Η ΕΛΛΛΔΑ είναι μια συνταγματική, πολυκομματική δημοκρατία που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, αν και παρατηρούνται προβλήματα σε μερικούς τομείς, όπως κακοποίηση παράνομων μεταναστών και Aθιγγάνων από δυνάμεις ασφαλείας, καθώς επίσης συνωστισμός και άσχημες συνθήκες σε μερικές φυλακές, τονίζει η φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία κυκλοφόρησε σήμερα και υποβλήθηκε, όπως κάθε χρόνο, στο Κογκρέσο βάσει της σχετικής αμερικανικής νομοθεσίας που θεσπίζει σειρά κριτηρίων.

Το κεφάλαιο για την Ελλάδα, έχει παρόμοιο με την περυσινή περιεχόμενο, επισημαίνοντας ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι σε αντίθεση με την περασμένη χρονιά, φέτος τουρκόφωνοι και σλαβόφωνοι ακτιβιστές δεν παραπονέθηκαν ότι έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων από την αστυνομία.

Επισημαίνεται επίσης η ανεξαρτησία των ΜΜΕ που εκφράζουν πλήθος απόψεων με ελάχιστους κυβερνητικούς περιορισμούς, η ευρεία και ελεύθερη χρήση του διαδικτύου, η ύπαρξη τηλεοπτικών προγραμμάτων στην τουρκική γλώσσα στην Θράκη, ενώ τονίζεται ότι εθνοτικές, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες δημοσιεύουν ελεύθερα υλικό στην μητρική τους γλώσσα.

Για τις θρησκευτικές ελευθερίες η έκθεση σημειώνει ότι οι νόμοι προβλέπουν την θρησκευτική ελευθερία, αλλά μη-ορθόδοξες ομάδες κατά καιρούς αντιμετωπίζουν διοικητικά εμπόδια και νομικούς περιορισμούς, ενώ δεν έχει κατασκευασθεί ισλαμικό τέμενος και πολιτιστικό κέντρο στην Αθήνα, παρά τη σχετική έγκριση της Βουλής από το 2000.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό κράτος καταβάλλει τους μισθούς των Ορθόδοξων ιερέων και των δυο αναγνωρισμένων μουσουλμάνων μουφτήδων στη Θράκη, και επισημαίνεται ότι σε αυτό το πνεύμα ηγετικά στελέχη της εβραϊκής κοινότητας ζήτησαν να καταβάλλονται με ανάλογο τρόπο και οι μισθοί των εβραίων ραβίνων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν λάβει απάντηση στο αίτημά τους.

Εκτός των πολλών θετικών αναφορών, επισημαίνονται και μερικά αρνητικά σημεία. Μεταξύ αυτών η έκθεση αναφέρει ότι στην χώρα μας εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης για εθνοτικές μειονότητες, περιορισμοί και διοικητικά εμπόδια για μέλη μη-ορθοδόξων δογμάτων, κράτηση και απέλαση ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζητούν άσυλο, άσκηση βίας κατά γυναικών, παράνομη διακίνηση προσώπων, διακρίσεις κατά εθνοτικών μειονοτήτων και Αθιγγάνων, άσχημες συνθήκες διαβίωσης για Αθιγγάνους και ανεπαρκής πρόσβαση των παιδιών τους σε σχολεία και εκμετάλλευση ανηλίκων σε μη-παραδοσιακές εργασίες. Σημειώνεται επίσης ότι διεθνείς οργανισμοί έχουν επανειλημμένα καταγγείλει ότι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν υποστεί κακοποιήσεις από συνοριακούς φρουρούς και μέλη του Λιμενικού.

Γίνεται λόγος για φαινόμενα διαφθοράς στους κόλπους της αστυνομίας, αν και επισημαίνεται ως θετική εξέλιξη η δημιουργία ειδικής ομάδας κατά της διαφθοράς στο τμήμα εσωτερικών υποθέσεων του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Η ΕΙΔΗΣΗ ΟΠΩΣ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=784903&lngDtrID=245

http://world.flash.gr/cosmosl/2007/3/7/31495id/ 

http://www.skai.gr/master_story.php?id=41389

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ/ ΑΠΕ