ΤΟ ΑΡΘΡΟ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Στη παρέλαση της Νέας Υόρκης και στις προετοιμασίες για την διοργάνωση της αφιερώνει τη στήλη του στην νέα  πανελλαδικής κυκλοφορίας με 120.000 τιράζ πολυεφημερίδα "ΤΟ ΑΡΘΡΟ" ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Στεφανόπουλος. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

Νέα Υόρκη

Τις ημέρες αυτές στη Μητροπολιτική περιφέρεια τη Νέας Υόρκης ο Ελληνισμός της μείζονας περιφέρειας της κοσμοπολίτης πρωτεύουσας ζει στο ρυθμό της προετοιμασίας για το μεγάλο γεγονός. Τη γνωστή παρέλαση για την ιστορική  επέτειο της 25ης Μαρτίου της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 όπου σύσσωμο το έθνος ξεσηκώθηκαν ενάντια στη Οθωμανική αυτοκρατορία.

Οι Έλληνες της Αμερικής- που πέρα από διχόνοιες και διαιρέσεις όταν πρέπει ενώνονται και μεγαλουργούν- τιμώντας το μεγάλο ιστορικό γεγονός διοργανώνουν τη γνωστή παρέλαση  στη διεθνούς φήμης 5η Λεωφόρο στο Manhattan. Πρόκειται για το μεγαλύτερο γεγονός που κυριολεκτικά ξεσηκώνει τον  Ελληνισμό της Αμερικής  για περισσότερο από 20 χρόνια  ο οποίος  κατακλύζει την 5η Λεωφόρο. Έλληνες που πολλές φορές έρχονται και από άλλες πολιτείες για διαδηλώσουν την ελληνικότητα τους.  

Η γνωστή 5th Avenue γεμίζει χρώμα ελληνικό. Η Ελληνική σημαία κυματίζει παντού.  Οι ήχοι και τα χρώματα  είναι ελληνικά. Οι άνθρωποι στη ΝΥ σχεδόν με το τέλος της κάθε παρέλασης κάθε χρονιά ξεκινούν την προετοιμασία για την παρέλαση της επόμενης χρονιάς. Αυτό γίνεται εδώ και χρόνια.   Ζουν με αυτή την αγωνία. Μαζεύουν χρήματα. Δολάριο δολάριο. Δωρεές από απλούς αλλά και από επώνυμους του δημόσιου βίου  έλληνες της Αμερικής  που αγαπούν την πατρίδα και αισθάνονται υπερήφανοι που είναι Έλληνες. Η μεγάλη γαλάζια παρέλαση στη 5η λεωφόρο.

Οι έλληνες της Αμερικής    θέλουν  να κάνουν το καλύτερο για να ακουστεί στα πέρατα της Οικουμένης το όνομα της Ελλάδας. Να διατρανώσουν την Ελληνικότητα τους. Να δουν οι Αμερικανοί συμπολίτες τους την Ελλάδα έστω και για 5΄ στα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα όπως το ίδιο συμβαίνει και για κάθε άλλη εθνική κοινότητα που στη δική της μέρα γεμίζουν την 5η Λεωφόρο. Οι έλληνες της Αμερικής εκείνες τις μέρες και ειδικά την ημέρα της παρέλασης  νιώθουν υπερήφανοι για την καταγωγή τους. Εργάζονται άοκνα και ανύστακτα για το μεγάλο έργο.   

Όλοι τους  εθελοντές που για μήνες ολόκληρους εργάζονται γιατί  θέλουν εκείνη η ημέρα για όλο το αμερικανικό έθνος να είναι αφιερωμένη στη μεγάλη Πατρίδα. Την Ελλάδα. Το μείζον γεγονός  δεν είναι όμως όπως  και όσο θα έπρεπε προβεβλημένο στην Ελλάδα. Τη εθνική παρέλαση των ελλήνων στη 5η λεωφόρο εδώ και χρόνια διοργανώνει ο ιστορικός και εκ των αρχαιοτέρων ομογενειακών οργανισμών.

Ο λόγος για την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης με έτος ίδρυσης το 1938. Ένας non profit οργανισμός που αν και εδώ και χρόνια περνά από συμπληγάδες πέτρες, με έχθρες και διχόνοιες, αποστασίες και διαπροσωπικές διαμάχες -ως ένα μεγάλο  βαθμό γνωστά χαρακτηριστικά της φυλής όλα αυτά -εν τούτοις καταφέρνει και οργανώνει ένα αξιοσημείωτο γεγονός το οποίο έστω και για λίγα λεπτά της ώρας παίζει σε όλα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα ως είδηση. Ως γεγονός. Φέτος θα είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερα προβεβλημένη στην Αμερική  η παρέλαση των ελλήνων. Το γιατί θα το πούμε σύντομα. Μείνετε εδώ.