ΕΡΕΥΝΑ 

Σήμερα*, μετά από 12 μήνες συνεχούς λειτουργίας του ειδησεογραφικού site  και μιας μακράς δημοσιογραφικής έρευνας  και προσωπικής συνεχούς βιωματικής εμπειρίας -πέντε ετών- για την πορεία και το αληθινό γίγνεσθαι(κοινωνιολογικά και ιστορικά) του αληθινού προσώπου της λεγόμενης ομογένειας (ο όρος αν και πολυχρησιμοποιημένος δεν είναι ο πλέον δόκιμος για να αποτυπώσει την ουσία-φύση & θέση- της Ελληνικής Κοινότητας). 

Αλλά κυρίως όλων εκείνων που κατά καιρούς ήταν ενεργά και δραστήρια μέλη ή φέρονταν και φέρονται ως «ηγέτες ταγοί και εκπρόσωποι» της Ελληνικής Κοινότητας των ΗΠΑ (τις δεκαετίες '70-'80-'90) στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, και έχοντας ολοκληρώσει τα κεφαλαιώδη σημεία μιας μεγάλης έρευνας – καταγραφής και με δεδομένο ότι πλέον έχει  φτάσει η ώρα καταγραφής  προσωπικών μαρτυριών( και καταγγελιών) μέσα από την ανεξάντλητη πηγή που είστε ΕΣΕΙΣ οι απλοί έλληνες της διασποράς που ζείτε στις ΗΠΑ για περισσότερο από 200 χρόνια. Σήμερα ανοίγουμε ένα παράθυρο συνεχούς και άμεσης επικοινωνίας ζητώντας τη βοήθεια και τη στήριξη Σας στην έρευνα που διεξάγουμε την τελευταία πενταετία.   Μια έρευνα  σε γεγονότα και πρόσωπα που «έγραψαν» ιστορία.

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

Με ειδικά κεφάλαια σε όλες τις κοινωνικές πτυχές της Ελληνικής παρουσίας στις ΗΠΑ αλλά και στο ρόλο των media.  Τις καλές και χρυσές εποχές, αλλά  και τις ισχνές περιόδους που διανύονται τα τελευταία χρόνια μετά το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας ΠΡΩΙΝΗ. Μια εφημερίδα που άφησε μια μεγάλη και χρυσή εποχή αλλά και ένα μεγάλο κενό…

Κενό που εκ των πραγμάτων σήμερα το σημερινό κατεστημένο με τους σημερινούς media managers κάθε μορφής έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφικής/ εκδοτικής παρουσίας δυστυχώς  αδυνατεί να καλύψει λόγω των γνωστών αμφίδρομων και πελατειακών  σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ιδιοκτητών -εκδοτών -δημοσιογράφων (τριπλή διττή αμφίσημη  και ασύμβατη ιδιότητα) και των πολιτών (φορέων και εκπροσώπων οργανισμών, συλλόγων, ομοσπονδιών, επιχειρήσεων, ιδρυμάτων, Ενοριών, Εκκλησίας κ.τ.λ). Με δυο λόγια ασθενική και εξαρτώμενη «ενημέρωση» στην πράξη σημαίνει  ουσιαστικό έλλειμμα υγιούς Δημοκρατίας στους κόλπους και το γίγνεσθαι  της Ελληνικής Κοινότητας στις ΗΠΑ.          

Στην μεγάλη αυτή έρευνα μας καταγράφονται και περιγράφονται τα πρόσωπα… Οι ρόλοι και το βρόμικο  παρασκήνιο ανθρώπων… και καταστάσεων που άγονται και φέρονται στο λεγόμενο ομογενειακό Τύπο… Με έμφαση στις όντως θετικές και καθαρές και ανιδιοτελούς προσφοράς ανθρώπων που σήμερα υπάρχουν κάπου ξεχασμένοι… μόνοι ή «έφυγαν» με μια  μεγάλη πίκρα για την Ελλάδα που πληγώνει και ματώνει όλους εκείνους που προσφέραν (από τον Σεφέρη ως τον Κ. Μοσκώφ) και συνεχίζουν να προσφέρουν.

      

Μια μεγάλη έρευνα με στοιχεία και ντοκουμέντα για το πότε; και πώς; υπήρξε ελληνικό lobby και κυρίως αν ο 21ος Αιώνας βρήκε την ελληνική κοινότητα στη Νέα Γη ενωμένη, με συνέπεια και συνέχεια στη διατήρηση της εθνικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και οντολογικής ταυτότητας της.

Μια έρευνα που περιγράφει, καταγράφει και αναλύει με ποιες προτεραιότητες και ποιες αγωνίες πορεύεται προς το μέλλον και την ιστορική  συνέχεια της η  Ελληνικής παρουσία στη γη των (πρόσκαιρων)  ισχυρών του πλανήτη.       

Η έρευνα αυτή έρχεται να αναδείξει κύρια και καυτά προβλήματα που χρονίζουν στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας, με διαφοροποιήσεις από πολιτεία σε πολιτεία, και θα αποτυπωθεί σε μια ειδική δίτομη έκδοση που ήδη προετοιμάζεται με προσοχή  και καταγράφει μαρτυρίες, συνεντεύξεις, σχόλια και άρθρα, στοιχεία και αποκαλυπτικά ντοκουμέντα.

Στην παρούσα και τελευταία φάση απευθυνόμαστε σε Εσάς, συνολικά και προσωπικά στον κάθε αναγνώστη μας-αλλά και σε κάθε άλλον που θα φτάσει αυτό μήνυμα με οποιονδήποτε τρόπο- χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς για να μας δώσετε τις δικές σας ενυπόγραφες μαρτυρίες ως επιστέγασμα και έκφραση της κοινής γνώμης.   

Εκτός από τα πολλά θετικά που εντοπίσαμε, καταγράψαμε  και πλείστα όσα περιστατικά φθοράς, ζέουσας σήψης και  έντονης διαφθοράς στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας σε πολλές από τις εκφάνσεις της κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής και του ασθενικού και ισχνού εκδοτικού κατεστημένου.

Φαινόμενα, τα οποία ως υπαρκτές καταστάσεις  διαιωνίζονται, διευρύνονται και επιτείνονται ελλείψει και του σοβαρού, υπεύθυνου, ανεξάρτητου και αδέσμευτου ομογενειακού Τύπου. 

Κοινή είναι η διαπίστωση για την κρίση που υπάρχει και στο χώρο των λεγομένων ομογενειακών ΜΜΕ με πολλές παθογενείς αιτίες εδώ και πολλά χρόνια και ειδικά μετά το κλείσιμο της ιστορικής εφημερίδας ΠΡΩΙΝΗ.

Από το νέο έτος (2007) αρχής γενομένης από σήμερα  ξεκινάμε μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα καταγραφής απόψεων όλων των πολιτικών τάσεων και των αποχρώσεων για μια σειρά από καυτά θέματα, τα οποία και καταγράφονται ενδεικτικά στο παρακάτω ερωτηματολόγιο.

Μια μεγάλη και διαρκής  έρευνα με πρωταρχικό  στόχο να καταγράψει όλα τα άγνωστα  θετικά για την συνεχή και άοκνη προσφορά του ανώνυμου και επώνυμου Έλληνα της διασποράς, αλλά και να καταδείξει, στιγματίσει και καταγγείλει τα πολλά κακώς κείμενα και υποκείμενα στους κόλπους του Ελληνισμού της Αμερικής,  αρχής γενομένης από τα του οίκου μας…

Τον Ομογενειακό Τύπο στις ΗΠΑ, ο οποίος όπου -και όταν- υπάρχει υγιής,  αφενός δοκιμάζεται σκληρά, είτε από την έλλειψη θεσμικού πλαισίου που οφείλει να καθορίζει τους κανόνες και τους όρους άσκησης του Λειτουργήματος, είτε ακόμα χειρότερα  από την ανυπαρξία στήριξης εκ μέρους της Ελληνικής πολιτείας.   Και αφετέρου  -το κυριότερο πρόβλημα του-  μαστίζεται από κάθε είδους φαινόμενα φθοράς και διαφθοράς, ακριβώς επειδή λείπει το υπεύθυνο θεσμικό πλαίσιο των όρων και των κανόνων που πρέπει να διέπουν τα ομογενειακά ΜΜΕ είτε τους ιδιοκτήτες είτε πολύ περισσότερο τους εκπροσώπους του Τύπου (Δημοσιογράφους). 

Ζητάμε λοιπόν τις υπεύθυνες θέσεις και τις απόψεις, αλλά και τις τυχόν καταγγελίες σας για όλα τα καλώς και  κακώς κείμενα που αφορούν:  

– στον τοπικό ομογενειακό Τύπο της περιοχής σας μόνο με στοιχεία και ντοκουμέντα!  

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

– στην κατάσταση στους κόλπους της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας σε ότι αφορά τους (φερόμενους ) ή πράγματι  αληθινούς  ηγέτες και ευεργέτες των  κατά τόπους εκπροσώπων της ανά πολιτεία.

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

-στην κατάσταση στις Κοινότητες, τις Ενορίες και τις Μητροπόλεις γενικότερα.

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

–  στην άποψη σας για τον κλήρο και τους εκπαιδευτικούς.

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

–  στο (θετικό ή αρνητικό) ρόλο  που τυχόν διαδραματίζει η Εκκλησία

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

–  στην κατάσταση της παρεχόμενης παιδείας και αν πιστεύετε ότι η παιδεία πρέπει να ανήκει στην αρμοδιότητα του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και κατ' επέκταση στα κατά τόπους γραφεία εκπαίδευσης ανά πολιτεία. 

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

–  στη θέση και την άποψη σας για τα λεγόμενα charter schools στις ΗΠΑ.

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

– στη δημιουργική παρουσία του Ελληνικού Πολιτισμού και στο διαχρονικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει εις αντικατάσταση του έντονου εθνικό τοπικού στοιχείου που εξ ανάγκης καλλιεργήθηκε τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής παρουσίας στην Αμερικανική Ήπειρο, με δεδομένη τη διαπίστωση ότι η εθνικοτοπικοί σύλλογοι, σωματεία και ομοσπονδίες αργοσβήνουν χωρίς διάδοχη κατάσταση.    

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

–  στην συμμετοχή σας στα κοινά (συλλόγους, ομοσπονδίες, ενορίες) και  τις τυχόν εμπειρίες σας.

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

–  στις  θέσεις και τις απόψεις σας για τον Ελληνισμό της διασποράς, στην προσφορά του αλλά και στα τυχόν λάθη κατά την πολύχρονη  πορεία του στη Νέα Γη ως συλλογικά σκεπτόμενη Κοινότητα.

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

–  στην τεκμηριωμένη άποψη σας, με στοιχεία και ντοκουμέντα, για το αν υπάρχει ελληνικό lobby και πώς ή δια μέσου ποιών φορέων ή  προσωπικοτήτων δραστηριοποιείται, και αν ποτέ είχε αποτελέσματα σε οργανωμένη και διαπιστωμένη δράση του.  

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

–  στους λόγους που τυχόν σας έχουν αποστασιοποιήσει από την ενεργό δράση στα κοινά (συλλόγους, ομοσπονδίες, ενορίες κοινότητες)  και τι προτείνετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μη συμμετοχής στα κοινά της πλειοψηφίας των Ελλήνων της Διασποράς.

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

– στις θέσεις και τις απόψεις για το ΣΑΕ ή άλλους φορείς εκπροσώπησης σας (Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο, τοπικές  ομοσπονδίες  κτλ) και παραγόμενο έργο εκ μέρους τους.

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

-στην άποψη σας για την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί συνολικά το τελευταίο διάστημα αρχής γενομένης από τα χρόνια της δωρεάς του επιτίμου προέδρου Βασίλειου Σταθάκου μέχρι σήμερα.

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

-στις θέσεις και τις απόψεις σας για άλλους φορείς, τους οποίους μπορείτε να κατονομάσετε για το έργο ή την διαπιστωμένη αδιαφορία  τους 

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

– στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για συμμετοχή των Ελλήνων του Εξωτερικού (που πληρούν τις προϋποθέσεις) στο δικαίωμα  του Εκλέγειν

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

-στις θέσεις και τις απόψεις σας στο δικαίωμα του Εκλέγεσθαι, και ως εκ τούτου, της εκπροσώπησης των αποδήμων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με έναν αριθμό βουλευτών, όπως προτείνεται εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ από τον πρώην υφυπουργό Απόδημου Ελληνισμού Γρηγόρη Νιώτη

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

– στην άποψη σας για την Ελληνική πολιτεία, τους έλληνες βουλευτές και τις (πελατειακές ή μικροπολιτικές) σχέσεις με τον Έλληνα του Εξωτερικού και δη της Αμερικής 

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

– στις προτάσεις σας για την καλύτερα οργανωμένη παρουσία και  έκφραση του Ελληνισμού της Αμερικής στις ΗΠΑ.

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

-στις θέσεις και τις απόψεις για την ενεργό συμμετοχή και δράση στα κοινά και την πολιτική  ως πολίτες αυτής της χώρας (της Αμερικής) 

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

-στις επώνυμες καταγγελίες σας (με στοιχεία και ντοκουμέντα ) για διαπιστωμένες πράξεις φθοράς και διαφθοράς σε οργανωμένους ομογενειακούς  φορείς αλλά και τοπικά ομογενειακά  ΜΜΕ

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

Ζητάμε  την στενή συνεργασία σας με άρθρα και απόψεις που θα δημοσιεύονται στις έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις μας και θα αποτελέσουν ουσιαστικά στοιχεία αυτής της μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας. Οι απόψεις, οι θέσεις, προτάσεις αλλά και οι επώνυμες και ενυπόγραφες καταγγελίες σας μπορούν να αποστέλλονται  στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση:  

 

editor-in-chief@greekamericannewsagency.com

* Ο δημοσιογραφικός οργανισμός 

GREEK AMERICAN NEWS ACENCY, INC  

{ http://www.greekamericannewsagency.com/ }  εδρεύει στη ΝΥ και έχει στην κατοχή του την ειδική περιοδική έντυπη και ηλεκτρονική  έκδοση 168 ΩΡΕΣ { http://www.168ores.com/ } που συνεχίζει να λειτουργεί  ως αλληλένδετο, ταυτόσημο και αναπόσπαστο μέρος του ομώνυμου  ειδησεογραφικού site.

Μετά από μια πειραματική-ερευνητική περίοδο προχωρήσαμε στην ίδρυση του παραπάνω  νέου δημοσιογραφικού οργανισμού τον Ιανουάριο του 2006 (με τη μορφή  blog spot)  και επισήμως  από τον Απρίλιο του 2006 ως εταιρεία με ποικίλες άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες.  

Η Greek American News Agency, inc  διαθέτει επίσης  μια σειρά  άλλες ειδικές  περιοδικές έκτακτες  και ετήσιες  εκδόσεις μεταξύ των οποίων και ιστορικές εκδόσεις οι οποίες πολύ σύντομα εντός του νέου έτους θα ανακοινωθούν.  Επίσης έχει στην κατοχή της και τίτλους  που άφησαν εποχή στην Ε/Αμερικανική κοινότητα, που  πολύ σύντομα θα ενεργοποιηθούν εκ νέου με νέα μορφή, νέα δομή προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών και της επιταχυνόμενης τεχνολογίας στο χώρο του ηλεκτρονικού Τύπου  και με  νέο ιδιοκτησιακό status.