Την πεποίθηση και την ελπίδα πως θα βρεθούν στο προσεχές μέλλον τρόποι για τη λύση των προβλημάτων που απειλούν την ύπαρξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο επίσημου γεύματος που έδωσε προς τιμή του ο Αποστολικός Νούντσιος στην Αυστρία Αρχιεπίσκοπος Εντμόντ Φαράι.  

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Βιέννη, θεωρεί, όπως είπε, ότι υπάρχει καλή θέληση από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης και των περισσοτέρων τουρκικών πολιτικών κομμάτων σε σχέση με μια επιδιωκόμενη βελτίωση της κατάστασης των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία.   Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισήμανε πως η θρησκευτική ελευθερία αποτελεί κριτήριο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι, που όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «το υποστηρίζουμε και το αναμένουμε».  

Στην ομιλία του στο επίσημο γεύμα, στο οποίο παρακάθισε και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ, ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλες τις κυβερνήσεις, τους διεθνείς οργανισμούς και τους «ανθρώπους καλής θέλησης» που συμπαρίστανται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για να μπορεί αυτό, όπως ανέφερε, να συνεχίζει να ζει και να δραστηριοποιείται με ελευθερία στην πόλη που πάντοτε βρισκόταν και στην οποία το τοποθέτησε ο Κύριος και όχι κάποιος άνθρωπος.  

Ακόμη ο κ. Βαρθολομαίος, υπογράμμισε τον καθαρά θρησκευτικό και πνευματικό χαρακτήρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του οποίου όμως, όπως πρόσθεσε, το έργο σήμερα δεν διευκολύνεται αλλά τουναντίον καθίσταται δυσκολότερο.    

Απονομή του Διεθνούς Βραβείου Καρδιναλίου Κένιγκ  

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη απονεμήθηκε χθες βράδυ το Διεθνές Βραβείο Καρδινάλιου Κένιγκ, στη διάρκεια επίσημης τελετής στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στη Βιέννη.     Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία όλων των ρωμαιοκαθολικών επισκόπων της Αυστρίας, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο και Καρδινάλιο Κρίστοφ Σένμπορν, των αρχηγών των άλλων Εκκλησιών, εκπροσώπων της δημόσιας ζωής – ανάμεσά τους ο αντικαγκελάριος Βίλχελμ Μόλτερερ και ο τέως πρόεδρος της Αυστρίας και τέως Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Κουρτ Βάλντχαιμ – και πολλών χιλιάδων πιστών.  

Με το βραβείο αυτό που φέρει το όνομα του μακαριστού, επί πολλές δεκαετίες Αρχιεπισκόπου και Καρδινάλιου της Αυστρίας Φραντς Κένιγκ, τιμήθηκε η πολυσχιδής δραστηριότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη τόσο μέσα στην Οικουμενική Κίνηση μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών όπως και άλλων Χριστιανικών Δογμάτων, όσο και στο Διαθρησκειακό Διάλογο με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό, καθώς επίσης και η ουσιώδης, υποδειγματική και παραδειγματική συμβολή του κ. Βαρθολομαίου σε ότι αφορά την προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημιουργίας.   Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκ μέρους του «Ιδρύματος Κομμούνιο ετ Προγκρέσιο», που απονέμει το βραβείο, ο αντιπρόεδρός του Χαιντς Νούσμπαουμερ εκθείασε την προσωπικότητα του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος, όπως είπε, συνεχίζει το έργο του Καρδινάλιου Κένιγκ και αναζητεί πάντοτε το διάλογο ακόμη και κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες.  

Στην αντιφώνησή του ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε το γεφυροποιό ρόλο της Βιέννης ανάμεσα σε Δυτική και Ανατολική Εκκλησία – προπάντων χάρις στις προσπάθειες του Καρδινάλιου Κένιγκ, του οποίου, όπως τόνισε, το πνεύμα δεν έσβησε αλλά εξακολουθεί να υπάρχει – και επισήμανε πως παρά τη διαίρεση του Χριστιανισμού δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στην Οικουμενική Κίνηση, διότι αυτή αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα που έχουν οι Χριστιανικές Εκκλησίες για να μην χάσουν την αξιοπιστία τους.  

Σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στο Παιδικό Χωριό SOS, που γιορτάζει τα 50 χρόνια της ίδρυσής του, ενώ αύριο θα επισκεφθεί το μεγάλο Ρωμαιοκαθολικό θεομητορικό προσκύνημα στο Μαρία Τσελ, και το βράδυ, σε επίσκεψή του στους ιστορικούς ελληνικούς ναούς της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου, θα συναντηθεί με την Ομογένεια

Voice Of Greece / Οικουμενικό Πατριαρχείο