Την Κυριακή 18 Μαρτίου η Ελληνίδα ΥΠΕΞ παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ.

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος : Κυρία Υπουργέ τώρα που η συμφωνία για τον αγωγό έχει ήδη υπογραφεί και ο κ. Πούτιν έχει ήδη αποχωρήσει, με το χέρι στην καρδιά αισθάνεστε ότι σε αυτές τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας δημιουργήθηκε κάποια στιγμή κάποιο πρόβλημα;

 

κα Μπακογιάννη : Ειλικρινά όχι. Γνωρίζετε άλλωστε ότι ανήκω σε αυτούς οι οποίοι έχουν δουλέψει πολύ σκληρά για την βελτίωση και αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας. Αρκεί να σας θυμίσω ότι τον τελευταίο χρόνο μόνο, έχω δει πέντε φορές τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Οι σχέσεις Ελλάδος – Ρωσίας, επί των ημερών της Κυβερνήσεώς μας, έχουν κάνει άλματα προς τα εμπρός, υπάρχουν συγκεκριμένα και ουσιαστικά αποτελέσματα προς όφελος των δύο λαών. Γι' αυτό μπορεί να είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι κι εμείς, αλλά πιστεύω ότι είναι ιδιαιτέρως ικανοποιημένη και η ρωσική πλευρά.

 

Δημοσιογράφος : Ούτε δυσφορία του πρωθυπουργού υπήρξε, με αυτές τις δηλώσεις για την αντιπυραυλική άμυνα των ΗΠΑ;

 

κα Μπακογιάννη : Νομίζω ότι για το θέμα αυτό δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεν υπήρξε δυσφορία. Σ΄ άλλους τομείς οι Υπουργοί ενδεχομένως να έχουν το περιθώριο να διατυπώνουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα με τον Πρωθυπουργό ή να κινηθούν κάποια στιγμή αυτόνομα. Δεν μπορεί όμως να έχει διαφωνίες με τον Πρωθυπουργό της χώρας ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αυτό είναι κάτι το οποίο δε νοείται. Επειδή ανήκω σε αυτούς που έχουν ζήσει και άλλες περιόδους, που υπήρξαν διαφωνίες σε αυτό το επίπεδο,  σας διαβεβαιώνω ότι είναι το μόνο πράγμα που δε θα επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου.

Δημοσιογράφος : Έχουν περάσει δέκα ημέρες και δεν έχετε ακόμη σχολιάσει την νέα αναβολή της επίσκεψης Γκιούλ στην Αθήνα. Δεν είναι λίγο προσβλητικό για την χώρα μας, ο κ. Γκιούλ να βρίσκει χρόνο να επισκέπτεται τους πάντες, αλλά να μην βρίσκει χρόνο για να επισκεφθεί την Ελλάδα;

κα Μπακογιάννη : Νομίζω ότι αυτή είναι μια τελείως ξεπερασμένη διπλωματική λογική. Δεν έχω σχολιάσει την αναβολή της επίσκεψης από επιλογή. Γιατί όποιος γνωρίζει τις εσωτερικές διεργασίες που υπάρχουν σήμερα στην Τουρκία, δεν προσπαθεί να δώσει λανθασμένες ερμηνείες σε κάποιες αποφάσεις.

Πιστεύω ότι οι σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας είναι στο ίδιο επίπεδο που ήταν. Δεν υπάρχει καμία θεαματική βελτίωση ούτε υπάρχει καμία θεαματική επιδείνωση. Έχω πει πολλές φορές ότι με τη γείτονα θα έχουμε πολλά σκαμπανεβάσματα. Σημασία έχει να μη χάσουμε το δάσος βλέποντας το δέντρο. Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος. Να έχουμε μια βελτίωση των διμερών μας σχέσεων, υπερασπιζόμενοι βεβαίως κατά κεραία τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα και τις δικές μας απόψεις. Πάρτε ως παράδειγμα το ζήτημα του Αη Στράτη  όπου η Ελλάδα έχει το σύνολο των επιχειρημάτων του διεθνούς δικαίου μαζί της.

Δημοσιογράφος : Ακόμη κι εκεί όμως, η Τουρκία παρότι ταλανίζεται από τα εσωτερικά της, εγείρει συνεχώς νέες απαιτήσεις. Μπορεί να μην υπάρχει θεαματική επειδείνωση όπως λέτε, αλλά πρέπει να δεχθείτε ότι υπάρχει μια επιδείνωση στις σχέσεις μας και μια ανησυχία για τους κινδύνους που εγκυμονεί.

κα Μπακογιάννη : Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στις εκτιμήσεις μας για τη Τουρκία.  Χωρίς να υποτιμούμε τα προβλήματα τα οποία έχουμε, δεν πρέπει και να τα μυθοποιούμε. Στην εξωτερική πολιτική δεν χωρούν ούτε εφησυχασμοί, αλλά ούτε και υστερίες.

Ουδέποτε έκρυψα από τον ελληνικό λαό ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, το οποίο δεν θα έχει αποτελέσματα ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο. Κάθε βήμα όμως που γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση είναι κέρδος. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους στόχους μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χωρίς άγχος ή ανασφάλειες.

Δημοσιογράφος : Δηλαδή εσείς δεν βλέπετε αλλαγή της συμπεριφοράς της Άγκυρας μετά το τέλος της ευρωτουρκικής κρίσης του Δεκεμβρίου. Δεν έγινε πιο επιθετική;

κα Μπακογιάννη : Δεν βλέπω καμία θεαματική αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας. Κι επειδή έχουμε μια τάση να ομφαλοσκοπούμε σε αυτή τη χώρα, πιστεύουμε καμιά φορά ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου. Ε, δεν είμαστε εμείς στη αυτή τη φάση το πρώτο θέμα της Τουρκίας. Η  Τουρκία έχει ανοικτά εσωτερικά θέματα. Έχει επίσης σοβαρό ζήτημα με το αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις στο Ιράκ. Ταυτόχρονα υπάρχουν εξελίξεις εσωτερικές, οι οποίες αναμφισβήτητα είναι μείζονος πολιτικής σημασίας. Άρα τους τελευταίους τρεις μήνες, σας το είπα και πριν, ούτε θεαματική βελτίωση υπάρχει, ούτε θεαματική επιδείνωση υπάρχει.

Δημοσιογράφος : Τελικά η κυβέρνηση έχει καθαρή θέση κυρία Υπουργέ για αυτό το περίφημο σχέδιο αντιπυραυλικής προστασίας των Ηνωμένων Πολιτειών; Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι πρέπει να συζητηθεί μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Αλλά αυτό δεν είναι καθαρή θέση.

κα Μπακογιάννη : Ήταν καθαρή θέση, αλλά θα σας την αναλύσω λίγο περισσότερο . Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική στηριζόμενη σε θέσεις αρχών. Μια από τις αρχές αυτές είναι ότι κάθε χώρα έχει αναφαίρετα κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ ή η Ρωσία.

Αν υπάρχει όμως ένα θέμα το οποίο δημιουργεί ερωτηματικά σε μία άλλη χώρα και αφορά το σύνολο της ασφάλειας της Ευρώπης, πρέπει να συζητηθεί. Τι είπε λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση; Ότι πριν γίνει οτιδήποτε άλλο πρέπει να συζητηθεί   μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Δημοσιογράφος :  Αυτό όμως είναι κάτι που πιθανώς δεν επιθυμούν οι ΗΠΑ. Γιατί αν επιθυμούσαν τέτοιο διάλογο θα τον είχαν ήδη ξεκινήσει. Και αναρωτιέμαι αν με αυτήν την θέση της ελληνικής κυβέρνησης θα μείνει ικανοποιημένη και η κυρία Ράις την οποία θα συναντήσετε στις 22 του μήνα…

κα Μπακογιάννη :  Το ζήτημα δεν είναι ποιος είναι ικανοποιημένος. Το ζήτημα είναι τι υπερασπιζόμαστε εμείς. Η κάθε χώρα πρέπει να έχει σταθερότητα, διαχρονικότητα και λογική συνάφεια στην υπεράσπιση των θέσεων της. Και πρέπει να είναι πολιτική αρχών. Αυτή είναι η θέση της χώρας μας, αυτήν υπερασπιζόμαστε, αυτή παρεμπιπτόντως είναι και η θέση την οποία υποστηρίζουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ευρωπαϊκές χώρες και η Γερμανική Προεδρία…

Δημοσιογράφος : Η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από την από την ποιότητα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων;  Μπορεί να μου πείτε «ναι» αλλά η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα από το πρώτο κύμα των χωρών της Ε.Ε. που εξαιρέθηκε από το πρόγραμμα κατάργησης της βίζας.

κα Μπακογιάννη :  Επιτρέψτε μου να σας πω ότι εγώ ήμουν αυτή που άνοιξα ξανά το θέμα όταν πήγα πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θεωρώ ότι η χώρα μας από την ώρα που έχει πλέον τα καινούρια, σύγχρονα και αξιόπιστα διαβατήρια, οφείλει να έχει από τις Ηνωμένες Πολιτείες την ίδια μεταχείριση που έχουν οι υπόλοιπες χώρες. Αυτό είναι και θέση μου. Και είμαστε σε μια εσωτερική διαδικασία συζητήσεων, θα το ξαναθέσω βεβαίως τώρα που θα πάω στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πιστεύω πως είναι όμως πια θέμα χρόνου.

Συνέντευξη της ΥΠΕΞ κας Ντ. Μπακογιάννη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA και στον δημοσιογράφο κ. F. Morroni

Οι παραδοσιακά άριστες διμερείς σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά και οι διεθνείς κρίσεις και τα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μάχη κατά της τρομοκρατίας και της λαθρομετανάστευσης και η κατάσταση στα Βαλκάνια, θα κυριαρχήσουν στη διπλωματική ατζέντα της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη η οποία τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Ρώμη για συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό της Massimo DAlema. Η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει εν συνεχεία δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Giorgio Napolitano. «Οι σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας είναι άριστες, δεδομένου ότι οι χώρες μας έχουν κοινούς ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, συμμαχιών και φιλίας», λέει στην ANSA η Ελληνίδα Υπουργός, και σύμφωνα με την ίδια «η Ιταλία είναι μια χώρα που έχει διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία της Ευρώπης και μαζί με την Ελλάδα έχει συνεισφέρει με τρόπο καθοριστικό στη διαμόρφωση αυτού που σήμερα αποκαλούμε ευρωπαϊκή κουλτούρα». Και εξετάζει αμέσως τα προβλήματα της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης που σκοπεύει να συζητήσει με τον DAlema :  «Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία σε αυτές τις δύο μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις είναι στενή και αποτελεσματική όχι μόνο σε επίπεδο διμερές αλλά και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και των πρωτοβουλιών στις οποίες παίρνουν μέρος και οι δύο χώρες, όπως το Μεσογειακό Φόρουμ. 

Όσο αφορά στην τρομοκρατία είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε ούτε να περιοριζόμαστε σε μεμονωμένες ενέργειες. Αντιθέτως, είναι ανάγκη να επαγρυπνούμε και να εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε. Σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί, σε επίπεδο ΕΕ, για τη σύσταση μιας διεθνούς στρατηγικής που θα βασίζεται στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου καθώς και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η επιτυχία μιας τέτοιας στρατηγικής προϋποθέτει και τη στενή συνεργασία με τις τρίτες χώρες όχι μόνο για την πάταξη της τρομοκρατίας αλλά και για την αντιμετώπιση των αιτίων που την προκαλούν». Και η λαθρομετανάστευση αντιπροσωπεύει για την Ελλάδα και την Ιταλία μια ακόμη κοινή πρόκληση, υπογραμμίζει η Υπουργός, σύμφωνα με την οποία «η γεωγραφική θέση μας στην Μεσόγειο και ο ρόλος μας ως ”πυλών πρόσβασης” στην Ευρώπη προσελκύουν κύματα μεταναστών προς τις δύο μας χώρες καθιστώντας έτσι αναγκαία τη συνεργασία. Οι χώρες της ΕΕ έχουν πλέον κατανοήσει ότι για να αντιμετωπιστεί είτε η λαθρομετανάστευση είτε η τρομοκρατία υπάρχει η ανάγκη της συνεργασίας όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες.  Χρειάζεται γι’ αυτό να ενισχύσουμε τους κοινοτικούς μηχανισμούς καθώς και τη σχετική χρηματοδότηση.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα υποστηρίζει την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών Συνόρων (Frontex) με στόχο να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα ένα αποτελεσματικό δίκτυο συνεργασίας της ΕΕ για την πραγματοποίηση συνεχών περιπολιών στην Μεσόγειο».  Όσο αφορά στο Κοσσυφοπέδιο, η κα Μπακογιάννη επαναλαμβάνει τη θέση την οποία συμμερίζονται Ελλάδα και Ιταλία :  «Η κοινή επιθυμία των χωρών μας – βεβαιώνει – είναι να συμβάλουμε στο να εξελιχθεί αυτή η περιοχή, η οποία έχει τόσο πολύ υποφέρει μέχρι σήμερα, σε μια περιοχή ευρωπαϊκή που θα χαρακτηρίζεται από ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη. Συγκεκριμένα το πρόβλημα του προσδιορισμού του μελλοντικού status του Κοσσυφοπεδίου διανύει μια ιδιαιτέρως κρίσιμη φάση. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια κοπιώδη διαδικασία η οποία προϋποθέτει μια ιδιαίτερη προσοχή και μια θετική πολιτική βούληση εκ μέρους όλων των ενδιαφερομένων. Σε αυτό το πλαίσιο – καταλήγει η Ελληνίδα Υπουργός – υποστηρίξαμε τις προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Martti Ahtisaari, και της διεθνούς κοινότητας για να φθάσουμε σε ένα συμβιβασμό που θα επιτρέπει να αγγίξουμε μια λύση διαρκείας και ισορροπημένη που θα μπορεί να εγγυάται ίσα δικαιώματα, ευκαιρίες ανάπτυξης και ευζωίας για όλους τους κατοίκους του, σε συμβατότητα με τις αρχές και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης ».