Την ευχή όπως η απόφαση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για κατεδάφιση της γέφυρας της οδού Λήδρας ”υλοποιηθεί συνολικά” με μέτρα που θα οδηγήσουν σε ασφαλή διέλευση, χωρίς σύμβολα και εγκαταστάσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

Κληθείς να σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Ταλάτ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να είναι θετική ”εάν και εφόσον δεν στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων” και παρατήρησε ότι το άνοιγμα της οδού Λήδρας δεν σχετίζεται με τις κινήσεις για υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

”Εύχομαι και ελπίζω”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χριστόφιας, ”αυτή η απόφαση να υλοποιηθεί συνολικά, καταστρέφοντας όχι μόνο τη γέφυρα, αλλά και υλοποιώντας μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν σε ασφαλή διέλευση, χωρίς οποιαδήποτε κτίρια και εγκαταστάσεις μέσα στη νεκρή ζώνη, χωρίς σύμβολα εκατέρωθεν και βεβαίως είναι σίγουρο ότι η δική μας η κυβέρνηση σε αυτή την περίπτωση θα κατεδαφίσει τον τοίχο του φυλακίου εκεί πέρα για να γίνει ένα βήμα θετικό μπροστά”.

Οπως πρόσθεσε, αυτή η ενέργεια μπορεί να αποβεί πολύ θετική στην πορεία. ”Εύχομαι να μην στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, γιατί το άνοιγμα στην οδό Λήδρας θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες επαφής και ανταλλαγών μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ και σίγουρα και τις προϋποθέσεις να ανοίξει και ο Λιμνίτης, που είναι τόσο σημαντικός για τους κατοίκους της περιοχής που είναι απομονωμένοι”, συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση ότι σύμβολα του κατοχικού καθεστώτος υπάρχουν και στις διόδους του Λήδρα Πάλας και του Αγίου Δομετίου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αντικειμενικά θα υπάρχει κάποιος έλεγχος και απ’ εκεί και απ’ εδώ. ”Το θέμα είναι να μην υπάρχουν τα οποιαδήποτε κτίρια ή εγκαταστάσεις μέσα στη νεκρή ζώνη”,είπε.

”Εχουν τεθεί οι απόψεις της ε/κ πλευράς μπροστά στα ΗΕ και την τουρκική πλευρά από το Νοέμβρη του περασμένου χρόνου”, πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας και συνέχισε: ”Εκείνο που φρονώ ότι πρέπει να γίνει, εάν όντως η κίνηση είναι κίνηση ουσίας, θα πρέπει μέσω των ΗΕ οι δύο κοινότητες να αρχίσουν ένα διάλογο για να συζητήσουν συγκεκριμένα”.

ΚΥΠΕ