Την έκθεση Ανάν για την άρση του εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων κάλεσε εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν, από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας. Παράλληλα, η Λευκωσία προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες στην επόμενη -γερμανική- Προεδρία της Ε.Ε., να περνά το εμπόριο των Τουρκοκυπρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία και, πιο συγκεκριμένα, από το αεροδρόμιο της Λάρνακας και το λιμάνι της Λεμεσού.

Από τη Νέα Υόρκη – όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Θαπατέρο, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της «Συμμαχίας των Πολιτισμών», τον αποχωρούντα γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κ. Ανάν, και τον νεοεκλεγέντα, Μπαν Κι Μουν-,ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε την Ε.Ε. για τη στάση της στο Κυπριακό και ζήτησε τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις θέσεις του για το δημοψήφισμα, λέγοντας πως το αποτέλεσμα ήταν «οι Τουρκοκύπριοι να τιμωρηθούν με αποκλεισμό και οι Ελληνοκύπριοι να επιβραβευθούν με την ένταξή τους στην Ε.Ε.»

Εξάλλου, στον απόηχο των δηλώσεων Μπλερ υπέρ των απευθείας πτήσεων στην κατεχόμενη Κύπρο, ο γενικός γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων, βουλευτής Γιώργος Περδίκης σε ανοικτή επιστολή προς τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο, Πίτερ Μίλετ, τον κάλεσε να υποβάλει την παραίτησή του.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, ότι η χώρα του θα μπορούσε να αρχίσει απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα, αν δεν υπάρχει κάποιο νομικό εμπόδιο, «εκθέτουν τον κ. Μίλετ ανεπανόρθωτα, απεριόριστα και ολοκληρωτικά».