«Η Ιορδανική κυβέρνηση στηρίζει το θεσμό του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και τον Πατριάρχη Θεόφιλο στην προσπάθειά του να αποκτήσει ξανά το Πατριαρχείο την αίγλη του». Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιορδανίας κ. Eid Fayez, μετά τη συνάντηση που είχε στο Αμμάν με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Κασσίμη.

Στις συνομιλίες που διήρκησαν 50 λεπτά, εξετάστηκε η κατάσταση στο Πατριαρχείο και οι δράσεις της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας στην Ιορδανία. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την περιοχή του βαπτίσματος στον Ιορδάνη ποταμό, όπου έχει ανεγερθεί ναός με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Νιάρχου και Ελλήνων χορηγών, ενώ το κωδωνοστάσιο, όπου φέτος χτύπησε για πρώτη φορά καμπάνα μετά από 16 αιώνες, κατασκευάστηκε με δωρεά του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Στην ίδια περιοχή αναγείρεται μονή από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με την ενίσχυση της Ελληνικής και της Ιορδανικής κυβέρνησης.

Ο κ. Fayez ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τις πρωτοβουλίες που παίρνει, επεσήμανε τη μακρόχρονη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, η οποία όπως ανέφερε επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του βασιλιά Abdallah στην Αθήνα. Τόνισε δε, ότι η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, να στηρίξει το θεσμό του Πατριαρχείου και τον προκαθήμενό του κ.κ. Θεόφιλο, κρατώντας το μακριά από πολιτικές ή άλλες διαμάχες.

kasimis_iordania.jpgΣτη συνέχεια η Ελληνικη αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την ιστορική πόλη Karak. Τον κ. Κασσίμη υποδέχθηκε ο νομάρχης και ο δήμαρχος της περιοχής, οι οποίοι έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην αρμονική συμβίωση ορθοδόξων χριστιανών και μουσουλμάνων στην πόλη τους. Στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Karak, τον Έλληνα Υφυπουργό υποδέχτηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ιερείς και μεγάλος αριθμός πιστών. Μετά την τελετή δοξολογίας η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το ηγουμενείο που αποκαταστάθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Πατριάρχη.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος που ακολούθησε, ο Υφυπουργός ανακοίνωσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός σύγχρονου ελληνορθόδοξου Πατριαρχικού σχολείου στο Karak, σε οικόπεδο του Πατριαρχείου και με τη συμπαράσταση της Ιορδανικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Karak είχε λειτουργήσει το πρώτο ελληνορθόδοξο σχολείο στην Ιορδανία.

Τελευταίος σταθμός του Υφυπουργού Εξωτερικών στην Ιορδανία ήταν το σημείο του βαπτίσματος στον Ιορδάνη ποταμό, όπου έγινε δεκτός από τον διοικητή του αρχαιολογικού χώρου κ. Dia Madani, ενώ ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων αναφέρθηκε στην πρόοδο των εργασιών και παρουσίασε τα σχέδια μέχρι την ολοκλήρωσή τους.

Λίγο πριν επιστρέψει στην Αθήνα, ο κ. Κασσίμης ήταν παρών στη δεξίωση για την επικείμενη επέτειο της 25ης Μαρτίου και τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιορδανίας. Στην δεξίωση παρέστησαν ‘Eλληνες ομογενείς της Ιορδανίας και κορυφαίοι Ιορδανοί αξιωματούχοι.