Ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Ε. Στυλιανίδης την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και τη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:  

Δημοσιογράφος : Ασκήθηκε έντονη κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση στην επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στη Θράκη. Είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής η μουσουλμανική μειονότητα;

κ. Στυλιανίδης : Η Ντόρα Μπακογιάννη ολοκλήρωσε μία επιτυχημένη και σημαντική περιοδεία στην ιδιαίτερη μου πατρίδα τη Θράκη, η οποία είχε εξαγγελθεί εδώ και καιρό. Ήλθε στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης όχι με την ιδιότητα της Υπουργού Εξωτερικών αλλά εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση προκειμένου να εποπτεύσει, να εξαγγείλει και να δρομολογήσει σημαντικά μέτρα, που αφορούν μία ολοκληρωμένη πολιτική, την οποία είχε παρουσιάσει ως προγραμματική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας το 2004 ο Κώστας Καραμανλής στην Κομοτηνή. Κάποιες πτυχές αυτής της πολιτικής άρχισαν να εφαρμόζονται μετά το 2004 ενώ κάποιες άλλες που αφορούν στην αρμοδιότητα πέντε τουλάχιστον υπουργείων αποφασίσθηκαν από την τελευταία κυβερνητική επιτροπή και ανακοινώθηκαν από την Υπουργό στη Θράκη.

Δημοσιογράφος : Ποιος είναι ο στόχος αυτής της πιλοτικής πολιτικής;

κ. Στυλιανίδης : Η Θράκη μας έπαψε πια να είναι μία αποκλεισμένη, περιφρονημένη και άρα υποβαθμισμένη περιφέρεια του ελληνικού Βορρά. Η Θράκη έχει πια Ευρωπαϊκή ενδοχώρα, αποκτά άμεση πρόσβαση σε νέες γειτονικές αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Τουρκία,  τα Βαλκάνια,  ο Εύξεινος Πόντος. Η Θράκη καθίσταται σημαντικός κόμβος συνδυασμένων μεταφορών, διαμετακόμισης ενέργειας, συνάντησης και συνεργασίας πολιτισμών. Για τους λόγους αυτούς η πολιτικής μας στην περιοχή μετεξελίσσεται και θέτει ως στόχο να καταστήσει τη «Θράκη Μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας και Πρότυπο Εναλλακτικής Οικολογικής Ανάπτυξης».

 

Δημοσιογράφος :  Η Άγκυρα επιμένει στο αίτημά της για εκλογή μουφτήδων. Το συζητάτε;

 

κ. Στυλιανίδης : Κοιτάξτε ο Μουφτής συνδυάζει τρεις κατηγορίες αρμοδιοτήτων : α) τις ιερατικές,  β) τις διοικητικές και  γ) τις δικαστικές. Δηλαδή α) ερμηνεύει το κοράνι και προΐσταται των Ιμάμηδων, β) διοικεί αυτούς και εποπτεύει τη χρηστή διαχείριση των βακουφιών και γ) εφαρμόζει τον ιερό ισλαμικό νόμο αποδίδοντας δίκαιο σε ζητήματα κυρίως οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που αποδέχεται για τη μειονότητά της αυτό το καθεστώς  με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της μουσουλμανικής παράδοσης, αρκεί αυτό να μη συγκρούεται και να είναι συμβατό με το αστικό δίκαιο, το Σύνταγμα της χώρας και φυσικά το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αντιλαμβάνεσθε ότι επειδή ο Μουφτής είναι και δικαστής διορίζεται από το Κράτος. Αυτό άλλωστε ισχύει σε όλα τα ισλαμικά κράτη του κόσμου.

 

Δημοσιογράφος : Η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα στην οποία εφαρμόζεται η Σαρία. Δεν πρόκειται για αναχρονισμό;

κ. Στυλιανίδης : Εμείς προσεγγίζουμε με μεγάλο σεβασμό τους ετερόδοξους. Δεν νομίζω ότι η ελληνική πολιτεία πρέπει να λειτουργήσει παρεμβατικά. Αυτό είναι θέμα που αφορά την ίδια τη Μουσουλμανική μειονότητα. Αυτή αποφασίζει για θέματα που αφορούν τη θρησκευτική ή πολιτιστική της παράδοση και εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις της αρκεί αυτές να είναι συμβατές με τους νόμους και το Σύνταγμα της χώρας καθώς και με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

Δημοσιογράφος : Πως σχολιάζετε  τις προτάσεις που έκανε για τη μειονότητα το ΠΑΣΟΚ μέσω του ΙΣΤΑΜΕ;

κ. Στυλιανίδης : Κατ' αρχάς θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου που λίγο ως πολύ όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν συμφωνήσει στη φιλελεύθερη πλατφόρμα της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Μειονοτικής Πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Καραμανλή.

Ωστόσο δικαιούμαι να κάνω δύο σχόλια: πρώτον, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσε να ανακοινώσει για λόγους εντυπώσεων τις θέσεις της στο παραπέντε της περιοδείας μας και μάλιστα χωρίς ρίσκο, δηλαδή μέσω ενός ινστιτούτου.

Δεύτερον αν όλα αυτά τα πίστευαν τόσα χρόνια γιατί δεν τα εφήρμοσαν παρά μόνο φοβέριζαν τη μειονότητα ότι «αν έλθει η δεξιά θα της ξαναχτυπήσει ο χωροφύλακας την πόρτα».

Δημοσιογράφος : Είχατε συνοδεύσει τον Τ. Ερντογάν στη Θράκη. Τώρα ακούγεται ενδεχομένως επίσκεψη Γκιούλ. Σας ενοχλεί;

κ. Στυλιανίδης : Τα τελευταία χρόνια ως Υφυπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκα πάνω από 48 χώρες και συνάντηση πολύ περισσότερους ξένους πολιτικούς, δημοσιογράφους, στελέχη διεθνών οργανισμών. Πάντα τους απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση να επισκεφθούν την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Η εποχή της καχυποψίας και της ανασφάλειας έφυγε ανεπιστρεπτί. Η Θράκη έχει πια αυτοπεποίθηση. Όχι μόνο δεν κρύβει, αντίθετα επιδεικνύει περήφανα αυτό που έκτισε η τοπική κοινωνία και η σύγχρονη ελληνική πολιτεία. Όποιος έρχεται εκεί μπορεί να διδαχθεί πολλά για την ειρηνική συμβίωση των πολιτισμών και την εφαρμοσμένη πολιτική σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δημοσιογράφος : Αυτό αφορά και τους Τούρκους συναδέλφους σας πολιτικούς;

κ. Στυλιανίδης : Αν η Τουρκία ακολουθήσει το μοντέλο της Σύγχρονης Ευρωπαϊκής Μειονοτικής πολιτικής που συνάντησε με τα εντυπωσιασμένα και θα τολμούσα να πω και αιφνιδιασμένα μάτια του ο Τ. Ερντογάν στη Θράκη, είναι βέβαιο ότι θα επισπεύσει τη διαδρομή της προς την Ε.Ε.. Άλλωστε εκτός των άλλων η Θράκη προσφέρει ένα ισχυρό επιχείρημα στους Τούρκους διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες διότι είναι η μοναδική περιοχή στην Ένωση όπου συνυπάρχουν ειρηνικά και δημιουργικά Χριστιανοί και γηγενείς Μουσουλμάνοι Ευρωπαίοι Πολίτες (όχι οικονομικοί μετανάστες) αποδεικνύοντας την επιτυχή συμβίωση των δύο στοιχείων με σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.

Δημοσιογράφος : Μιλήσατε όμως και για «πρότυπο εναλλακτικής οικολογικής ανάπτυξης». Είναι γνωστή η συμβολή σας, ως επικεφαλής της οικονομικής διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, για τη δρομολόγηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Πως συνδυάζονται αυτά τα δύο;

 

κ. Στυλιανίδης : Ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη θα είναι ένας «πράσινος αγωγός» για την ευρύτερη περιοχή διότι θα συμβάλλει στην αποφόρτιση των στενών του Βοσπόρου από τα πετρελαιοφόρα πλοία μειώνοντας σοβαρότατα τις πιθανότητες ατυχήματος. Ένα τέτοιο ατύχημα, όπως αποδεικνύουν μελέτες ειδικών, θα είχε λόγω θαλασσίων ρευμάτων ως κύριο θύμα την παράκτια ζώνη της Θράκης και βεβαίως τους βιότοπους των Δέλτα Έβρου, Νέστου καθώς και τις λιμνοθάλασσες της Ροδόπης.

Ο «πράσινος αγωγός» αποτελεί την ασφαλέστερη οδό διέλευσης για το περιβάλλον επιτρέποντας παράλληλα την αξιοποίηση και την ανταποδοτική ανάπτυξη και ανάδειξη των βιότοπων και των οικολογικών ζωνών.