Το φιλμ της εκτέλεσης των δύο πρώην συνεργατών και συγκατηγορούμενων του Σαντάμ Χουσέιν έδειξε σήμερα σε δημοσιογράφους η ιρακινή κυβέρνηση. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τον απαγχονισμό του, ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ, Μπαρζάν Ιμπραχίμ αλ Τικρίτι, αποκεφαλίζεται από το βρόχο.

Οταν ανοίγει η καταπακτή, το κεφάλι του Μπαρζάν αποχωρίζεται από το σώμα του και κατρακυλάει μέσα σε μια λίμνη αίματος κάτω από την αγχόνη, ενώ δίπλα το άψυχο κορμί του Αουαντ Χάμαντ αλ Μπάντερ (του έτερου εκτελεσθέντος) αιωρείται στη θηλειά.

Το φρικιαστικό «ατύχημα» -όπως χαρακτήρισε ο Ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος τον αποκεφαλισμό του Μπαρζάν κατά τον απαγχονισμό του- δημιουργεί πληθώρα αντιδράσεων αλλά και ερωτηματικών. Σύμφωνα με ειδικούς, όταν κατά τον απαγχονισμό σπάει ο λαιμός και αποχωρίζεται από τη σπονδυλική στήλη, επέρχεται άμεσα η απώλεια της συνείδησης του ατόμου. Μέσα σε λεπτά επέρχεται ο εγκεφαλικός θάνατος. Εάν το σκοινί είναι πολύ κοντό, το άτομο μπορεί να πεθάνει από στραγγαλισμό. Εάν είναι πολύ μακρύ, μπορεί να αποκεφαλισθεί.

Η εκτέλεση έγινε κατά τα φαινόμενα στην ίδια αγχόνη όπου άφησε την τελευταία του πνοή και ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ιράκ, πριν από δύο εβδομάδες. Αμφότεροι οι πρωην συνεργάτες του Σαντάμ τρέμουν από φόβο λίγα λεπτά πριν από την εκτέλεσή τους, ενώ σε αντίθεση με τον Σαντάμ να φορούν πορτοκαλί φόρμες και μαύρες κουκούλες στο κεφάλι .

Στο βίντεο πάντως δεν ακούγονται οι προσβολές που δέχθηκε ο Σαντάμ πριν από την εκτέλεσή του.

Αξιωματούχοι της ιρακινής κυβέρνησης δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να δώσουν το φίλμ στη δημοσιότητα.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ Ζαλμάι Χαλιλζάντ δήλωσε ότι η εκτέλεση των δύο πρώην συνεργατών του Σαντάμ Χουσέιν σήμερα την αυγή, είναι μία αμιγώς ιρακινή υπόθεση, στην οποία οι Αμερικανοί είχαν ελάχιστη ανάμειξη. «Αυτή ήταν μία ιρακινή διαδικασία. Ηταν μία ιρακινή απόφαση, μία ιρακινή εκτέλεση», είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους απαγχονισμούς και με το γεγονός του αποκεφαλισμού του Μπαρζάν αλ Τικρίτι, κατά τον απαγχονισμό του.

Εν τω μεταξύ ο κυβερνήτης της επαρχίας Σαλαχαντίν δήλωσε ότι οι σοροί των δύο εκτελεσθέντων μεταφέρθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του Σαντάμ Χουσέιν, την πόλη Τικρίτ, όπου και θα ταφούν. Ο κυβερνήτης Αμπντάλα Τζουμπάρα πρόσθεσε ότι οι σοροί μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε αμερικανική στρατιωτική βάση ενόψει της ταφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Αουτζα, όπου γεννήθηκε ο Σαντάμ Χουσέιν.