«Ο άνθρωπος δεν έχει χάρισμα. Ο Κόφι, παρά τα προβλήματά του, είναι ένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια, πολιτική αντίληψη και μεγάλη διεθνή εμπειρία», ψιθυρίζεται στους διαδρόμους του ΟΗΕ για το διάδοχο του Κόφι Ανάν, τον υπουργό Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Μπαν Κι Μουν, που ορκίζεται στις 14 Δεκεμβρίου και θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2007.

Σύμφωνα με πολλούς αξιωματούχους, ο Μπαν θα είναι περισσότερο Γραμματέας και λιγότερο Γενικός, με την έννοια ότι θα ασχολείται με γραφειοκρατικές λεπτομέρειες και όχι με μια ευρεία στρατηγική.

Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη. Οπως λέει ο βετεράνος διπλωμάτης Παρκ Σούγκιλ, «στην ανατολική κουλτούρα βλέπουν την ηγετική ικανότητα με διαφορετικό τρόπο».

Η θητεία του Μπαν, 62 ετών, θα είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια. Ανάμεσα στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει θα είναι οι συγκρούσεις στον κόσμο και οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στα Ηνωμένα Εθνη. «Θα είναι ένας εφιάλτης», προβλέπει ένας αξιωματούχος. «Δεν υπάρχει χρόνος για να μάθει».

Αν και ο Μπαν υποστηρίχθηκε από τη Βρετανία και τη Γαλλία, πηγές του ΟΗΕ λένε ότι η υποστήριξη αυτή ήταν απρόθυμη. Και οι δύο χώρες θα προτιμούσαν οι ψηφοφορίες να συνεχιστούν για έναν ακόμη μήνα, μέχρις ότου βρεθεί ένας υποψήφιος με ισχυρότερη προσωπικότητα. Στο τέλος, όμως, αποφάσισαν ότι δεν τις συνέφερε να αντισταθούν στην ενθουσιώδη υποστήριξη του Μπαν από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.

Οπως σημειώνει ένας δυτικός διπλωμάτης, ο Μπαν υπόσχεται να είναι ο πιο εργατικός Γενικός Γραμματέας που είχαν ποτέ τα Ηνωμένα Εθνη. Η έλλειψη επικοινωνιακών ικανοτήτων, όμως, μπορεί να τον βλάψει. Το μεγαλύτερό του πρόβλημα, όμως, θα είναι η απουσία ενός πενταετούς προγράμματος.

Ορισμένοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών είναι πεισμένοι ότι η κυβέρνηση Μπους, που δεν τρέφει και τα καλύτερα των αισθημάτων για τον ΟΗΕ και δεν κρύβει την ενόχλησή της για την αντίθεση του Κόφι Ανάν στον πόλεμο του Ιράκ, επέλεξε να υποστηρίξει τον πιο αδύναμο υποψήφιο.

Ο καλύτερος ρόλος που μπορεί να παίξει δεν είναι του ηγέτη, αλλά του καλού συντονιστή και εναρμονιστή διαφόρων απόψεων.

Σύμφωνα με τον Γιασουχίκο Γιοσίντα, ειδικό για την Κορέα στο Πανεπιστήμιο Σαϊτάμα της Ιαπωνίας, ο Μπαν είναι ευφυής, ευγενής, μετριοπαθής και έντιμος. Τα τρία τελευταία χρόνια απέδειξε ότι είναι ένας οξύνους διπλωμάτης.

Ο Πολ Κένεντι, καθηγητής διεθνούς ιστορίας στο Γέιλ και συγγραφέας ενός βιβλίου για τον ΟΗΕ, θεωρεί φυσιολογικό και αναπόφευκτο ο νέος Γενικός Γραμματέας να είναι ήπιος και να μην προκαλεί αντιδράσεις. Το πλεονέκτημα του Μπαν, λέει ο Κένεντι, είναι ότι υποστηρίζεται τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την Κίνα, που δεν θέλει να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τους «Τάιμς», η Νότια Κορέα εξασφάλισε την εκλογή του υπουργού Εξωτερικών ως νέου Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ υποσχόμενη διάφορα «δώρα» σε χώρες που κατέχουν έδρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Τανζανία, για παράδειγμα, έλαβε «εκπαιδευτική δωρεά» ύψους 18 εκατομμυρίων δολαρίων.