Μια σημαντική απώλεια μετρά η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, μετά το θάνατο της 86χρονης συγγραφέως Ρεγγίνας Παγουλάτου, της «μητέρας» των ελληνικών γραμμάτων της ομογένειας. Όπως αναφέρει η "Greek News" τους τελευταίους μήνες η κατάσταση της υγείας της είχε επιδεινωθεί  και λίγο πριν πεθάνει είχε πέσει σε κώμα.

Η νεκρώσιμη ακολουθία τελέστηκε την περασμένη Πέμπτη, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Στη τελευταία της κατοικία  την συνόδευσαν τα μέλη της οικογένειάς της, συνάδελφοί της λογοτέχνες και φίλοι, άνθρωποι των οποίων την ψυχή άγγιξε με την πένα και την παρουσία της. 
Η Ρεγγίνα Παγουλάτου ζούσε στη Νέα Υόρκη από το 1963 όπου και απέκτησε μια θυγατέρα εκπαιδευτικό και δύο εγγόνια. Είχε δημοσιεύσει 17 βιβλία, 9 ποιητικά και 8 σε πεζογραφία – δοκίμιο. Ακόμη περισσότερα είναι τα χρονογραφήματα, που έχει δημοσιεύσει, τα περισσότερα στην ημερήσια εφημερίδα «Πρωινή», όπου διατηρούσε τακτική στήλη, καθώς και στο περιοδικό "ΕΣΕΙΣ" . 
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του ΑΠΕ, από τα νεανικά της χρόνια πέρασε δύσκολη ζωή. Γεννήθηκε στα Βαλσαμάτα Κεφαλονιάς στις 12 Νοεμβρίου 1920. Τελείωσε το Γυμνάσιο Αμαλιάδας, Ηλείας.
Εμποτισμένη από αριστερές ιδέες και διάθεση για αγώνα, εστάλη το 1947 στην εξορία- αρχικά στη Χίο και στη συνέχεια στο Τρίκερι. 
Παρά τις πιέσεις και τους εξευτελισμούς, που διαμόρφωσαν τον
αποφασιστικό και σκληρό της χαρακτήρα και μία εσαεί αγωνιστική διάθεση, η Ρεγγίνα άντεξε. Αργότερα, στο βιβλίο της "Εξορία" ( Νέα Υόρκη 1974, σ. 120), περιέγραψε τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούσαν στο Τρίκερι, σε βάρος των γυναικών κρατουμένων, τις οποίες οι δεσμοφύλακες αποκαλούσαν συνεχώς «πόρνες», πιέζοντάς τις να υπογράψουν δήλωση.
Όπως αναφέρεται σε ένα σύντομο αυτοβιογραφικό της σημείωμα, είχε δώσει πολλές διαλέξεις με διάφορα θέματα, σε Ομογενειακούς Συλλόγους της Νέας Υόρκης, Βοστώνης, Ουάσινγκτον, Καλιφόρνιας. Παράλληλα διάβασε ποίησή της σε Αμερικανικά Πανεπιστήμια και Δημόσιες Βιβλιοθήκες ως προσκεκλημένη. 
Τα διηγήματα «Λευκή Νύχτα» και «Μανούσιο Επαθλο» βραβεύτηκαν, πριν δημοσιευθούν,  στον διαγωνισμό του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Ώστι στο Τέξας το 1974. 
Την έκδοση του δίγλωσσου βιβλίου της «Πυρρίχιος» (1979) ακολούθησε η συνέντευξη της Barbara Crossette στους "New York Times" – 4 Μαΐου 1980. Τον Απρίλιο του 1982 προβλήθηκε από το Μανχάταν Cable TV συνέντευξη της Ida Campbelle του Ethnic Studies Project του Κουήνς Κόλετζ, για το βιβλίο της «Μεταμοσχεύσεις». Το ίδιο βιβλίο καταχωρήθηκε στο επίσημο Αμερικανικό Περιοδικό «Library's journal» – 15 Δεκεμβρίου 1983. Τεύχη του βιβλίου αγόρασε και το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών. 
Μεταξύ άλλων το 1985 διοργανώθηκε από την Δημόσια Βιβλιοθήκη Κουήνσμπορο και το Humanities Department του Κουήνς Κόλετζ, μια συζήτηση για το δίγλωσσο βιβλίο της «Μητρότητα». Κριτική παρουσίαση του βιβλίου της «Οι Αγγελοι» – 1991, δίγλωσσο, από τον Καθηγητή John Rexine του Colgate University, περιλαμβάνεται στον 7ο Τόμο του Modern Greek Studies Yearbook – 1991, του Πανεπιστημίου Μινεσότα και στο Journal of the Hellenic Diaspora 1993, από τον Αριστοτέλη Μιχόπουλο των Νεοελληνικών Σπουδών του Brooklyn College – Μασαχουσέτης. 
Το 1995, από τις εκδόσεις "Pella", κυκλοφόρησαν τα «Νηπενθή» – δίγλωσση ποίηση – με κριτική παρουσίαση στο Journal of the Hellenic Diaspora – 1997 του Rick M. Newton – Kent State University.  Επίσης κυκλοφόρησε από την "Pella", σε αγγλική έκδοση, το βιβλίο «Meopia» – 1974, που σε σχετική συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών Νέας Υόρκης, από τον Διευθυντή, κ. Δημήτρη Γέμελο, στις 4 Μαΐου 2000. 
Τέλος η Ρεγγίνα Παγουλάτου είχε συνεργαστεί με τον ημερήσιο ελληνόφωνο και περιοδικό Τύπο Αμερικής και Καναδά.