με γοργούς ρυθμούς εντείνονται οι προετοιμασίες  του Ελληνισμού της Νέας Υόρκης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821. Η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης που έχει και τη κεντρική ευθύνη διοργάνωσης των εορταστικών εκδηλώσεων εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με το πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη  από 24 μέχρι και την 25η Μαρτίου. Στην ανακοίνωση αναφερονται τα εξής: 

 

Νέα Υόρκη, 20 Μαρτίου 2007  

H επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821 είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Σηματοδοτεί την απελευθέρωση των Ελλήνων έπειτα από 400 χρόνια σκλαβιάς κάτω από τον τούρκικο ζυγό, και την αρχή μιας περιόδου ελεύθερου βίου των Ελλήνων, που συνεχίζεται έως σήμερα.

Τούτη τη μέρα τιμάμε κι όλοι εμείς με την εκδήλωση που διοργανώνεται το Σάββατο, 24 Μαρτίου, 2007 στις 6:00 μ.μ. στο Σταθάκειο Κέντρο (22-51 29 Street, Αστόρια). Κύριος ομιλητής θα είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Queens College, Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης.

Το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιάννινα, οι «Κολοκοτρωναίοι», το ελληνικό χορευτικό συγκρότημα Αρκάδων-Μακεδόνων, το χορευτικό τμήμα του Ελληνικού Λαογραφικού Ομίλου Αμερικής, οι απαγγελίες των μαθητών των ελληνικών σχολείων και το θεατρικό μονόπρακτο της Γιώτας Στρατή, «Μάνα Σουλιώτισσα», θα μας θυμίσουν θυσίες αμέτρητες.

Έναν από τους Πρωτομάρτυρες και Προδρόμους της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τον Ρήγα Φεραίο, τιμά ο Σύλλογος Νομού Μαγνησίας «Αργοναύτες» διοργανώνοντας υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων εκδήλωση μνήμης για την 250η επέτειο της γέννησης του.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 25 Μαρτίου 2007 και ώρα 3 μ.μ., στο Σταθάκειο Κέντρο (22-51 29th Street, Astoria, NY 11105) με κύριο ομιλητή τον καθηγητή πανεπιστημίου του Queens College, Νίκο Αλεξίου.

Αποτίωντας φόρο τιμής στην ιερή στιγμή που οι Έλληνες βροντοφώναξαν «Ελευθερία ή θάνατος»… παρουσιάζουμε ένα Μουσικό Αφιέρωμα στην 25η Μαρτίου 1821. Ένα αφιέρωμα στο έργο των μεγάλων ποιητών της Ρωμιοσύνης: Βιτζέντζου Κορνάρου, Ρήγα Φεραίου, Γιώργου Σεφέρη, Κώστα Βάρναλη, Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη και Νίκου Γκάτσου, σε μουσικές συνθέσεις των: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου και Χρήστου Λεοντή.

Με τίτλο «Από τον Ερωτόκριτο στο Άξιον Εστί» (Από τον Κορνάρο στον Ελύτη), ο Γρηγόρης Μανινάκης με την Ορχήστρα «Μικρόκοσμος» και την απαγγελία -αφήγηση της Αθηνάς Κρομμύδα και της Ελισάβετ Τζουμάκα θα πλημμυρίσει με ήχους και θύμισες το Σταθάκειο Κέντρο, το Σάββατο 31 Μαρτίου, 2007, 7:00 μ.μ. Ελάτε να γιορτάσουμε όλοι μαζί και να ενισχύσουμε την Εθνική μαs Παρέλαση. Η οικονομική εισφορά είναι $20 το άτομο και όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στο ταμείο της παρέλασης.

Τραγουδήστε και υμνήστε αυτούς που έκαμαν να φέξει αυτή η ολόλαμπρη μέρα, η 25η Μαρτίου. Ας βροντοφωνάξουμε με τον εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά «Αυτό το λόγο θα σας πω δεν έχω άλλο κανένα. Μεθύστε από το αθάνατο κρασί του 1821»!

Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,

Νικόλαος Διαμαντίδης                                     Δημήτριος Δημητρίου

Πρόεδρος                                                         Γενικός Γραμματέας