Η Ελληνίδα Υπουργός των Εξωτερικών κα Ντ. Μπακογιάννη μίλησε χθες στο Money & Show 2006-2007, με θέμα:«Η Στρατηγική του Υπουργείου Εξωτερικών στα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες Χώρες».

Ολόκληρη η Ομιλία της Υπουργού:

   «Η Στρατηγική του Υπουργείου Εξωτερικών στα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες Χώρες»

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα κοντά σας εδώ, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του money & show στην Αθήνα.

Η διοργάνωση αυτή, από το 1992, γνωρίζει συνεχώς μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον επιχειρηματικό και επενδυτικό κόσμο της Ελλάδας – και όχι μόνο.

Έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένα φόρουμ συνάντησης οικονομικών, επιχειρηματικών, επενδυτικών και πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.

Ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκλησή τους να βρεθώ σήμερα μαζί σας και να σας μιλήσω για την ελληνική εξωτερική πολιτική με έμφαση στα Βαλκάνια και τις Παρευξείνιες χώρες.

Τους ευχαριστώ, γιατί η πρόσκλησή τους από μόνη της έρχεται να υποστηρίξει το κεντρικό επιχείρημα της σημερινής μου ομιλίας:

Ότι η αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών έχει μεταβληθεί. Ότι πέραν της κλασσικής αποστολής του, το Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να θεωρείται – και είναι – ταυτόχρονα πολιτικό και παραγωγικό Υπουργείο.

Και ότι και στους δύο αυτούς πυλώνες τα πηγαίνουμε καλά, προωθώντας τόσο τα εθνικά μας συμφέροντα, όσο και την ανάπτυξη της χώρας μας.

Κυρίες και κύριοι, Αγαπητοί φίλοι,

Το Υπουργείο Εξωτερικών αντιμετωπιζόταν μέχρι πρόσφατα ως ένα καθαρά πολιτικό Υπουργείο.

Ως ένα υπουργείο το οποίο αποστολή είχε να προασπίζεται και να ενισχύει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, ασκώντας διπλωματία με την κλασική, την παραδοσιακή της έννοια.

Μέσα στην αποστολή αυτή η παραγωγική, η οικονομική διάσταση βρισκόταν στο περιθώριο.

Ο κόσμος όμως έχει σήμερα αλλάξει. Μαζί του άλλαξαν και οι απαιτήσεις, οι προκλήσεις αν θέλετε, τόσο για τις κυβερνήσεις όσο και για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Στο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι οι γεωοικονομικοί παράγοντες ισχύος αυξάνουν συνεχώς σε σημασία σε σχέση     με τους παραδοσιακούς, όπως η στρατιωτική δύναμη, στον παγκόσμιο καταμερισμό ισχύος.

Στο περιβάλλον αυτό, που χαρακτηρίζεται από την παγκοσμιοποίηση των αγορών και τον συνεχώς εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό, η διεθνής θέση της χώρας μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική της ισχύ, από την ικανότητά της να διεισδύει σε νέες αγορές, από την δυνατότητά της να αναπτύσσεται διαρκώς.

Στα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε να διατηρήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αυξάνοντας τη ζήτηση της εσωτερικής μας αγοράς μέσω υψηλών ελλειμμάτων, αυξανόμενων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, υψηλού ιδιωτικού δανεισμού.

Αυτές όμως οι δυνατότητες πλέον εξαντλούνται. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3%, θα πρέπει να «εισάγουμε» ανάπτυξη, κυρίως από χώρες εκτός ευρωζώνης που αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς, εξάγοντας σε αυτές προϊόντα και υπηρεσίες.

Με μια κουβέντα: η εξωστρέφεια αποτελεί πλέον ανάγκη επιβίωσης, καθώς είναι η κύρια προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

Κυρίες και κύριοι,

Σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, ο ρόλος του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Θέλουμε – και το πετυχαίνουμε ήδη – με την πολιτική μας να ανοίξουμε δρόμους για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και για ξένες μεγάλες επιχειρήσεις

που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας και την αύξηση της διεθνούς της ισχύος.

Γι' αυτό και δίνουμε πλέον μεγάλη έμφαση στον πυλώνα της οικονομικής μας διπλωματίας, όχι απλώς ως υποστηρικτικής δράσης της εξωτερικής μας πολιτικής, αλλά ως αυτόνομης, σημαντικής διάστασής της.

Με μέτρα θεσμικά και οργανωτικά, με δράσεις και πρωτοβουλίες υλοποιούμε μια σημαντική στροφή του Υπουργείου Εξωτερικών προς την κατεύθυνση της οικονομικής διπλωματίας.

Ο στόχος μας είναι σαφής: η διαμόρφωση του κατάλληλου πολιτικού και θεσμικού περιβάλλοντος και η διευκόλυνση της οικοδόμησης δικτύων επιχειρηματικών επαφών, που θα διευκολύνουν τις εξαγωγές, θα προωθήσουν

την διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων και θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Όσο περισσότερο η οικονομία της χώρας μας εξαρτάται από την εξωστρέφεια, τόσο περισσότερο η επιτυχία της οικονομικής διπλωματίας θα αποτελεί τεκμήριο επιτυχίας του Υπουργείου Εξωτερικών στην αποστολή του.

Επιτρέψτε μου να σας περιγράψω τους στόχους και την πολιτική μας σε δύο γειτονικές μας περιοχές, στα Βαλκάνια και στις χώρες του Εύξεινου Πόντου.

Η Ελλάδα κατέχει σήμερα ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια, ως δύναμη σταθερότητας και ανάπτυξης για το σύνολο της περιοχής.

Διασφαλίζουμε και διευρύνουμε τον ρόλο αυτό, εξασφαλίζοντας παράλληλα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα για την ίδια τη χώρα μας.

Προωθούμε την σταδιακή διαμόρφωση ενός ενιαίου οικονομικού χώρου στα Βαλκάνια.

Προωθούμε τον στόχο αυτό, ως μια διαδικασία παράλληλη με την προσέγγιση των χωρών αυτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα διευκολύνει τα κράτη της περιοχής στην εκπλήρωση των αναγκαίων κριτηρίων για την μελλοντική ένταξή τους.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • Συμβάλαμε στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών στη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία υπογράφηκε πριν λίγες ημέρες.
  • Υποστηρίζουμε την κατασκευή μεγάλων αξόνων μεταφορών που θα διασυνδέουν τις χώρες της περιοχής. Γι' αυτό τον λόγο χρηματοδοτούμε μέσω του ΕΣΟΑΒ την κατασκευή τμημάτων του Διαδρόμου Δέκα, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια και το Βελιγράδι με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
  • Συνεισφέρουμε στη δημιουργία στην ευρύτερη περιοχή μας μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας. Με την ενεργειακή συνθήκη που ξεκίνησε από μια ελληνική πρωτοβουλία και υπογράφτηκε τον Οκτώβριο του 2005 ανάμεσα στα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 9 χώρες των Βαλκανίων, οι εθνικές νομοθεσίες για την ενέργεια των χωρών αυτών εναρμονίζονται με την ισχύουσα νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Καθιστούμε την Ελλάδα – προς όφελος όλης της περιοχής – μείζονα και ασφαλή ενεργειακό κόμβο. Με μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως οι αγωγοί

πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε χώρα στρατηγικής σημασίας στους ενεργειακούς δρόμους προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Με τα έργα αυτά και με την πολιτική μας ενισχύουμε τη διεθνή θέση και το ρόλο της χώρας μας και μάλιστα σε έναν τομέα της διεθνούς διπλωματίας – τον ενεργειακό τομέα – που έχει διαρκώς αυξανόμενη σημασία στο διεθνές στρατηγικό περιβάλλον.

  • Μέσω, τέλος, της αναπτυξιακής βοήθειας που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών και διοχετεύει στις χώρες της περιοχής, ισχυροποιούμε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας με τις γειτονικές μας χώρες και ενισχύουμε την καλή εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των λαών τους. Βασική μας αρχή είναι ότι το να κερδίσεις την αναγνώριση και τα φιλικά αισθήματα του λαού μιας χώρας αποτελεί την καλύτερη βάση για να οικοδομηθεί μια σταθερή οικονομική και πολιτική σχέση.

Κυρίες και κύριοι,

Ο στόχος μας για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής μας, δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει και την Τουρκία. Άλλωστε η Τουρκία από μόνη της, ως οικονομικό μέγεθος, ισοδυναμεί με το σύνολο των υπόλοιπων γειτόνων μας στα Βαλκάνια.

Συνεχίζουμε να επιδιώκουμε την συνεχή ανάπτυξη της οικονομικής μας συνεργασίας. Η πολιτική αυτή δεν βοηθά μόνο στην αποκόμιση οικονομικών οφελών για τις χώρες μας.

Συμβάλλει επίσης στην εμπέδωση ενός κλίματος συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ενός κλίματος που μπορεί να αποτελέσει ένα σταθερό υπόβαθρο για την σταδιακή εξομάλυνση και των πολιτικών μας σχέσεων.

Ήδη έχουμε θετικά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς συνεργασίας: στον επιχειρηματικό, τον ενεργειακό, στον τομέα του Τουρισμού.

Ας μην παραλείψουμε να αναφέρουμε και τις μεγάλες αγορές στον τραπεζικό τομέα.

Καταφέραμε μάλιστα να κλείσουμε σε μεγάλο βαθμό την ψαλίδα στην αναλογία εισαγωγών – εξαγωγών με την Τουρκία.

Μόνο στους πρώτους εννέα μήνες του 2006, οι εξαγωγές μας προς την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 24,7%.

Και η οικονομική μας συνεργασία με την γείτονα παρουσιάζει ακόμα πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.

Αγαπητοί φίλοι,

Όλοι αναγνωρίζουμε την οικονομική σημασία της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Εμπορικής και Αναπτυξιακής Τράπεζας της Μαύρης Θάλασσας για το 2005, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της περιοχής έφτασε το 6,1% το 2005.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ σε ολόκληρη την περιοχή από το έτος 2000 φτάνει το 5,9%, φέρνοντας την περιοχή στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, αμέσως μετά την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα της περιοχής έχει επίσης αυξηθεί εντυπωσιακά από περίπου 2000 δολάρια το 2000 σε 4.900 δολάρια το 2005.

Με δυο λόγια: ο Εύξεινος Πόντος εξελίσσεται σε έναν νέο, δυναμικό, οικονομικό χώρο, που παρουσιάζει πολλαπλές ευκαιρίες.

Οι περισσότερες χώρες της περιοχής αποτελούν ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές, κυρίως διότι είτε παράγουν, είτε διαμετακομίζουν ενέργεια.

Γι' αυτό και, όπως ήδη σας ανέφερα, στην περιοχή αυτή δίνουμε κύριο βάρος στον ενεργειακό τομέα, έχοντας πετύχει να μετεξελιχθεί η Ελλάδα από χώρα κατανάλωσης ενέργειας σε ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.

Διεκδικούμε πρωταγωνιστική θέση στο πλαίσιο της πολυμερούς συνεργασίας στην περιοχή, αξιοποιώντας τη συμμετοχή μας στον Οργανισμό Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου.

Πρωτοστατούμε στην ενίσχυση των σχέσεων του ΟΣΕΠ με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από μια δραστήρια και πετυχημένη προεδρία του Οργανισμού,

καταφέραμε να εκλεγεί Έλληνας Πρέσβης στη θέση του Γενικού Γραμματέα,

για πρώτη φορά σε διεθνή περιφερειακό οργανισμό.

Στο πλαίσιο του Οργανισμού, εργαζόμαστε για την ανάπτυξη των μεταφορικών δικτύων της περιοχής. Προωθούμε δυναμικά την ιδέα της δημιουργίας περιφερειακού οδικού δακτυλίου γύρω από τον Εύξεινο Πόντο, που έχουμε προτείνει να ονομαστεί «ο δρόμος των Αργοναυτών», καθώς αυτός ο αρχαίος μύθος αποτελεί ιστορικό συνδετικό κρίκο για τα κράτη της περιοχής. Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, θα συμβάλει στην βελτίωση των μεταφορών και της διακίνησης προσώπων και αγαθών.

Τέλος, δεν θα πάψω να τονίζω τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική Διασπορά στην προσέγγισή μας με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Η παρουσία των Ελλήνων εδώ και εκατοντάδες χρόνια στις χώρες αυτές έχει διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την δημιουργία και την ανάπτυξη ισχυρών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων.

Κυρίες και κύριοι,

Η πολιτική αυτή έχει σήμερα θετικά, απτά αποτελέσματα, ενισχύοντας τις επιχειρηματικές και επενδυτικές δυνατότητες των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και του Εύξεινου Πόντου και την ηγετική θέση που κατέχει η Ελλάδα στην περιοχή.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε κάποιους αριθμούς:

  • Σε 14 δις ευρώ ανέρχονται οι Ελληνικές επενδύσεις στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων στην Τουρκία.
  • Οι επενδύσεις αυτές έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον 200.000 θέσεις εργασίας στις χώρες της περιοχής.
  • Η χώρα μας είναι πρώτη σε ξένες άμεσες επενδύσεις στην Αλβανία, τη FYROM και τη Σερβία. Κατέχει επίσης τη δεύτερη θέση στη Ρουμανία και την τρίτη στη Βουλγαρία.
  • Στον τραπεζικό τομέα, περισσότερα από 1.000 υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών λειτουργούν στην περιοχή, φτάνοντας να κατέχουν το 20% του μεριδίου της αγοράς.
  • Τα τρία τελευταία χρόνια, οι ελληνικές εξαγωγές στις χώρες αυτές έχουν αυξηθεί κατά 22%.
  • Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός ξένων, διεθνοποιημένων εταιρειών αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στην περιοχή, δημιουργώντας στρατηγικές συμμαχίες και συμπράττοντας με ελληνικές εταιρείες προκειμένου να μπουν σε αυτές τις αγορές.

Όλα αυτά τα στοιχεία που σας ανέφερα δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιδιώκει – και έχει – η χώρα μας στην ανάπτυξη της ευρύτερης γειτονιάς της.

Έναν ρόλο που της επιτρέπει παράλληλα να προωθεί και την δική της ανάπτυξη για τα χρόνια που έρχονται.

Κυρίες και κύριοι,

Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησής μας δεν θα ήθελα να επεκταθώ και στα μεγάλα βήματα που έχουμε κάνει για την ανάπτυξη στενών οικονομικών σχέσεων με γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες εκτός της ευρύτερης περιοχής μας, όπως η Κίνα, αλλά και η Ιαπωνία και η Κορέα, καθώς και με χώρες που διαθέτουν σημαντικό ενεργειακό πλούτο, όπως οι χώρες της Μέσης Ανατολής ή η Ρωσία.

Θα περιοριστώ να σας πω μόνο ότι σημαντικά ανοίγματα έχουν γίνει και μεγάλες προοπτικές για ανάπτυξη της συνεργασίας μας έχουν δημιουργηθεί.

Η στροφή του Υπουργείου προς την οικονομική διπλωματία δεν έχει σκοπό μόνο την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και των επενδύσεων στα οποία ήδη αναφέρθηκα. Έχει επίσης ως στόχο να φέρει ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό μέσα από το δίκτυο των πρεσβειών μας προβάλλουμε και ενισχύουμε την εικόνα της Ελλάδας ως ενός ελκυστικού προορισμού για παραγωγικές επενδύσεις. Ως μιας χώρας με θεσμική, πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με υψηλό επίπεδο ασφάλειας, με σύγχρονες υποδομές που επεκτείνονται συνεχώς, με ανθρώπινο δυναμικό υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης και με αξιόπιστο δίκτυο στις γειτονικές χώρες.

Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα όχι μόνο έδρα ισχυρών διεθνοποιημένων ελληνικών εταιριών, αλλά και χώρα επενδύσεων μεγάλων διεθνών εταιριών που επιθυμούν να εγκαταστήσουν στην Ελλάδα την περιφερειακή τους έδρα, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή.

Κυρίες και κύριοι,

Σας ανέλυσα τους στόχους, τις δράσεις και τις μέχρι σήμερα επιτυχίες της οικονομικής μας διπλωματίας.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σύντομα και στην οικονομική σημασία της παραδοσιακής εξωτερικής μας πολιτικής.

Μιας πολιτικής που έχει στόχο να παράγει μέρισμα ειρήνης και ανάπτυξης για όλους.  

Όσον αφορά στην γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, υποδεχθήκαμε στην αρχή του έτους δύο χώρες της περιοχής, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Με την ένταξή τους η Ελλάδα, μετά από 25 χρόνια πορείας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παύει πλέον να είναι γεωγραφικά αποκομμένη από αυτήν.

Βρέθηκα στην αρχή της εβδομάδας αυτής με τον Πρωθυπουργό στη Σλοβενία και την Κροατία, που γιόρταζαν τα 15 χρόνια από την ανεξαρτησία τους.

Ας αναλογιστούμε για ένα λεπτό: πριν από μόλις 15 χρόνια η περιοχή ζούσε μέσα στη δίνη ενός πολέμου. Σήμερα η μία από τις χώρες αυτές είναι μέλος όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της ευρωζώνης, ενώ η άλλη, η Κροατία, προχωρά με σταθερά βήματα στην πορεία της προς την ένταξη.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πόσο ισχυρό κίνητρο για μεταρρυθμίσεις και πρόοδο αποτελεί η ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες της περιοχής μας.

Γι' αυτό το λόγο η χώρα μας συνεχίζει να είναι θερμός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής  όλων των χωρών της περιοχής μας – των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών αποτελεί την πιο ισχυρή εγγύηση για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παράλληλα, επιδιώκουμε να έχουμε θετική συμβολή στην επίλυση των εκκρεμών πολιτικών ζητημάτων της περιοχής:

Δραστηριοποιηθήκαμε και συμβάλαμε στην εξεύρεση λύσης για την βιωσιμότητα του πολυεθνικού κρατικού σχήματος της Βοσνίας.

Ανοίγουμε νέο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις με το Μαυροβούνιο, τώρα που αυτό κάνει τα πρώτα βήματα στη διεθνή κοινότητα ως ανεξάρτητο κράτος.

Για το ζήτημα του καθορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσόβου, είχαμε την ευκαιρία να επαναλάβουμε τις θέσεις μας και στην πρόσφατη επίσκεψή μας στην Σερβία. Καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίτευξη μιας λύσης ισορροπημένης και κοινά αποδεκτής, που θα εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες για ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους κατοίκους της περιοχής, έτσι ώστε να συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.

Σε σχέση με την ΠΓΔΜ, παρά την εντυπωσιακή οικονομική μας παρουσία και την συμβολή μας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα του γειτονικού κράτους, το ζήτημα του ονόματος παραμένει ένα σοβαρό αγκάθι στις σχέσεις μας. Έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι η παραποίηση της ιστορίας, η προκλητικότητα και οι ανελαστικές θέσεις δεν αποτελούν στοιχεία ευρωπαϊκής συμπεριφοράς. Στόχος μας παραμένει η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης που θα οδηγήσει στην εξομάλυνση των σχέσεών μας και θα άρει την πιθανότητα να οδηγηθούν σε αδιέξοδα οι ευρω-ατλαντικές προσδοκίες της γειτονικής χώρας.

Με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, πετύχαμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκική πλευρά, χωρίς να της αφαιρέσουμε ταυτοχρόνως το κίνητρο για να προωθήσει

τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Η αρχή μας είναι απλή και ξεκάθαρη: «πλήρης εκπλήρωση ίσον πλήρης ένταξη». Με βάση αυτή αρχή συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Και στο διμερές επίπεδο πραγματοποιούμε σημαντικά βήματα για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεών μας.

Η επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για παράδειγμα, συνέβαλε στη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Παράλληλα, όπως ήδη σας είπα, προωθήσαμε περαιτέρω την συνεργασία μας και σε πολλούς άλλους τομείς. Στόχος μας είναι πάντα η εμπέδωση της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης. Έτσι θα συμβάλουμε στην εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων και θα προωθήσουμε την ανάπτυξη

και των δύο χωρών μέσα σε ένα περιβάλλον σταθερότητας.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε με την εξωτερική μας πολιτική να ενισχύουμε συνεχώς το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας. Εσείς, περισσότερο απ' όλους ίσως, γνωρίζετε την μεγάλη σημασία που έχει ένα ισχυρό brand name, στην διευκόλυνση των συναλλαγών, στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ενισχύουμε, λοιπόν, με την πολιτική μας, την καλή φήμη της χώρας στα μάτια των λαών της υφηλίου.

Προβάλλουμε την εικόνα της Ελλάδας ως ενός φερέγγυου συνομιλητή για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα, ως μιας δύναμης

σταθερότητας και ανάπτυξης με επιρροή στον περίγυρό της και διεθνώς.

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Αντιστρέφω ελαφρώς την γνωστή φράση του Αβραάμ Λίνκολν, λέγοντάς σας ότι «Σύνορα που τα διασχίζουν εμπορεύματα, δεν τα διαβαίνουν στρατοί».

Η φράση αυτή ισχύει σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ. Η οικονομική συνεργασία, οι εμπορικές συναλλαγές, οι αμοιβαίες επενδύσεις, δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στα κράτη, που έχουν θετικό αντίκτυπο και στις πολιτικές τους σχέσεις.

Παράλληλα, η οικονομική δύναμη και η δυνατότητα μιας χώρας να διεισδύει σε αγορές στο εξωτερικό, αποτελούν παράγοντες που βαραίνουν σημαντικά στην αξιολόγηση της διεθνούς της ισχύος.

Η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη στις σύγχρονες απαιτήσεις, θέτει τον πυλώνα της οικονομικής διπλωματίας στο επίκεντρο της εξωτερικής της πολιτικής, καθώς συμβάλει τόσο στην ανάπτυξη της ίδιας της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια όσο και στην επίτευξη του κεντρικού στόχου της εξωτερικής μας πολιτικής: την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή μας και διεθνώς.

Θέλησα σήμερα να σας αναλύσω την οικονομική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, φέρνοντάς σας ως παράδειγμα τη στρατηγική μας ειδικά για τα Βαλκάνια και τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

Σας εξήγησα πώς, τόσο με την οικονομική όσο και με την παραδοσιακή μας διπλωματία, χτίζουμε γέφυρες, δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες και προωθούμε το επιθυμητό θεσμικό περιβάλλον που θα ανοίξει δρόμους για την εξάπλωση των ελληνικών επιχειρήσεων.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι σε οποιοδήποτε επιχειρηματικό ή επενδυτικό σας εγχείρημα στο εξωτερικό, θα βρείτε στις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών έναν πολύτιμο σύμμαχο.

Σας ευχαριστώ.