Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, Τουρκικά πολεμικά πλοία κατέπλευσαν στην Αμμόχωστο. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Ζήνων, η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενήμερη αναφορικά με κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων στις ακτές της Κύπρου, παρακολουθεί την κατάσταση και θα αντιδράσει αναλόγως.

Ερωτηθείς πώς αντιδρά η κυβέρνηση ο κ. Ζήνων απάντησε: «Παρακολουθούμε την κατάσταση σε συνεννόηση με την Εθνική Φρουρά και τις άλλες δυνάμεις ασφαλείας και πληροφοριών της Δημοκρατίας και ανάλογα θα πράξουμε, αν υπάρξει θέμα παραβίασης των χωρικών υδάτων της κυριαρχίας μας». Σε αυτό το στάδιο, ανέφερε, «θα πρέπει να επιβεβαιώσουμε όλα αυτά και στη συνέχεια να προγραμματίσουμε την αντίδρασή μας».

Κληθείς να σχολιάσει αυτή την ενέργεια της Τουρκίας, υποψήφιας για ένταξη χώρα στην Ε.Ε., προς μια χώρα μέλος της Ε.Ε. και ερωτηθείς αν αυτό δεν υποδηλώνει προκλητική συμπεριφορά, ο κ. Ζήνων απάντησε: «Ασφαλώς είναι προκλητικό».

«H Τουρκία ναι μεν είναι χώρα που προσπαθεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. αλλά έχει πάρα πολύ δρόμο ακόμα να κάνει για να συμπεριφέρεται διεθνώς κατά ευρωπαϊκό τρόπο. Και σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η Τουρκία τις τελευταίες μέρες, την καθιστά αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, σε μια εποχή που η ευρύτερη περιοχή μας χρειάζεται σταθερότητα», παρατήρησε ο κ. Ζήνων.

 
Ανακριβή τα περί κινήσεων τουρκικών πολεμικών πλοίων λέει και η Λευκωσία

Ως ανακριβής ελέγχεται, σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Χριστόδουλου Πασιαρδή, η είδηση που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί αποστολής τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Κύπρου.

Αυτό που συνέβη, διευκρινίζεται στη δήλωση, είναι ότι μία τουρκική κορβέτα, προερχόμενη από τη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, κινήθηκε χθες κατά μήκος των νοτίων ακτών της Κύπρου, εκτός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ήδη κατέπλευσε στη βάση της Μερσίνας.

Ρουσόπουλος: Δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για κινήσεις του τουρκικού στόλου

«Δεν επιβεβαιώνονται οι σχετικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν από ορισμένα πρακτορεία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες περί κινήσεων τουρκικών πολεμικών πλοίων ανοικτά της Κύπρου

Η Αγκυρα διέψευσε τα περί κινήσεων πολεμικών πλοίων ανοικτά της Κύπρου

Ο αρχηγός του Τουρκικού Επιτελείου, στρατηγός Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, διέψευσε πριν από λίγο τις πληροφορίες περί κινήσεων τουρκικών πολεμικών πλοίων ανοικτά της Κύπρου. Νωρίτερα το τουρκικό κανάλι ΝΤV μετέδωσε ότι πλοία του τουρκικού στόλου κατευθύνονταν στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου, στο πλαίσιο της αντίδρασης της Αγκυρας για τις συμφωνίες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία .

«Δεν υπάρχει καμία έκτακτη κίνηση τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή ή την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ και πρόσθεσε: «Πάντα υπάρχουν πολεμικά πλοία που περιπολούν στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Δεν υπάρχει ανάγκη να αποσταλούν και άλλα πολεμικά πλοία».