Σε τρεις σκοτεινές φιγούρες, δύο ανδρικές και μια γυναικεία, που κατέγραψε κάμερα της αμερικανικής πρεσβείας λίγο πριν από το χτύπημα, επικεντρώνονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής. Κανένα νεότερο για το όχημα που τους μετέφερε. Εξετάζονται μαρτυρίες.

 

Για τη διαλεύκανση της υπόθεσης συνεργάζονται οι Αμερικανοί ειδικοί του FBI, που βρίσκονται στην Αθήνα, με «συνταγή» Scotland Yard.

Η Ελληνική Αστυνομία τύπωσε και αρχίζει από τη Δευτέρα τη διανομή φυλλαδίου πόρτα – πόρτα, καθώς και σε διερχόμενους και εργαζόμενους γύρω από την αμερικανική πρεσβεία, με το οποίο καλεί όλους τους πολίτες να δώσουν ό,τι πληροφορία έχουν για την υπόθεση.

Συγκεκριμένα το φυλλάδιο αναφέρει: «Την περασμένη Παρασκευή, στις 12 Ιανουαρίου 6 π.μ., έγινε επίθεση κατά της αμερικανικής πρεσβείας. Αν είσασταν στην περιοχή και είδατε κάτι εκείνο το πρωί που σάς φάνηκε ύποπτο, παρακαλούμε ενημερώστε μας. Οι άνθρωποι αυτοί πιθανόν να βρίσκονταν στην περιοχή τις προηγούμενες μέρες ή εβδομάδες πριν την επίθεση. Αν θυμάστε να είδατε κάτι ασυνήθιστο, παρακαλούμε τηλεφωνήστε μας. Η πληροφόρηση που θα δώσετε, μπορεί να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τα άτομα που ήταν υπαίτια για την επίθεση. Τηλεφωνήστε στο 170 ή στο 1014 από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο. Η ταυτότητά σας θα προστατευθεί».

Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής έχουν προσεγγίσει και μιλήσει μέχρι στιγμής με περισσότερα από 4.000 άτομα που κινούνται ή μένουν στην ευρύτερη περιοχή της αμερικανικής πρεσβείας και επίσης έχουν εξετάσει 10.000 αυτοκίνητα.

Από την έρευνα των αυτοκινήτων δεν προκύπτει μέχρι στιγμής ότι κάποιο από αυτά έχει χρησιμοποιηθεί από τους δράστες, οι οποίοι εκτιμάται ότι είχαν πιθανότατα κάποιο κλειστό φορτηγάκι τύπου βάν, το οποίο δεν έχει βρεθεί.

Εξάλλου, από μαρτυρίες που ελήφθησαν από άτομα στην περιοχή, οι οποίες κρίνονται αξιόπιστες, φαίνεται ότι τρεις άνδρες και μια γυναίκα απομακρύνθηκαν από το σημείο της εκτόξευσης επί της οδού Λαμψάκου με κατεύθυνση προς την οδό Μιχαλακοπούλου, χωρίς να βγουν νωρίτερα στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

Τι δείχνουν οι κάμερες

Μία από τις κάμερες της αμερικανικής πρεσβείας έχει καταγράψει τρεις σκιές που δεν είναι καθόλου ευκρινείς, αλλά από την ψηφιακή ανάλυση που έγινε στο υλικό, προκύπτει ότι πρόκειται πιθανότατα για δύο άνδρες και μία γυναίκα.

Όπως λένε οι ειδικοί της Αστυνομίας, τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που είναι καταγεγραμμένοι από την κάμερα δεν είναι δυνατόν να αναγνωριστούν, αλλά από την ψηφιακή ανάλυση μπορούν να διευκρινιστούν με ακρίβεια ο σωματότυπός τους και τα βιομετρικά στοιχεία προσώπου, από τα οποία, αν εισαχθούν σε ψηφιακή βάση δεδομένων, μπορεί να προκύψει ένας πολύ μικρός αριθμός πιθανών υπόπτων, που ενδεχομένως να οδηγήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Τέτοιες ψηφιακές βάσεις δεδομένων είναι τα αρχεία φωτογραφιών της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, καθώς και της διεύθυνσης διαβατηρίων, αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα πρέπει τα άτομα να είναι σεσημασμένα ή να έχουν βγάλει νέο διαβατήριο.

Επίσης, σύμφωνα με μαρτυρίες, τις προηγούμενες μέρες είχε θεαθεί στο ίδιο σημείο και ένα ζευγάρι (ένας άνδρας και μία νεαρή γυναίκα) που πιθανολογείται ότι είναι μέλη της οργάνωσης και έκαναν παρακολούθηση του στόχου, καθώς επίσης και δύο ΙΧ αυτοκίνητα που και αυτά θεωρείται πιθανόν να έχουν σχέση με την υπόθεση.

Η μαρτυρία αυτή γίνεται προσπάθεια να διασταυρωθεί και από τα πλάνα των καμερών της αμερικανικής πρεσβείας προηγούμενων ημερών, πλάνα που παραδίδουν σταδιακά οι Αμερικανοί στις ελληνικές αρχές.

Μέχρι στιγμής έχει παραδοθεί οπτικό υλικό τουλάχιστον μίας εβδομάδας, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν από αυτό προκύπτουν συγκεκριμένα στοιχεία για άτομα που ενδέχεται να σχετίζονται με την τρομοκρατική επίθεση.

Από την Αλβανία το RPG 7

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εστιάζονται επίσης στη διευκρίνιση της προέλευσης του αντιαρματικού όπλου RPG7, με το οποίο εκτοξεύτηκε η ρουκέτα. Επειδή το όπλο είναι κινεζικής κατασκευής, αντίγραφο του ρωσικού πρωτότυπου του 1974, θεωρείται ως πιθανότερο να προέρχεται από τις αποθήκες της Αλβανίας που λεηλατήθηκαν το 1997, δεδομένου ότι η Αλβανία προμηθευόταν όπλα από την Κίνα τη δεκαετία του '70.

Πιθανόν οι τρομοκράτες να το απέκτησαν με τη μεσολάβηση κάποιων, απευθείας από Αλβανούς λαθρέμπορους ή από άτομα που έχουν τέτοια όπλα στην κατοχή τους στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να εισήχθη ειδικά γι' αυτό το σκοπό από το εξωτερικό.

Μέχρι στιγμής, εξάλλου, δεν έχει γίνει γνωστό επίσημα αν κάποια οργάνωση με προκήρυξή της ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης στην πρεσβεία, ωστόσο οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής πιστεύουν ότι πρόκειται για τον Επαναστατικό Αγώνα, όπως ανέφερε και το τηλεφώνημα αγνώστων στη εταιρεία που έχει αναλάβει τη φύλαξη της Αμερικανικής Πρεσβείας, λίγη ώρα μετά το χτύπημα.

Δηλώσεις Αντώναρου

Οι έρευνες για τη διαλεύκανση της επίθεσης κατά της αμερικανικής πρεσβείας «διεξάγονται υπό την ευθύνη των ελληνικών διωκτικών αρχών, σε συνεργασία με στελέχη από άλλες χώρες, όπως γινόταν επίσης στο παρελθόν» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος.

Πρόσθεσε ότι «παρόμοια μεμονωμένα περιστατικά δεν μπορούν να αποκλειστούν», παρέπεμψε δε στη δήλωση του πρωθυπουργού από το Ζάγκρεμπ ότι θα είμαστε αμείλικτοι στον αγώνα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Όπου υπάρχει συνεργασία, είναι πολύ καλή» απάντησε σε ερώτηση σχετική με το επίπεδο συνεργασίας των ελληνικών αρχών με τις αμερικανικές υπηρεσίες, στο δε ερώτημα αν θα ανανεωθεί το Μάρτιο η θητεία του αρχηγού της Αστυνομίας είπε πως δεν θέλει να προκαταλάβει τις κρίσεις.

Εξάλλου, στο ερώτημα αν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, απάντησε «βεβαίως».

Ανέφερε ακόμη ότι «είναι υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας και κάνει ό,τι μπορεί, για να προσφέρει στις ξένες διπλωματικές αποστολές μέτρα προστασίας», ενώ στο ερώτημα αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης που να επιτρέπει την αξιοποίηση στοιχείων από κάμερες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία, υπογράμμισε ότι εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ επί της προσφυγής που έχει κάνει η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση αν έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο Οδηγία που δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να κρατούν στοιχεία από κινήσεις συνδρομητών, ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο, επιφυλάχθηκε δε να απαντήσει στο ερώτημα αν έχει δοθεί άδεια στις ΗΠΑ να κατοπτεύουν με κάμερες ελληνικό έδαφος.

Εξάλλου σε ερώτηση περί του ενδεχόμενου επανεξέτασης του πλαισίου που διέπει τις τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα, εκπρόσωπος σημείωσε πως «θέματα που αφορούν ατομικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα».

Αναφορικά, τέλος, με το ενδεχόμενο επίσκεψης του Βύρωνα Πολύδωρα στις ΗΠΑ, απάντησε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχει καν πρόσκληση.

* Την αντίθεσή της στη λειτουργία οποιασδήποτε κάμερας παρακολούθησης εξέφρασε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ για τη συνεργασία των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών με ξένες είπε: «Είναι γνωστό ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες είναι 'μπάτε σκύλοι αλέστε'».

Π.Ευθυμίου: Ανεπαρκής ο Β.Πολύδωρας

«Έχουμε τονίσει επανειλλημμένα το τελευταίο διάστημα ότι ο κ. Πολύδωρας διακρίνεται για επιχειρησιακή και πολιτική ανεπάρκεια στο σύνολο του τομέα της ευθύνης του» δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, συμπληρώνοντας ότι «μόνο για την κυβέρνηση μπορεί να υπάρχει σύγχυση ανάμεσα στην διαφύλαξη των θεμελιωδών δημοκρατικών και συνταγματικών ελευθεριών και της ασφάλειας της χώρας».

Αναφερόμενος στον κ. Πολύδωρα είπε: «Όταν η κοινή εγκληματικότητα εκτινάσσεται, έτσι ώστε ο πολίτης να ζεί ένα αίσθημα ανασφάλειας και η αστυνομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί, λόγω των μεθοδεύσεων του κ. Πολύδωρα, ο οποίος αποδιαρθρώνει τα μάχιμα τμήματα και τις μάχιμες υπηρεσίες, όταν κουκουλοφόροι είναι ασύδοτοι και όσο ποτέ ανενόχλητοι, όπως το τελευταίο διάστημα και προκαλούν ατομική και δημόσια περιουσία στο κέντρο της Αθήνας και όταν διαλύονται κρίσιμες υπηρεσίες, όπως η αντιτρομοκρατική, στον βωμό του κομματικού συμφέροντος, τότε επαναληπτικά η ευθύνη ανήκει στον κύριο πρωθυπουργό».

Ανέφερε ακόμη πως όταν ο Γ.Παπανδρέου, στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Βουλή, τόνισε αναλυτικά όλα τα στοιχεία της «δράσης» του υπουργού Δημόσιας Τάξης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί, «ο κύριος πρωθυπουργός εσιώπησε».

«Θα ζητήσετε κάτι συγκεκριμένα ή θα στραφείτε κάπως προς τον πρωθυπουργό για το θέμα;» ήταν η επόμενη ερώτηση που ετέθη στον κ. Ευθυμίου, ο οποίος απάντησε: «Είμαι απόλυτα σαφής. Τα γεγονότα στρέφονται προς τον πρωθυπουργό».

Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της χρήσης των καμερών, ο κ. Ευθυμίου σημείωσε: «Η θέση μας είναι κατηγορηματική. Όπου εγκαθίστανται κάμερες για λόγους ασφαλείας, είτε δημόσιων είτε ιδιωτικών φορέων, όπως π.χ οι τράπεζες, αυτές οφείλουν να εγκαθίστανται με άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και να τελούν υπό τις ρητές εγγυήσεις που προστατεύουν τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα».

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ