Την ηγεσία των ελληνικών ανώτατων δικαστηρίων, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου χειροθέτησε, χθες, σε άρχοντες της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μετά το πέρας της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας χθες, Κυριακή της Ορθοδοξίας, ο Πατριάρχης χειροθέτησε τον κ. Γεώργιο Παναγιωτόπουλο, πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας, σε άρχοντα «δικαιοφύλακα», τον κ. Ρωμύλο Κεδίκογλου, πρόεδρο του Αρείου Πάγου, σε άρχοντα «πρωτέκδικο» και τον κ. Γεώργιο Σανιδά, εισαγγελέα του ιδίου δικαστηρίου, σε άρχοντα «νομοφύλακα».

«Παρ' όλον ότι άλλοι κοινωνικοί παράγοντες απολαμβάνουν μεγαλυτέρας δημοσιότητος και προβολής, η ολιγόλογος και απροσωπόληπτος και διά τούτο τυφλή έναντι της προσωποληψίας δικαιοσύνη, δρα με μικρά θεαματικότητα, μεγάλη ωστόσο αποτελεσματικότητα, θεραπευτικώς διά τα κοινωνικά νοσήματα και ούτως καθιστά τας κοινωνίας μας βιωσίμους και τας προστατεύει από την διαλυτικήν σήψιν», είπε ο Πατριάρχης κατά τη διάρκεια της τελετής στο ναό του Αγίου Γεωργίου.

Στη συνέχεια έγινε η καθιερωμένη περιφορά των εικόνων στον περίβολο του Πατριαρχικού Οίκου, σε ανάμνηση του τέλους της εικονομαχίας και της αποκατάστασης των εικόνων.

Παρόντες στην πανηγυρική θεία λειτουργία ήταν ο άρχων «μέγας λογοθέτης», Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γεώργιος Καλαντζής, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Κασσίμης, ο οποίος διάβασε το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ημών», και ο κ. Πέτρο Γιουτσένκο, μέλος της βουλής της Ουκρανίας, αδελφός του προέδρου, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη επικεφαλής αντιπροσωπείας που συζητά με το Οικουμενικό Πατριαρχείο το πρόβλημα της Εκκλησίας στην Ουκρανία.