Τριπλάσιος των εκτιμήσεων της ιρακινής κυβέρνησης είναι ο απολογισμός του ΟΗΕ για τους νεκρούς αμάχους στο Ιράκ το έτος που έφυγε. Στη δίνη της βίας χάθηκαν 34.000 πολίτες το 2006. Λουτρό αίματος και την Τρίτη με βαρύ απολογισμό που φθάνει τους 100 νεκρούς…

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ Τζιάνι Μγκατζένι ανακοίνωσε την Τρίτη πως με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, νοσοκομεία, νεκροτομεία και άλλες υπηρεσίες, ο αριθμός των νεκρών αμάχων στο Ιράκ για το σύνολο του 2006 άγγιξε τους 34.452. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 36.000.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή στη Βαγδάτη, όπου οι περισσότεροι νεκροί και τα μη αναγνωρισμένα πτώματα που ανακαλύπτονται καθημερινά φέρουν ίχνη βασανισμού» επισημαίνεται στη διμηνιαία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ακόμη πως 30.842 Ιρακινοί κρατούνται από την πολυεθνή δύναμη και τις ιρακινές Αρχές χωρίς απαγγελία κατηγορίας.

«Η ικανότητα του νέου σχεδίου ασφαλείας να βελτιώσει πραγματικά τη ζωή στο Ιράκ θα εξαρτηθεί από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα το συνοδεύει, ώστε να ενισχυθεί πραγματικά το κράτος δικαίου και να υπάρξει ειρήνη για όλους τους Ιρακινούς» υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών για το 2006 είναι σχεδόν τριπλάσιος των προηγούμενων εκτιμήσεων στη βάση των στατιστικών στοιχείων του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών. Ακριβή στοιχεία είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλεχθούν, και προηγούμενες εκτιμήσεις του ΟΗΕ έχουν απορριφθεί από τη Βαγδάτη, σημειώνει το BBC.

Οι Ιρακινοί αξιωματούχοι δεν αντέδρασαν άμεσα στις σχετικές ανακοινώσεις του ΟΗΕ για το έτος 2006, πάντως είχαν χαρακτηρίσει εξαιρετικά διογκωμένη εκτίμηση του Οργανισμού για 3.700 νεκρούς το μήνα Οκτώβριο.

Ξανά λουτρό αίματος

Η βία είναι ανεξάντλητη και το πρωί της Τρίτης δύο βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν με χρονική διαφορά πέντε λεπτών σε αγορά στην κεντρική Βαγδάτη, προκαλώντας το θάνατο 15 ανθρώπων και τον τραυματισμό 74. Πρώτα εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε μοτοσικλέτα, και στη συνέχεια καμικάζι οδήγησε παγιδευμένο αυτοκίνητο εν μέσω του πλήθους και ανατινάχθηκε.

Από τις Αρχές ανακοινώθηκε ότι τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί συγκαταλέγονται στους νεκρούς. Οι εκρήξεις φαίνεται πως στόχευαν σε σιιτική γειτονιά κοντά στην αγορά, ωστόσο σε μικρή απόσταση βρισκόταν και το σουνιτικό τέμενος αλ-Γκαϊλάνι, μία από τις ιερότερες τοποθεσίες των σουνιτών στην πρωτεύουσα, μετέδωσε το Reuters.

Νωρίτερα άλλοι τέσσερις άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από έκρηξη βόμβας σε δρόμο της περιοχής Καράντα. Επίσης, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από ενόπλους, οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον του πλήθους σε πολυσύχναστη αγορά στη βορειοανατολική Βαγδάτη.

Η ένταση κορυφώθηκε το απόγευμα με δύο βομβιστικές επιθέσεις γύρω από Πανεπιστήμιο στην ανατολική Βαγδάτη και απολογισμό 60 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες. Παγιδευμένα αυτοκίνητα εξεράγησαν κοντά στην είσοδο του Πανεπιστημίου της Μουστανσιρίγια, προακαλώντας σκηνές χάους και πανικού.

Η πλειοψηφία των θυμάτων των δύο επιθέσεων είναι φοιτητές, αλλά νεκροί είναι και καθηγητές και υπάλληλοι του πανεπιστημίου.

Όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαπολύσει μεγάλη επιχείρηση καταστολής για την ασφάλεια στην ιρακινή πρωτεύουσα…

Ράις: Η επιτυχία εξαρτάται από τους Ιρακινούς

Στο διπλωματικό πεδίο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις είχε συνάντηση στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα ομόλογό της πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φαϊσάλ, και σε συνέντευξη Τύπου αμφότεροι δήλωσαν πως η επιτυχία της νέας στρατηγικής του Τζορτζ Ο.Μπους εναπόκειται στους Ιρακινούς.

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ δήλωσε πως το βασίλειο συμφωνεί απόλυτα με τους στόχους της νέας στρατηγικής και εκτιμά πως μπορεί να οδηγήσει σε λύση. «Όμως, η εφαρμογή τους απαιτεί επίσης και μια θετική ανταπόκριση από τους ίδιους τους Ιρακινούς. Οι άλλες χώρες μπορεί να βοηθήσουν, όμως η βασική ευθύνη της λήψης αποφάσεων είναι των Ιρακινών» είπε ο Αλ-Φαϊσάλ.

Από την πλευρά της, η Κοντολίζα Ράις σημείωσε πως είναι η επιτυχία του σχεδίου είναι θέμα των Ιρακινών και προσέθεσε πως θα συζητήσει σχετικά με τις αραβικές προσπάθειες στήριξης της νέας στρατηγικής αργότερα την Τρίτη στο Κουβέιτ, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους της από την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

«Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία με την ιρακινή κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι θα σταματήσει τη λειτουργία των δικτύων που καθοδηγούν επικίνδυνους μαχητές» είπε η Ράις, τονίζοντας πως οι Ιρακινόι πρέπει επίσης να καταβάλουν σοβαρές προσπάθειες για συμφιλίωση και για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα τους και ειδικά στη Βαγδάτη.

Τέλος η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ «ενός Ιράκ όπου όλοι οι πολίτες του απολαμβάνουν της ίδιας αντιμετώπισης και μπορούν να βασίζονται στην προστασία του κράτους ανεξάρτητα από θρησκεία και καταγωγή».

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press