Συνέντευξη παραχώρησε ο Έλληνας Υφυπουγός των Εξωτερικών κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης στην εφημερίδα "Η Θεσσαλία" και στον δημοσιογράφο Σ. Λέτσιο την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2007.

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Δημοσιογράφος: Η προηγούμενη χρονιά άφησε σε εκκρεμότητα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Πώς βλέπετε να διαγράφεται η προοπτική της ένταξής της στην Ε.Ε. μετά το πάγωμα των 8 κεφαλαίων από το σύνολο των 35 που αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων; Θα οδηγηθούμε σε αναστολή των διαδικασιών;

Υφυπουργός: Κατ'αρχάς να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα στηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας αλλά σε καμία περίπτωση δε δέχεται, όπως και τα υπόλοιπα κράτη- μέλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει εκπτώσεις σε αρχές και αξίες. Ο στόχος είναι ο εξευρωπαϊσμός της Τουρκίας και όχι η τουρκοποίηση της Ευρώπης. Η Τουρκία έχει απολύτως στα δικά της χέρια την ευθύνη της προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων εκείνων που η Ευρώπη έχει θέσει ως όρους για να της ανοίξει την πόρτα. Αναμφισβήτητα είναι δύσκολη η παρούσα περίοδος διότι έχει και προεκλογικό χαρακτήρα στην Τουρκία, κάτι που δυσκολεύει τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά στο άμεσο μέλλον θα φανεί εάν είναι ουσιαστικές οι προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης να προσαρμοστεί στους όρους και τις προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή όχι. Εάν δηλαδή η Τουρκία επιθυμεί, θέλει, μπορεί να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στην Κυπριακή Δημοκρατία, να σεβαστεί τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, να αναγνωρίσει τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, να δώσει τη δυνατότητα στις μειονότητες που υπάρχουν στη χώρα να λειτουργήσουν ελεύθερα και δημοκρατικά. Και πολλές άλλες προϋποθέσεις οι οποίες αναγράφονται στα ευρωπαϊκά κείμενα.

Εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις και την καλή γειτνίαση το έχουμε κάνει. Η ευθύνη αφορά απολύτως την τουρκική πλευρά και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα κατανοήσει ότι πρέπει να προχωρήσει τολμηρά προς τα εμπρός.

  • Δημοσιογράφος: Η εμπλοκή που έχει σημειωθεί στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας αναμένεται να προκαλέσει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και να έχει επιπτώσεις στην επανένωση της Κύπρου;

Υφυπουργός: Η Ελλάδα προσπαθεί να διατηρεί ένα καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις. Σε αυτό βεβαίως συμβάλλει και η Οικονομική μας Διπλωματία. Έχουμε προχωρήσει σε συνεργασίες στον τομέα της ενέργειας με τον αγωγό φυσικού αερίου Καρατσάμπεη-Κομοτηνή, καθώς και με συμπράξεις σε θέματα εναλλακτικής και ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε προχωρήσει στις εμπορικές μας σχέσεις -φέτος, η αύξηση των εξαγωγών μας στην τουρκική αγορά είναι πάνω από 60%, το εμπορικό ισοζύγιο έχει ισοσκελιστεί- καθώς και σε επενδύσεις. Χαρακτηριστικότερη ήταν η επένδυση, η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην ιστορία της Τουρκίας από ξένο επιχειρηματικό όμιλο, η αγορά της Finansbank από την Εθνική τράπεζα έναντι 4,5 δις ευρώ, καθώς και δύο μικρότερες αγορές τουρκικών τραπεζών από ελληνικές τράπεζες. Εκτίμησή μας είναι ότι η Οικονομική Διπλωματία μαζί με την πολιτική επικοινωνία μεταξύ των ηγεσιών, και της πολιτικής ηγεσίας αλλά και της στρατιωτικής ηγεσίας, συμβάλλει στο να δημιουργείται ένα καλό κλίμα το οποίο λειτουργεί εκτονωτικά όσον αφορά τις οξύνσεις που κατά καιρούς προκύπτουν από τις διαφορές που έχουμε σε μία σειρά από ζητήματα.

Η επιδίωξη από ελληνικής τουλάχιστον πλευράς είναι οι σχέσεις να κρατηθούν σε ένα καλό επίπεδο και να μην επηρεαστούν αρνητικά από το μπλοκάρισμα που έχει γίνει στην Τουρκία λόγω της μη προσαρμογής της στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις σε σχέση και με το κυπριακό ζήτημα. Θεωρούμε ότι η προοπτική επανένωσης της Κύπρου παραμένει ανοικτή και ότι θα πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο επανένωσης της νήσου που να είναι βιώσιμος και λειτουργικός και να σέβεται απολύτως το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

  • Δημοσιογράφος: Η Βουλγαρία και η Ρουμανία με ποιο τρόπο εκτιμάτε ότι θα συνεισφέρουν στην Ε.Ε δεδομένου ότι η έως τώρα διεύρυνση έχει προκαλέσει παρά έχει λύσει προβλήματα; Θα συμβάλλει στην αποκατάσταση της ισορροπίας στα Βαλκάνια;

Υφυπουργός: Πρώτα από όλα, τα Βαλκάνια από μία περιοχή που κατά το παρελθόν χαρακτηριζόταν από αστάθεια και προβλήματα, μετεξελίσσεται σε ένα αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα από ευρωπαϊκή νησίδα σε μία ταραγμένη Βαλκανική γίνεται και γεωγραφικά, κομμάτι του κορμού της Ευρώπης και αποκτά ευρωπαϊκή ενδοχώρα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι πια και αυτές πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σταθερότητα, ανάπτυξη και συνεργασία. Εκτιμώ ότι η θέση μας για τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής και των Δυτικών Βαλκανίων είναι σωστή. Η προσαρμογή όλων αυτών των χωρών στους δημοκρατικούς κανόνες και στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι βέβαιον ότι θα επιλύσει παλαιές διαφορές και θα δημιουργήσει και ήδη δημιουργεί για πρώτη φορά ένα κοινό όραμα σε όλους τους λαούς της Βαλκανικής. Το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης. Η Ελλάδα, για να μιλήσω και πιο εξειδικευμένα, από αυτήν την εξέλιξη έχει μόνο να κερδίσει, εάν σκεφτεί κανείς ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία δηλαδή οι καινούριες ευρωπαϊκές ενδοχώρες μας είναι περιοχές – στόχοι της Οικονομικής μας Διπλωματίας. Η Βουλγαρία μάλιστα, είναι η 4η σε σημασία χώρα παγκοσμίως για τις εξαγωγές μας. Είμαστε οι δεύτεροι επενδυτές στη Βουλγαρία και οι τρίτοι επενδυτές στη Ρουμανία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, κυρίως ελληνικές τράπεζες και ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες βρίσκονται εκεί. Οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτών των αγορών, διατηρώντας όμως τις θέσεις εργασίας και τα στρατηγεία τους στην Ελλάδα καθιστώντας έτσι τη χώρα μας όχι μόνο πύλη των Βαλκανίων, αλλά και κέντρο επενδυτικό και στρατηγικό για την ευρύτερη περιοχή. Κάτι που είχαμε θέσει ως στόχο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τώρα γίνεται πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διακινδυνεύει προβλήματα με τη διεύρυνσή της προς τα Βαλκάνια, αντιθέτως επιλύει προβλήματα και δημιουργεί ακόμη καλύτερες προοπτικές σταθερότητας, ανάπτυξης και συνεργασίας γενικότερα.

  • Δημοσιογράφος: Το θέμα του Κοσσόβου θεωρείται κρίσιμο καθώς μέσα στο 2007 θα πρέπει να αναμένονται αποφάσεις. Η Ελλάδα όμως δεν δείχνει έτοιμη για ανάληψη πρωτοβουλιών τόσο στον ΟΗΕ όσο και την Ε.Ε πάνω στο θέμα αυτό.

Υφυπουργός: Η Ελλάδα προσπαθεί να παίξει έναν εποικοδομητικό, διαμεσολαβητικό ρόλο, σεβόμενη πλήρως όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σταθερές λύσεις. Η Ελλάδα, τόσο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και ως κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδεικνύει θετική και δημιουργική κινητικότητα στην περιοχή των δυτικών Βαλκανίων επιδιώκοντας μία κοινώς αποδεκτή λύση που θα λαμβάνει υπόψη την ευαισθησία των κρατών της περιοχής, αλλά παράλληλα και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι δεν λειτουργούμε αυτόνομα, ούτε μεμονωμένα. Λειτουργούμε στην ευρύτερη περιοχή ως εκπρόσωποι και της ευρωπαϊκής οικογένειας στην οποία συμμετέχουμε. Θεωρώ ότι η συνέπεια, η σοβαρότητα και η αξιοπιστία,  μας αναγνωρίζονται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, αλλά και από το διεθνή παράγοντα και η πολιτική μας λειτουργεί διευκολυντικά μόνο προς τα εμπρός.

  • Δημοσιογράφος: H επίδειξη αδιαλλαξίας από πλευράς Σκοπίων με αφορμή την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος» του αεροδρομίου των Σκοπίων θα περιπλέξει περισσότερο τα πράγματα και θα επιτρέψει στην Αθήνα να φανεί πιο σκληρή προς την ΦΥΡΟΜ;

Υφυπουργός: Η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση. Στηρίζει τον ευρωοατλαντικό προσανατολισμό των Σκοπίων υπό τον όρο ότι τα Σκόπια θα αποδεχθούν μία κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Κοινώς αποδεκτή λύση για εμάς σημαίνει ότι θα γίνει απολύτως σαφής ο διαχωρισμός μεταξύ του γεωγραφικού όρου Μακεδονία και του πολιτιστικού και ιστορικού όρου Μακεδονία που είναι αδιαπραγμάτευτα ελληνικός, αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.

Τα Σκόπια θα πρέπει να σκεφθούν τι διακυβεύουν όταν προσχωρούν σε εθνικιστικές και προκλητικές θέσεις που αμφισβητούν την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι στο θέμα αυτό, όσο καλή διάθεση κι αν έχουμε, να μην υποχωρήσουμε. Η καλή μας διάθεση αποτυπώνεται όχι μόνο στην πολιτική στήριξη του ευρωατλαντικού προσανατολισμού αλλά βεβαίως και στις σημαντικές επενδύσεις που έχουμε κάνει ως πρώτοι επενδυτές στη γειτονική χώρα. Στις περιοχές όπου επένδυσαν οι Έλληνες, δηλαδή στο Νότο, η ανεργία των Σκοπίων φθάνει στο 7,5%, ενώ στο Βορά, όπου δεν έχουν επενδύσει οι Έλληνες, η ανεργία ξεπερνά το 38%. Αυτό θα πρέπει να αξιολογηθεί από τους γείτονές μας.

Είμαστε η μοναδική χώρα της γειτονιάς που στηρίζει τόσο έντονα τον ευρωατλαντικό τους προσανατολισμό υπό έναν, όμως, αυστηρό και ανυποχώρητο όρο και μία προϋπόθεση- ότι θα οδηγηθούμε σε μία κοινώς αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε από μόνη της η πολιτική ηγεσία της γειτονική χώρας υπονομεύει αυτόν της τον προσανατολισμό.