ΜΑΚΡΟΘΕΝ  

Της Ιουστίνης Φραγκούλη                                        

Λίγες ώρες μετά το τελικό  αποτέλεσμα για την ανάδειξη στην ηγεσία του ΣΑΕ ενός νέου, άφθαρτου  δυναμικού και  οραματιστή που εξελέγη πράγματι   με "Αλεξανδρινό αέρα" η καλή συνάδελφος με το μοναδικό, ξεχωριστό ιδιαίτερο, καθάριο και διορατικό  βλέμμα της σχολιάζει το αποτέλεσμα και προβληματίζει όπως πάντα.

 

Βρίσκομαι στο φαντασμαγορικό συγκρότημα Ατλαντίς στο Παραντάις Αϊλαντ όπου μόλις εξασφάλισα μια αποκλειστική δίωρη συνέντευξη με τον Νίκολας Κέιτζ. Καθώς εκείνος (μετά απο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων με την ατζέντισά του) με  κοιτάζει σχεδόν αθώα με τα γαλάζια μάτια του, εγώ αντί να συγκεντρώνομαι στις ερωτήσεις μου και στις δικές του απαντήσεις, έχω ακουμπήσει το κινητό στο τραπέζι και το παρατηρώ με την άκρη του ματιού μου.

Ξαφνικά το καταραμένο ασημί τηλεφωνάκι χτυπάει και αλαφιάζομαι. Ζητάω αμήχανα συγγνώμη, το σηκώνω και ακούω τη φωνή του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου απο τη Νέα Υόρκη: « Νέος πρόεδρος του ΣΑΕ αναδείχθηκε ο Στέφανος Ταμβάκης με 45 ψήφους διαφορά απο τον αντίπαλό του Χρήστο Τομαρά». Το πρόσωπό μου φωτίζεται, ο Νίκολας Κέιτζ με ρωτάει:

 

«Είχατε κάποια καλή είδηση;» Κι εγώ βάλθηκα να του εξηγήσω πως μόλις εκλέχθηκε ο νέος ηγέτης απανταχού των Ελλήνων, ένας άνθρωπος με προσωπικό πολιτισμό! Ενας Ελληνας απο τη μακρινή Αλεξάνδρεια!

 

Ξαναμπαίνω στο κλίμα της συνομιλίας με αυτό το μεγάλο ηθοποιό που έπαιξε το λοχαγό Κορέλι, που έδωσε ρεσιτάλ ηθοποιίας στο ρόλο του ρεμαλιού στο φίλμ «Εγκαταλείποντας το Λάς Βέγκας», κερδίζοντας το βραβείο όσκαρ καλύτερου ανδρικού ρόλου. Εκανα τόση προσπάθεια να πετύχω αυτή τη συνέντευξη κι όμως η είδηση απο την άλλη άκρη του Ατλαντικού, απο τη μήτρα των Αποδήμων τη Θεσαλονίκη, με έχει απορροφήσει εντελώς.

 

karamanlis-tamvakisΓυρνώντας στο δωμάτιό μου συλλογίζομαι πόσο μεγάλη τύχη ήταν αυτή να νικήσει στις εκλογές του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού ο Στέφανος Ταμβάκης, ένας Ελληνας με αλεξανδρινό αέρα και Καβαφική ευγένεια. Ξέρω πως παίχτηκε σκληρή πόκα στα προεκλογικά πηγαδάκια της Θεσαλονίκης και πως οι άνθρωποι του Ασλανίδη και του Τομαρά άσκησαν πιέσεις, μοίρασαν πετραχίλια κι υποσχέσεις!

 

Ομως, ο Θεόδωρος Κασσίμης έπαιξε σκληρότερη πόκα. Το είχε προβλέψει πως οι δοσοληψίες θα έπαιρναν μορφή χιονοστιβάδας, γι αυτό έθεσε την εκλογική αναμέτρηση άμεσα με τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης στη Θεσαλονίκη. Τετάρτη έφθασαν οι σύνεδροι, Πέμπτη έγιναν οι εναρκτήριες ομιλίες των πολιτικών , Πέμπτη απόγευμα άνοιξαν κι έκλεισαν οι κάλπες δυό φορές για να αναδειχθεί η νέα ηγεσία του ΣΑΕ.

 

Ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού φάνηκε ότι  ξέρει πολύ καλά απο πολιτικές συναλλαγές. Και δεν παρασύρεται απο μεγαλοστομίες και υποσχέσεις. Εκεί στη Θεσαλονίκη , σύντομα κι απλά ολοκλήρωσε τις εκλογικές διαδικασίες, προκειμένου να αναδειχθεί μια νέα ηγεσία με πολύ ευρωπαϊκό στοιχείο και μια πνοή πολιτισμού.

 

Αλλωστε, ήταν δίκαιο να περάσει η ηγεσία του ΣΑΕ στον εκπρόσωπο μιας χώρας, όπου οι Ελληνες είχαν γράψει ιστορία απο την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Σελευκιδών. Ηταν πολιτικά ισορροπημένο να αναδειχθεί ένας πρόεδρος που δεν θα έσερνε αυτή τη βαρειά σκιά της Αμερικάνικης πολιτικής, που βαραίνει περισσότερο με τις δυσάρεστες εξελίξεις στη διεθνή σκακιέρα.

 

Πάντως, στο τιμόνι των ΗΠΑ εκλέχθηκε ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος με όραμα και θέληση να προαχθεί ο ελληνικός πολιτισμός , να διασωθεί η ελληνική γλώσσα στη Βόρεια Αμερική. Κι απο την άλλη πλευρά, ο Καναδάς εκπροσωπείται άξια στο πρόσωπο του Κώστα Μενεγάκη, που ξέρει να φυλάει Θερμοπύλες στην πολύφωνη χώρα μου.

 

Δεν δικαιούμαι να μιλήσω για τις νέες ηγεσίες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Αυστραλίας… καθώς δεν γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα. Ομως οφείλω να επισημάνω στο νέο προεδρείο του ΣΑΕ πως πρέπει να συντονίσει αποτελεσματικά τα νέα περιφερειακά συμβούλια, που καλούνται να παίξουν ενεργό ρόλο στη διεκδίκηση των αιτημάτων της απανταχού ομογένειας.

 

Πρέπει επιτέλους να μεταφέρονται στο κέντρο χωρίς καθυστέρηση τα ζητήματα που δεν αφορούν πρόσωπα αλλά τη μάζα της ομογένειας και απαιτούν λύσεις άμεσες και δραστικές. Η δια στόματος πρωθυπουργού εξαγγελία της επιστολικής ψήφου στα κατα τόπους προξενεία μπορεί επιτέλους να εγγυηθεί την απάντηση εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Θα πρέπει όμως με θλίψη μου να σημειώσω πως σ΄αυτή την Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ απουσίασαν πανηγυρικά τα ομογενειακά μέσα. Και παρέστησαν δημοσιογράφοι που καλύπτουν μακρόθεν τα θέματα των αποδήμων χωρίς να τα κατέχουν στην ουσία τους. Γι αυτό συνέβησαν λάθη και διάφορα ιλαροχαρμόσυνα παρατράγουδα!

 

Στο μέλλον, οι ομογενείς δημοσιογράφοι πρέπει να διεκδικήσουν τη θέση που τους ανήκει στις συνεδρίες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Και η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να σεβαστεί το ρόλο μας. 

 

Δεν είμαστε ζητιάνοι κ. Υφυπουργέ. Η  Ελλάδα πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσει πως τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης απανταχού της γής κράτησαν και κρατούν τη φλόγα του Ελληνισμού αναμμένη. Κανένα δορυφορικό πρόγραμμα δεν πρόκειται υποκαταστήσει τις ντόπιες φωνές των ομογενών δημοσιογράφων που γνωρίζουν και κρίνουν με παρρησία τα μακρινά για σάς δρώμενά μας!