Δεκατρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ημέρα που η πολιτειακή βουλή του Ρόντ Αϊλαντ εξέδωσε ψήφισμα τιμώντας την Ελληνική Ημέρα της Ανεξαρτησίας, με πρωτοβουλία του ομογενή Γερουσιαστή της Πολιτείας Λεωνίδα Ραπτάκη.  

Και ενώ ο κ. Ραπτάκης προετοιμάζει τις τιμητικές εκδηλώσεις της Βουλής της πολιτείας του για την 186η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, προσθέτει δύο ακόμη θέματα προς έγκριση από τα μέλη της ομάδας εκπροσώπων του Κογκρέσου της πολιτειακής Βουλής.  

Το ένα θέμα είναι η διαφύλαξη του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Τουρκία και η ένταξη της Ελλάδας στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που δεν θα χρειάζονται βίζα προκειμένου να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.   Σε δηλώσεις του ο ομογενής γερουσιαστής είπε ότι το ψήφισμα  που εκδίδει κάθε χρόνο λειτουργεί ως υπενθύμιση των ιστορικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, ενώ δίνει την ευκαιρία της προώθησης σύγχρονων θεμάτων που αφορούν την Ελλάδα.  

Πέραν από το ψήφισμα, ο κ. Ραπτάκης απευθύνεται με επιστολή του στα μέλη της Επιτροπής του Κογκρέσου του Ρόντ Αϊλαντ, τους γερουσιαστές Jack Reed, Sheldon Whitehouse και το μέλος του Κογκρέσου Patrick Kennedy και Jim Langevin, ζητώντας την στήριξή τους στα θέματα αυτά.   Μιλώντας για την σημασία της πρωτοβουλίας αυτής ο κ. Ραπτάκης είπε : «Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Είναι όμως και μια σημαντική ευκαιρία να επικεντρώσουμε την προσοχή των μελών του Κογκρέσου σε σημαντικά θέματα για την σχέση μεταξύ των δύο χωρών και πιστεύω ότι το Κογκρέσο χρειάζεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε ότι αφορά την Τουρκία και την αναγνώριση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επιτρέποντας στην Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα visa-waiver» τόνισε ο κ. Ραπτάκης.  

Σε επιστολή του προς την Ομάδα εκπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου ο ομογενής πολιτικός αναφέρει: «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι με κοινή δέσμευση στην Δημοκρατία. Για τον λόγο αυτό, το Κογκρέσο πρέπει να έχει ενεργητικό ρόλο υποστηρίζοντας πολιτικές που ενισχύουν τα συμφέροντα των Ελλήνων, ιδιαίτερα όταν τέτοιες ενέργειες επιβεβαιώνουν την δέσμευση των ΗΠΑ στις θρησκευτικές ελευθερίες και την στήριξη των προσπαθειών των συμμάχων τους στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».  

«Η Ελληνική Κυβέρνηση αξίζει την στήριξή μας στην διαφύλαξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο είναι υπό διωγμό από την Τουρκική Κυβέρνηση» επισημάνει στην επιστολή του ο κ. Ραπτάκης. «Παράλληλα, πρέπει να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις και τα κριτήρια σχετικά με το πρόγραμμα απαλλαγής έκδοσης βίζας για τους Έλληνες πολίτες και να επιτρέψει την συμμετοχή της Ελλάδας στο εν λόγω πρόγραμμα, μαζί με τις άλλες 14 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν» καταλήγει.