Απειλητικά σενάρια για το Ιράν

Την επιβολή ή μη κυρώσεων στην Τεχεράνη αναμένεται να αποφασίσουν οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, αύριο Δευτέρα, στο Λονδίνο. Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Times του Λονδίνου επαναφέρει το θέμα ενδεχόμενης επίθεσης των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράν, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπλερ, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο Μπους θα επιδιώξει «να λύσει το ιρανικό πρόβλημα με στρατιωτικά μέσα, προκειμένου να μην αφήσει αυτή την εκκρεμότητα στον διάδοχό του».

Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να υπάρξει και δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά του Ιράν, επιθυμώντας διπλωματική ρύθμιση επίλυσης του θέματος. «Επικεντρωνόμαστε σε μια διπλωματική λύση, νομίζω ότι το έχουμε πει επανειλημμένα, και είναι σαφές ότι αυτή είναι η προτίμησή μας και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμεθα και με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και με χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Τόνι Φράτο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου

«Ολες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι» όσον αφορά το Ιράν, δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, αρνούμενος να αποκλείσει τη στρατιωτική επιλογή και σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ «οφείλουν να συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν» για να εξασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι δήλωσε, πάντως, ότι το Ιράν έχει πάντα ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να διαπραγματευτεί για το πυρηνικό του ζήτημα.

Στο μεταξύ, την επιτυχημένη εκτόξευση του πρώτου διαστημικού πυραύλου του Ιράν, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του κέντρου αεροδιαστημικής έρευνας, διευκρινίζοντας ότι μεταφέρει υλικό έρευνας που κατασκεύασαν τα υπουργεία Άμυνας και Επιστημών.

Την ίδια ώρα ο ιρανός πρόεδρος, Αχμαντινετζάντ, σε ομιλία του στην Τεχεράνη, επανέλαβε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην πορεία του όσον αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα, παρομοιάζοντας το Ιράν με τραίνο που κινείται και δεν έχει ούτε φρένα, ούτε όπισθεν.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη ακόμα και για πόλεμο με τη Δύση και προειδοποίησε τον ΟΗΕ ότι οι ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες δεν πρόκειται να σταματήσουν, ακόμα και εάν ο ΟΗΕ ψηφίσει μία δεύτερη απόφαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

inmemory.gr

inmemory.gr

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ -ΙΟΥΛΙΟΣ 2018

Kατηγορίες

Ιστορικό

Web TV

Ολόκληρο το Αμερικανικό Σύνταγμα για Πρώτη Φορά στα Ελληνικά

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΠΑΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!