Νέα Υόρκη.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα ΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου Πρέσβης Nebojsa Kaludjerovic, υπέγραψαν σήμερα 12 Μαρτίου 2007, στα γραφεία του τελευταίου στην Νέα Υόρκη, έγγραφο σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Μαυροβουνίου.

 

Οι δύο Πρέσβεις εξέφρασαν την χαρά τους που με την σύναψη διπλωματικών σχέσεων θέτεται σε λειτουργία η διαδικασία για την ενίσχυση των σχέσεων και των φιλικών δεσμών των δύο χωρών.

Σε κοινό ανακοινωθέν το οποίο ακολούθησε της υπογραφής εκφράζεται η επιθυμία των δύο κυβερνήσεων να εργαστούν για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση της φιλίας  και συνεργασίας τους σε όλους τους τομείς, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό και σύμφωνα με τις αρχές και κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Εκφράζεται επίσης η αμοιβαία πεποίθηση ότι η σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα και των δύο κρατών και ότι θα βοηθήσει στην εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας καθώς επίσης και στην ειρηνική συνύπαρξη.

Το Μαυροβούνιο έγινε στις 28 Ιουνίου 2006, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το 192ο κράτος-μέλος του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφού προηγήθηκε στις 22 Μαΐου του 2006 η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από την Σερβία  μετά από δημοψήφισμα.