Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο

"Ιστορικής σημασίας ήταν η 18η έκτακτη συνάντηση των μελών του Ελληνικού Εθνικού Συμβουλίου στις ΗΠΑ, η οποία έθεσε τα θεμέλια για ενότητα, συνεργασία και συντονισμό όλων των δυνάμεων του Ελληνισμού της Αμερικής μέσω του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου.

Το Συμβούλιο θα αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας Αμερικής.   Στο συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Clearwater της Φλώριδα συμμετείχαν 19 Ομοσπονδίες-μέλη του, ενώ με ενθουσιασμό χαιρετίστηκε από τους 60 και πλέον προέδρους και αντιπροσώπους των Ομοσπονδιών, η πρόθεση στενής και αρμονικής συνεργασίας μεταξύ του Ε.Σ.Ε. και του ΣΑΕ.  

 Μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία του, ο νεοεκλεγείς συντονιστής του Σ.Α.Ε. για την περιφέρεια των ΗΠΑ, Θ. Σπυρόπουλος σύμφωνα με το καταστατικό του Οργανισμού παρέδωσε τη σκυτάλη στον αντιπρόεδρο του Ε.Σ.Ε. και πρόεδρο της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής, κ. Εμ. Βελιβασάκη.   Εκλογές για την ανάδειξη νέου προεδρείου στο Εθνικό Συμβούλιο θα διεξαχθούν στα μέσα του Οκτωβρίου στο Σικάγο.  

Χαιρετισμό απηύθυνε στο συνέδριο ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα κ. Ανδρέας Ψυχάρης, ο οποίος αναγνώρισε και συνεχάρη τον κ. Σπυρόπουλο για την πρόσφατη εκλογή του. Ο κ. Ψυχάρης τόνισε ότι η Ελλάδα στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της ομογένειας αλλά χρειάζεται επιμονή. «Μπορείτε να πετύχετε πολλά», τόνισε ο κ. Ψυχάρης. «Η μέγιστη προσφορά των Ελλήνων της Αμερικής στην Ελλάδα αναγνωρίζεται από τη γενέτειρα. Όταν έχετε αιτήματα από αυτή πρέπει να επιμένετε για να ανταποκριθεί».  

Ο κ. Ψυχάρης έφερε ως παράδειγμα την πρωτοβουλία του Ελληνισμού της περιοχής της Τάμπα να συγκεντρωθούν 1500 υπογραφές ώστε η ΕΡΤ, αρχικά και αργότερα ίσως και τα άλλα Ελληνικά κανάλια να μην εκπέμπουν δορυφορικά αλλά μέσω Αμερικανικών καλωδιακών σταθμών (Cable), ώστε το πρόγραμμά τους να διανέμεται σ΄ όλα τα νοικοκυριά με ευκολία, δωρεάν και καλύτερη εκπομπή σήματος.   Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και σε Ελληνο-Αμερικανούς οι οποίοι διακρίνονται στους διάφορους τομείς της Αμερικανικής κοινωνίας, όπως ο γερουσιαστής Gus Bilirakis.

Επισημαίνεται ότι στις εργασίες του συνεδρίου έλαβε μέρος η μητέρα του Ελληνο-Αμερικανού πολιτικού κ. Ε. Μπιλιράκη.   Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλώριδας -καθώς το συνέδριο διεξήχθη στην έδρα του-,  κ. Ι. Λαλιώτης. Ο κ. Λαλιώτης παρουσιάζοντας τη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε στην υποστήριξή της στα τρία Ελληνο-Αμερικανικά Charter Schools της περιοχής, την άμεση κινητοποίησή της στα εθνικά θέματα, στην εκλογή του κ. Μπιλιράκη αλλά και του νέου κυβερνήτη της Φλώριδας κ. Charles Chris, Κυπριακής καταγωγής. Εξέφρασε δε, την επιθυμία και πρόθεση της Ομοσπονδίας να συνεργασθεί με το Ε.Σ.Ε. και μέσω αυτού, με το ΣΑΕ .  

Ο ιδρυτής του Ε.Σ.Ε. δρ. Γιάννης Νάθενας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια της δράσης του οργανισμού και στο όραμα που υπηρετεί. «Χάρη στις προσπάθειες του κ. Σπυρόπουλου το Εθνικό Συμβούλιο παρέμεινε ενεργό και δραστήριο» , τόνισε ο δρ. Νάθενας. «Χωρίς τον κ. Σπυρόπουλο και την υποστήριξη όλων μας το Ε.Σ.Ε. θα είχε διαλυθεί γιατί τα τελευταία 11 χρόνια από την ίδρυση του Σ.Α.Ε. δέχθηκε έναν ανελέητο και συντονισμένο πόλεμο τον οποίο και θα καταγράψουμε σύντομα σε βιβλίο. Συγκεκριμένα κυκλώματα σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας δεν επιθυμούσαν ένα ισχυρό Εθνικό Συμβούλιο.

Πέρασαν 11 χρόνια εις βάρος του Ελληνισμού της Αμερικής με βυζαντινές ίντριγκες και μεθοδεύσεις. Στόχος του κ. Σπυρόπουλου ήταν να αναδείξει το Ε.Σ.Ε. στη θέση που του αξίζει στην ομογένεια και το πέτυχε. Στην Ουάσινγκτον πρέπει να αντιπροσωπεύεται ο Ελληνισμός από το Ε.Σ.Ε, από τους πραγματικούς και θεσμοθετημένους εκπροσώπους του. Είναι ιστορικής σημασίας η σημερινή συγκυρία καθώς ο νέος πρόεδρος του Ε.Σ.Ε. κ. Βεληβασάκης θα έχει την βοήθεια και υποστήριξη του προέδρου του ΣΑΕ, που τόσο χρόνια δεν απολάμβανε ο κ. Σπυρόπουλος για να οδηγήσουν τις οργανώσεις μας σε συνεργασία τόσο μεταξύ τους όσο και με τις αντίστοιχες κυβερνήσεις Αμερικής και Ελλάδας ».  

Χαιρετισμό απηύθυναν και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Ε.Σ.Ε. ο οποίος διετέλεσε και Γ.Γ. του Απόδημου Ελληνισμού κ. Γ. Μαρκάκος καθώς και ο δεύτερος αντιπρόεδρος του Ε.Σ.Ε. ο κ. Γ. Κοκολάκης οι οποίοι αναφέρθηκαν κι αυτοί στους αγώνες που έδωσε ο κ. Σπυρόπουλος αλλά και τα ιστορικά στελέχη του Ε.Σ.Ε. για τη διατήρηση του θεσμού.