Συνέντευξη στην εφημερίδα "Μετρό" και στον δημοσιογράφο Γ. Φασουλά παραχώρησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Θεόδωρος Κασσίμης. Ο κ. Κασσίμης αναφέρθηκε εκτενώς στο Σκοπιανό και στη στάση αναμονής που βρίσκεται η Ελληνική Κυβέρνηση σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας, καθώς επίσης και στο θέμα της ψήφου των Αποδήμων. Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης: 

Δημοσιογράφος: Περιμένουμε κάποιες εξελίξεις εντός του 2007 σε ότι αφορά το Σκοπιανό;  

κ. Κασσίμης: Κοιτάξτε, εμείς προσπαθούμε. Η ενδιάμεση συμφωνία δημιουργούσε ορισμένες δεσμεύσεις και για τις δύο πλευρές, όμως δεν έχουν τηρηθεί αυτές οι δεσμεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων. Υπάρχουν εδώ και δύο χρόνια περίπου ελληνικές προτάσεις στα χέρια του κυρίου Νίμιτς για το θέμα του ονόματος. Η σκοπιανή πλευρά αρνείται να συζητήσει και εμείς ασκούμε πίεση παντού, λέγοντας ότι αυτή η χώρα πρέπει να επανέλθει στην τάξη. Η Ελλάς υπήρξε άψογη στις διεθνείς και διμερείς της υποχρεώσεις η σκοπιανή, όμως, πλευρά, χωρίς λογική, κατ' εμέ, δεν είναι συνεπής. Και θέλω να επαναλάβω εδώ ότι είμαστε η μόνη χώρα στην περιοχή η οποία στηρίζει την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία του κράτους των Σκοπίων.

Δημοσιογράφος: Συμμερίζεστε την άποψη ότι μιλάμε για μια χαμένη υπόθεση;  

κ. Κασσίμης: Αυτοί οι οποίοι το λένε θα έπρεπε να το είχαν σκεφτεί όταν υπήρχε μια διέξοδος λύσης.  

Δημοσιογράφος: Πριν από 15 χρόνια;  

κ. Κασσίμης: Ναι, με το πακέτο Πινέιρο. Εγώ ποτέ δεν πιστεύω ότι είναι χαμένη υπόθεση· απλώς πάντα η επόμενη λύση δεν είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Δημοσιογράφος: Φαίνεται πάντως ότι οποιαδήποτε λύση και να δοθεί θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»;  

κ. Κασσίμης: Το κακό ξέρετε ποιο είναι; Ότι στη συνείδηση κάποιων ξένων χωρών εγκαθίσταται το όνομα «Μακεδονία». Αυτά τα πράγματα δεν τα αφήνεις να σαπίσουν· τα αντιμετωπίζεις την ώρα που γεννιούνται, γιατί, όσο περνάει ο χρόνος, έχει χαθεί το παιχνίδι των εντυπώσεων και εκεί δεν μπορώ να πω ότι οποιοσδήποτε στην Ελλάδα θα αισθανόταν ωραία.  

Δημοσιογράφος: Ας πάμε στα ελληνοτουρκικά. Πως σχολιάζετε τα τελευταία γεγονότα με το θέμα του Αϊ-Στράτη; Υποστηρίχθηκε από πολλές πλευρές ότι η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν χλιαρή.  

 κ. Κασσίμης: Θα μπορούσαμε να βυθίσουμε το Αϊ-Στράτη, όπως κάποτε βυθίσανε το «Χόρα». Εμείς κάναμε σκληρή παρέμβαση άμεσα προς όλους τους συμμάχους μας και προς τη Συμμαχία. Χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τις θέσεις μας, αντιδράσαμε άμεσα.  

Δημοσιογράφος: Το πετρέλαιο ανοιχτά της Κύπρου είναι μια αφορμή για θετικές εξελίξεις ή για τη δημιουργία έντασης στην περιοχή;  

κ. Κασσίμης: Εγώ πιστεύω ότι το θέμα το χειρίζεται πολύ σοβαρά η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην κυπριακή πλευρά για τον τρόπο που το χειρίζεται.  Δημοσιογράφος: Κύριε υφυπουργέ, πόσοι είναι οι απόδημοι Έλληνες που έχουν δικαίωμα ψήφου;

κ. Κασσίμης: Είναι άγνωστος ο αριθμός, γιατί δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένοι. Θα το γνωρίζουμε μετά την σύνταξη του πρώτου καταλόγου.

Δημοσιογράφος: Πότε θα είναι έτοιμος;

κ. Κασσίμης: Εγώ πιστεύω ότι τον επόμενο χρόνο θα ζητηθεί από τους αποδήμους, που θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους,  να δηλώσουν στις προξενικές και πρεσβευτικές μας αρχές την επιθυμία τους να εγγραφούν στους καταλόγους του εξωτερικού, για την επόμενη εκλογική διαδικασία. Αυτό θα ισχύει μέχρι μια ορισμένη ημερομηνία, οπότε θα εκδίδονται οι κατάλογοι του εξωτερικού. Τα άτομα αυτά θα διαγράφονται αυτόματα από τον εκλογικό κατάλογο του Δήμου που είναι εγγεγραμμένα για την επόμενη εκλογή, γιατί θα μπορεί στην μεθεπόμενη να θέλει κάποιος να επιστρέψει και να ψηφίσει στην Ελλάδα.

Συντάσσονται λοιπόν οι κατάλογοι εξωτερικού της κάθε περιφέρειας και στη συνέχεια όταν φτάνουμε στο χρόνο των εκλογών, δημιουργούνται εκλογικά κέντρα, στην προξενική η πρεσβευτική περιφέρεια και ο καθένας ξέρει που θα πάει να ψηφίσει. Δεν σημαίνει ότι σε κάθε πόλη θα έχουμε εκλογικό κέντρο. Θα ζητήσουμε από τις ξένες χώρες να μας διαθέσουν δημόσια κτίρια, τα οποία θα κάνουμε εκλογικά κέντρα. Όλοι οι Έλληνες που είναι γραμμένοι στα δημοτολόγια θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον υπάρχει διπλωματική μας αρχή.

Δημοσιογράφος: Αν δεν υπάρχει;

κ. Κασσίμης: Μπορούν να πάνε στην κοντινότερη χώρα που έχει διπλωματική αρχή, αρκεί πρώτα να το δηλώσουν.

Δημοσιογράφος: Πως θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία στους Έλληνες απόδημους;

κ. Κασσίμης: Θα κάνουμε μια μεγάλη εκστρατεία σε όλον τον κόσμο και θα ενημερώσουμε όλους τους Έλληνες για το πώς και το πού μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Δημοσιογράφος: Αυτή η καμπάνια ενημέρωσης πότε θα ξεκινήσει;

κ. Κασσίμης: Όταν βγουν τα προεδρικά διατάγματα που θα αναφέρονται στη διαδικασία. Πιστεύω ότι στις αρχές του επομένου χρόνου θα ξεκινήσει η ενημέρωση, όταν ψηφιστεί ο νόμος, πριν από το καλοκαίρι υπολογίζω. Εδώ θέλω να διευκρινίσω κάτι, δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των ψηφοφόρων, αυτό είναι ανεδαφικό. Θα ψηφίζουν όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου. Θα μειωθεί η αποχή, γιατί είναι πολλοί Έλληνες του εξωτερικού εγγεγραμμένοι στους καταλόγους, αλλά δεν μπορούν να έρθουν να ψηφίσουν.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει πρόβλεψη για τους Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς;

κ. Κασσίμης: Αυτοί εφόσον δεν είναι Έλληνες υπήκοοι και δεν είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Αφήστε να δούμε πώς θα λειτουργήσει το πρώτο βήμα. Εδώ μιλάμε για μια μεγάλη επιχείρηση, δεν μιλάμε για επιστολική ψήφο. Η ηλεκτρονική ψήφος όπως έχει αποδειχτεί είναι αναξιόπιστη, άρα πρέπει να πάμε με τον παραδοσιακό τρόπο, για να είμαστε όλοι κατοχυρωμένοι, ότι θα γίνουν όλα σωστά. Εγώ λέω ότι η πρώτη ψήφος των αποδήμων Ελλήνων θα είναι και ενδεικτική. Να δούμε όμως και πόσοι επιθυμούν να ψηφίσουν, να δούμε ποιος θα είναι ο αριθμός. Θα είναι μια πρωτοφανής επιχείρηση. Σκεφτείτε ότι θα χρειαστούμε δικαστικούς αντιπροσώπους σε όλο τον κόσμο.

Δημοσιογράφος: Για πόσες χώρες μιλάμε;

κ. Κασσίμης: Δεν μπορώ να σας πως ακόμα, θα δούμε τι θα μας δηλώσουν. Θα χρειαστούμε, ακόμα όπως σας έλεγα, εφορευτικές επιτροπές, τα κόμματα να ορίσουν αντιπροσώπους σε κάθε εκλογικό τμήμα. Η διαδικασία θα είναι ίδια όπως εδώ. Επιπλέον να αναφέρω ότι οι Έλληνες ναυτικοί οι οποίοι θα βρεθούν την ημέρα της ψηφοφορίας σε λιμάνι που έχει δημιουργηθεί εκλογικό κέντρο, θα μπορούν να ψηφίσουν καθ΄ υπέρβαση του καταλόγου.

Δημοσιογράφος: Το ποσοστό των αποδήμων – όπως έχει προταθεί – θα προσμετράται στο πανελλαδικό ποσοστό ή θα μπορούν να «σταυρώνουν» και βουλευτές;

κ. Κασσίμης: Το πρώτο είναι αντισυνταγματικό, όσοι ψηφίζουν στο εξωτερικό θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους ψηφίζουν στην εκλογική τους περιφέρεια. Θα ψηφίζουν το κόμμα που θέλουν και θα σταυρώνουν τον υποψήφιο που επιθυμούν.

Δημοσιογράφος: Κύριε  Υφυπουργέ, ας αλλάξουμε θέμα, κι ας πάμε στα εκκλησιαστικά και συγκεκριμένα στα Ιεροσόλυμα. Οι Ισραηλινοί θα αναγνωρίσουν μέχρι το Πάσχα το πατριάρχη Θεόφιλο, τι λένε οι πληροφορίες σας;

κ. Κασσίμης: Εμείς κάνουμε ότι μπορούμε γιατί στηρίζουμε το Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Θεόφιλο. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να είχε αναγνωριστεί, γιατί το ποιος είναι πατριάρχης είναι εσωτερικό θέμα της Εκκλησίας και δεν αφορά καμία κυβέρνηση. Το Ισραήλ θα έπρεπε να είχε αναγνωρίσει τον πατριάρχη.

Δημοσιογράφος: Εσείς έχετε πιέσει τους Ισραηλινούς για να προχωρήσουν στην αναγνώριση;

κ. Κασσίμης: Εσείς πιστεύετε ότι δεν έχουμε πιέσει, αλλά μην κάνετε σύγκριση. Την προηγούμενη φορά είχαμε νεκρό έναν Πατριάρχη και εκλεγμένο έναν νέο, τώρα έχουμε έναν πατριάρχη (Ειρηναίος) ο οποίος έχει καθαιρεθεί από την Εκκλησία, αλλά τον οποίο συνεχίζει να αναγνωρίζει νομικά  η ισραηλινή κυβέρνηση και έχουμε και έναν κανονικά εκλεγμένο από την Εκκλησία πατριάρχη, στον οποίο η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν δίνει τα αστικά δικαιώματα της αναγνώρισης.

Δημοσιογράφος: Σας έχουν εξηγήσει το γιατί;

κ. Κασσίμης: Όχι, κανείς δεν εξηγεί το γιατί. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος πολύ σωστά έχει προσφύγει στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο του Ισραήλ ζητώντας να  επιβάλει στην ισραηλινή κυβέρνηση την αναγνώριση του, διότι ο νόμιμος πατριάρχης είναι ο Θεόφιλος, άρα δεν μπορεί η ισραηλινή κυβέρνηση να μην τον αναγνωρίσει.

Δημοσιογράφος: Ακούγεται ότι κάποιοι κύκλοι θα δημιουργήσουν προβλήματα στην διάρκεια τη αφής του Αγίου Φωτός. Τι λένε οι δικές σας πληροφορίες και πως σκέφτεστε να αντιδράσετε;

κ. Κασσίμης: Και πέρυσι είχαν ακουστεί πάρα πολλά και έγιναν πολλές προσπάθειες, ιδίως από περιθωριακά άτομα της εκκλησίας και από άτομα προσκείμενα στον πρώην πατριάρχη. Αν θυμάστε το 2005 είχαν δημιουργηθεί επεισόδια και τότε είχαμε έναν πατριάρχη. Παρόλα όσα ακούγονταν πέρυσι το Άγιο Φως το πήρε κανονικά ο πατριάρχης Θεόφιλος και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

Δημοσιογράφος: Φέτος;

κ. Κασσίμης: Θα κάνω όσες προσπάθειες μπορώ ώστε να μη συληθεί αυτή η ιερή τελετή που είναι της αφής του Αγίου Φωτός, αλλά δεν μπορώ να προβλέψω τίποτα άλλο. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε τον πατριάρχη Θεόφιλο, γιατί αυτή η παράδοση τόσων αιώνων δεν είναι δυνατόν να συληθεί από κανέναν

Δημοσιογράφος: Να παραμείνουμε στα εκκλησιαστικά, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ακόμα κρίση στις σχέσεις Αθηνών – Φαναρίου με αφορμή τη φορά αυτή το νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική δικαιοσύνη. Έχετε παρέμβει ως αρμόδιος υφυπουργός, για να ηρεμήσουν τα πράγματα;

κ. Κασσίμης: Αυτό είναι ένα θέμα που χειρίζεται με μεγάλη υπευθυνότητα η υπουργός Παιδείας  η κ. Γιαννάκου. Είμαι βέβαιος ότι η υπουργός Παιδείας, με σύνεση όπως πάντα θα το φέρει σε πέρας. Από κει και πέρα, αυτό το οποίο επαναλαμβάνω προς όλες τις εκκλησιαστικές πλευρές είναι ότι οι δημόσιες διαμάχες πλήττουν την εκκλησία στο σύνολο της.