Η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στην Αμερική στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ΠΡΩΤΕΑΣ, εγκαινιάζει σήμερα, 23 Ιανουαρίου, τη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ / Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική», και ταυτόχρονα παρουσιάζει το ομότιτλο ντοκιμαντέρ που μόλις τώρα ολοκληρώθηκε.  

 Η φωτογραφική έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, αποτελείται από 101 φωτογραφίες που προέρχονται από αρχεία της Αμερικής και μια φωτογραφία από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη.   Η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού, μέσω του ΠΡΩΤΕΑ και σε συνεργασία με τον ιστορικό Αλέξανδρο Κιτροέφ διηγούνται με τρόπο συγκινητικό την ιστορία της μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αμερική. Τόσο η έκθεση όσο και το ντοκιμαντέρ, και τα δύο αποτέλεσμα τριετούς ενασχόλησης των επιμελητών, καλύπτουν την ίδια περίοδο και έχουν την ίδια αφηγηματική δομή:

  • -Μετανάστες 1890-1920
  • -Αμερικανοί Πολίτες 1920-1960
  • -Επιστροφή στην Ελληνικότητα, ή στη διαφορετικότητα, 1960-1980

  Η έκθεση και το ντοκιμαντέρ, μέσα από τα άγνωστα μέχρι σήμερα φιλμάκια, συμβάλλουν στη διάσωση της χαμένης συλλογικής μνήμης και δίνουν τη δυνατότητα να δούμε με άλλα μάτια το παρόν και το μέλλον.   Η «ξανακερδισμένη μνήμη», μέσα από το βλέμμα των δύο συνεργατών, οδηγεί σε μια σημαντική ανακάλυψη: η αποδοχή της διαφορετικότητας δεν χρειάζεται να προξενεί φόβο, αλλά μπορεί να γίνει πολύτιμη για μια κοινωνία που ξέρει να εξελίσσεται.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την ιστορία της μετανάστευσης των Ελλήνων στην Αμερική από το 1890 έως το 1980 και βασίζεται σε άγνωστο οπτικό αρχειακό υλικό (φωτογραφίες και φιλμ κυρίως από αμερικάνικα αρχεία), σε γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν στην Αμερική και στην Ελλάδα, αλλά και σε συνεντεύξεις σημαντικών προσωπικοτήτων όπως οι: Paul Sarbanes (γερουσιαστής), George Pelecanos (συγγραφέας), Olga Broumas (ποιήτρια), Dan Georgakas (κριτικός), George Tselos (διευθυντής των αρχείων του Ellis Island), Martha Klironomos (τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο), Artemis Leontis (τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Οχάιο), Gus Chatzidimitriou (ερευνητής), Alexander Kitroeff (ιστορικός).  

Η, επί τρία έτη, συγκέντρωση και μελέτη του υλικού δεν θα είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη ελληνικών και αμερικανικών οργανισμών:   The Jaharis Family, The Lucy Foundation, Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου, The Catsimatidis Foundation, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων  

Το ντοκιμαντέρ (86΄ high definition, 16/9), θα προβάλλεται καθημερινά στο αμφιθέατρο του κεντρικού κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1) τις ακόλουθες ημέρες και ώρες: Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 14.00, 15.30 Πέμπτες: 17.30, 19.00, 20.30, 22.00 (την Πέμπτη 1 & 15 Φεβρουαρίου ΔΕΝ θα πραγματοποιηθούν οι προβολές των 17.30 και 19.00) Κυριακή: 11.00, 12.30   Παράλληλες προβολές θα πραγματοποιηθούν και στο αμφιθέατρο της  Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, για περισσότερες πληροφορίες 210 3680900) τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:Τρίτες, στις 6, 13, 20 & 27 Φεβρουαρίου 2007 στις 20.30  

 Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 25 Φεβρουαρίου 2007.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ