Με λαμπερές εκδηλώσεις εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη υποδέχθηκαν τη νέα χρονιά, με την ευχή να είναι ειρηνικό και ελπιδοφόρο. Οι εορτασμοί ήταν εντυπωσιακοί σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Aπό το Σίδνεϊ και τη Νέα Υόρκη, ως το Λονδίνο και το Παρίσι, τις Φιλιππίνες και τη Βραζιλία. Το Σίδνεϊ ήταν η πρώτη από τις μητροπόλεις του κόσμου που υποδέχθηκε το 2007 με ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα πάνω στη γνωστή γέφυρα της πόλης. Ξεχωριστή ήταν η φετινή υποδοχή της νέας χρονιάς στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία που, από σήμερα, ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, πλέον, αριθμεί 27 κράτη-μέλη.

Στην Ταϊλάνδη, ωστόσο, οι εορταστικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων. Με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, υποδέθηκε η Αθήνα το 2007, στο Σύνταγμα, στην πλατεία Κοτζιά έξω από το παλιό δημαρχείο, παρουσία του νέου δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη και στην Κλαυθμώνος. Ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλούς δήμους της χώρας.

Στη Νέα Υόρκη, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι επωφελήθηκαν από τον ανοιξιάτικο καιρό και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τάιμς Σκουέρ, όπου τα μέτρα ασφαλείας είχαν ενισχυθεί λόγω του φόβου τρομοκρατικών επιθέσεων την επομένη της εκτέλεσης του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν. Ο δήμαρχος της πόλης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, είχε προσκαλέσει στρατιώτες για να πατήσουν το κουμπί που απελευθερώνει την περίφημη σφαίρα στην πλατεία ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα. Αμέσως μετά ο ουρανός γέμισε από πυροτεχνήματα, μπαλόνια και κομφετί.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η Ευρώπη είχε με τη σειρά της χαιρετίσει την άφιξη του 2007 με μεγάλες συναυλίες και εντυπωσιακά θεάματα.
Στη Γαλλία, οι Παριζιάνοι γιόρτασαν ως συνήθως στα Ηλύσια Πεδία υπό την αυστηρή επιτήρηση 4.500 αστυνομικών. Δεν έλειψαν όμως και οι αντιδράσεις στην αλλαγή του έτους: στη Ναντ, περίπου 500 άτομα οργάνωσαν μια πρωτότυπη διαμαρτυρία με κεντρικό σύνθημα "Όχι στο 2007", διαμαρτυρόμενοι για τα χρόνια που περνούν…
Στη Γερμανία, περίπου ένα εκατομμύριο Βερολινέζοι συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, γιορτάζοντας τη νύχτα του Αγίου Συλβέστρου με μια γιγαντιαία επίδειξη πυροτεχνημάτων.
Στο Λονδίνο το Μπιγκ Μπεν φωτίστηκε από τα καθιερωμένα πυροτεχνήματα δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους να γιορτάσουν. Πάνω από 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις όχθες του Τάμεση, κοντά στο κοινοβούλιο της χώρας για να παρακολουθήσουν την αντίστροφη μέτρηση να προβάλλεται στον τεράστιο τροχό, Μάτι του Λονδίνου. Όμως στις βορειοδυτικές περιοχές της Βρετανίας οι εκδηλώσεις για την υποδοχή του νέου έτους ματαιώθηκαν για λόγους ασφαλείας καθώς οι μετεωρολόγοι είχαν προβλέψει σφοδρές θύελλες.
Στη Μαδρίτη, το θέαμα "ήχος και φως" ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε την προηγουμένη στο αεροδρόμιο της ισπανικής πρωτεύουσας. Χιλιάδες Μαδριλένιοι πάντως δεν έχασαν ούτε αυτή τη φορά το καθιερωμένο ραντεβού τους με το νέο έτος στην Πουέρτα δελ Σολ.
Στο Βουκουρέστι χιλιάδες Ρουμάνοι γιόρτασαν όχι μόνο την έλευση του νέου έτους αλλά και την ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στη "λέσχη των πλουσίων".
Ένα φαντασμαγορικό θέαμα "ήχου και φωτός" είχαν την ευκαιρία να δουν στη Σόφια οι κάτοικοι, καθώς και η Βουλγαρία γιόρτασε όχι μόνο το νέο χρόνο αλλά και την εισδοχή της στην ΕΕ.
Από την πλευρά της, η Σλοβενία υποδέχτηκε όχι μόνο το νέο έτος αλλά και το νέο νόμισμά της, το ευρώ – έγινε έτσι η πρώτη πρώην κομουνιστική χώρα που εντάσσεται στη ζώνη του ευρώ.
Παραμυθένια η ατμόσφαιρα στη Μόσχα με ένα υπερθέαμα από βεγγαλικά μπροστά από το Κρεμλίνο.
Μόλις το ρολόι του Κρεμλίνου σήμανε μεσάνυχτα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ευχήθηκε στο λαό.

Στην Τσετσενία, ο φιλορώσος πρωθυπουργός Ραμζάν Καντίροφ, ντυμένος Άγιος Βασίλης, έδωσε το σύνθημα για τους μεγαλύτερους εορτασμούς που έχουν οργανωθεί στην περιοχή από τη σοβιετική εποχή.

Στην Τουρκία, το νέο έτος συνέπεσε με τη μουσουλμανική γιορτή της θυσίας του Αβραάμ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες αδέξιοι Τούρκοι εισήχθησαν σε νοσοκομεία καθώς αυτοτραυματίστηκαν προσπαθώντας να τηρήσουν το έθιμο της σφαγής του αρνιού.
Στην Ασία, οι εορτασμοί αμαυρώθηκαν από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και άλλοι 37, μεταξύ των οποίων και εννέα ξένοι, να τραυματιστούν.
Οι οκτώ βομβιστικές επιθέσεις έγιναν από τις 17:20 μέχρι τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, σε διάφορες περιοχές της Μπανγκόκ. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται και ο διευθυντής του κέντρου πληροφόρησης του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης, Σουρατσέτ Σατιτνιραμάι. Από τους εννέα ξένους τουρίστες που τραυματίστηκαν, δύο Ούγγροι πήραν εξιτήριο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Για νοσηλεία παρέμειναν άλλοι δύο Ούγγροι, δύο Βρετανοί, δύο Σέρβοι και ένας Αμερικανός.
Ο ηγέτης της στρατιωτικής χούντας της Ταϊλάνδης, στρατηγός Σόντι Μπουνιαρατγκλίν, διέταξε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα ώστε να διασφαλιστεί η τάξη, ενώ οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ