσωπείτε απανταχού της Γης – να μην έχετε και τον επιβαλλόμενο θεσμικό και πολιτικό λόγο για τα τεκταινόμενα στην Πατρίδα μας. Όπως είναι γνωστό, στην τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών αποφάνθηκε (στο άρθρο 51 του Συντάγματος) ότι νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των Βουλευτών, μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια. Επισημαίνει το Σύνταγμα: «ως προς τους εκλογείς αυτούς η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο, εφόσον η καταμέτρηση και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων διενεργείται όποτε αυτό γίνεται και σε ολόκληρη την Επικράτεια». Στο διάστημα που πέρασε έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε και το σχετικό δικαίωμα να αναγνωρισθεί για τους εκτός Επικρατείας εκλογείς και η ανόθευτη έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας να διασφαλισθεί αποτελεσματικά. Σήμερα, είμαι σε θέση να σας βεβαιώσω ότι, ως το τέλος της πρώτης Κυβερνητικής θητείας μας, θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή τον (εκτελεστικό του άρθρου 51) νόμο, ώστε να εφαρμοσθεί από τις μεθεπόμενες εκλογές. Και αυτό, όχι μόνο, για να είναι απόλυτα προετοιμασμένη η Δημόσια Διοίκηση, αλλά και γιατί, όπως είπα και χθες, σε τέτοιας μεγάλης σημασία ζητήματα, κανείς δεν δικαιούται να αιφνιδιάζει κανένα. Επιπλέον: 

 

Για να είμαι απόλυτα συνεπής με αυτό που εξαγγέλλω, επισημαίνω σύμφωνα, άλλωστε, και με το Σύνταγμα ότι:

  • – Πρώτον: Το δικαίωμα αυτό θα το έχουν όσοι θα είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.
  • – Δεύτερον: Οι εκτός Επικρατείας εκλογείς θα ψηφίζουν για τις εκλογικές Περιφέρειες, τις οποίες αφορά η εγγραφή τους.
  • – Τρίτον: Η ψηφοφορία, με τις αναγκαίες, βέβαια, προσαρμογές, θα οργανωθεί, κατ’ αρχήν, με βάση το πρότυπο ψηφοφορίας για τους εκτός Ελλάδος εκλογείς κατά τις εκλογές που γίνονται για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Είμαι, βέβαιος, ότι όλα τα Κόμματα στη Βουλή πρόκειται να ανταποκριθούν, όπως το έπραξαν και κατά την τελευταία Αναθεώρηση, σ’ αυτό το ιστορικό, εθνικό, χρέος. Είμαι βέβαιος ότι θα θελήσετε να μετάσχετε ακόμη πιο ενεργά στη χάραξη της πορείας της χώρας μας στο μέλλον. Κάνουμε έτσι, ένα ακόμη βήμα Δημοκρατίας. Ένα ακόμη βήμα συμμετοχής και σύγκλισης της Ομογένειας. Ένα ακόμη βήμα στο όραμα του Οικουμενικού Ελληνισμού.

 

Με την πεποίθηση ότι οι προσδοκίες όλων μας βρίσκουν το δρόμο της δικαίωσης, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών της 6ης Τακτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο που επιτελείτε και τους κοινούς μας στόχους. Κάθε επιτυχία στους εκπροσώπους που αναδεικνύετε στο Συμβούλιο. Κάθε καλό για τον καθένα σας.

 

Σας ευχαριστώ.