Με 120 νέους της διασποράς συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών.

Οι νέοι βρίσκονται στη χώρα μας στα πλαίσια του Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, είναι ηλικίας 18-25 ετών και έχουν έρθει από χώρες του Νοτίου Ημισφαιρίου και πιο συγκεκριμένα από 9 χώρες της Ωκεανίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

 

Ο Υφυπουργός έκανε μια ενημέρωση στους νέους για τα θέματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος(Κυπριακό, Σκοπιανό, ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας) και τόνισε: «Να είστε περήφανοι για την ιστορία της Ελλάδας, αλλά και για την Ελλάδα του σήμερα» αναφέροντας ότι η Ελλάδα ήταν παρούσα στην κρίση του Λιβάνου απομακρύνοντας από την εμπόλεμη ζώνη πολίτες 44 χωρών, ενώ στο πλαίσιο της προεδρίας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών  συζητήθηκε με πρωτοβουλία της Υπουργού Εξωτερικών κας Ντόρας Μπακογιάννη για πρώτη φορά το Μεσανατολικό, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

«Σήμερα είμαστε η πιο αξιόπιστη γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής  Μεσογείου» ανέφερε ο κ. Κασσίμης. Ταυτόχρονα υπογράμμισε τον παγκόσμιο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη και τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στη Μέση Ανατολή, επισημαίνοντας, τέλος, την σημασία που έχουν για το μέλλον της κοινωνίας οι ανθρωποκεντρικές αξίες του ελληνικού πολιτισμού.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας των νέων της διασποράς της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος είναι ένα πλούσιο πρόγραμμα τριών εβδομάδων που δίνει μία «συμπυκνωμένη γεύση» Ελλάδας στοχεύοντας στην βελτίωση της ελληνικής γλώσσας, την ανάπτυξη δεσμών φιλίας και πιθανής μελλοντικής  επαγγελματικής συνεργασίας μεταξύ των νέων που συμμετέχουν και στην ενδυνάμωση της εθνικής και πολιτιστικής τους ταυτότητας ώστε να γίνουν καλοί πρεσβευτές της Ελλάδας στις χώρες διαμονής τους.