Στρατηγική επιλογή αποτελεί για τη χώρα μας η πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επεσήμανε ο Πρωθυπουργός μετά την συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Ταντιτς και με τον Σέρβο πρωθυπουργό Βοίσλαβ Κοστούνιτσα. Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων, αποτέλεσε και η λύση με ειρηνικό τρόπο του ζητήματος του Κοσόβου.

Ο κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ μίας κοινά αποδεκτής λύσης που θα προσδιορίζει και θα προάγει τον πολυεθνικό χαρακτήρα του Κοσόβου. Τόνισε ότι η Ελλάδα, ως χώρα της περιοχής, έχει πλήρη επίγνωση της αναγκαιότητας μιας τέτοιας διευθέτησης, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο κ. Κοστούνιτσα υπογράμμισε ότι η λύση θα πρέπει να εδράζεται σε συμβιβασμό και θα πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, το σεβασμό των συνόρων και την ακεραιότητα της χώρας. Ο κ. Κοστούνιτσα χαρακτήρισε απαράδεκτη όποια λύση δεν θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τη χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και οποιαδήποτε λύση που θα επιβάλλεται και δεν θα προέρχεται μέσα από συμβιβασμό. Στις 26 Ιανουαρίου αναμένονται οι προτάσεις του ειδικού μεσολαβητή Μάρτι Αχτισάρι .

Στη συνάντηση νωρίτερα με τον πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι η λύση θα πρέπει να διασφαλίζει τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα και να παρέχει καθεστώς προστασίας στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία .

Ο Πρόεδρος Τάντιτς υπογράμμισε ότι η Σερβία δεν μπορεί να αποδεχθεί οποιασδήποτε μορφής ανεξαρτησία για το Κόσοβο, καθώς, όπως είπε, κάτι τέτοιο θα συμβάλει σε αποσταθεροποίηση. Η βασική θέση, όπως την προσδιόρισε ο κ. Τάντιτς, είναι "πλήρης αυτονομία – όχι ανεξαρτησία ".

Ο Σέρβος πρόεδρος αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις των δύο χωρών και στη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας προς τον ευρωατλαντικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Σερβίας. Επίσης στις συνομιλίες όπως ανέφερε συζητήθηκαν θέματα οικονομικής συνεργασίας, καθώς και το σχέδιο ανοικοδόμησης στο οποίο η Ελλάδα συνεισφέρει σημαντικά ποσά.

Την Κυριακή στη Σερβία διεξάγονται εθνικές εκλογές. Ο κ. Καραμανλής ευχήθηκε οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής να διεξαχθούν με τρόπο που θα προβάλει στη διεθνή κοινότητα τη δημοκρατική ωριμότητα της χώρας. Τόνισε ότι μία κυβέρνηση δημοκρατική και με ευρωπαϊκή κατεύθυνση θα επιταχύνει μετά τις εκλογές τους ρυθμούς προς την ΕΕ, τόνισε ότι το κλίμα σήμερα στην ΕΕ είναι πιο θετικό για τη Σερβία απ' ότι στο παρελθόν.

Συνάντηση Μπακογιάννη – Ντράσκοβιτς

Η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία συνοδεύει τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή συναντήθηκε σήμερα, στο Βελιγράδι με τον Σέρβο ομόλογό της Βουκ Ντράσκοβιτς.

Κατά τη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες διαπιστώθηκαν άριστες. Για το καθεστώς του Κοσόβου εκφράστηκε η ανάγκη εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης, ενώ η κα Μπακογιάννη μετέφερε μήνυμα φιλίας και συνεργασίας. "Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωατλαντική πορεία της Σερβίας. Το μέλλον όλης της περιοχής είναι στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ένα μέλλον που μπορεί να εξασφαλίσει ανάπτυξη σταθερότητα και ευημερία".

Ο Βουκ Ντράσκοβιτς από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν υπάρχει εμπόδιο που να μην μπορεί να αρθεί, στην πορεία για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τις επικείμενες εκλογές θα κλείσει οριστικά το δίλημμα "Ευρώπη ή όχι".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ