Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε δεσμευτικό νομοσχέδιο για την απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ


 

 

H πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι

Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το πρώτο δεσμευτικό νομοσχέδιο που θέτει συγκεκριμένη προθεσμία για την απόσυρση όλων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Ιράκ, έως τα τέλη Αυγούστου 2008. 

 

Ο πρόεδρος Μπούς αντέδρασε οργισμένα, καταγγέλοντας την Βουλή ότι «παραιτείται από τις ευθύνες της για να περάσει νομοσχέδιο που δεν πρόκειται να γίνει νόμος του κράτους,» όπως είπε και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο απειλεί να καθυστερήσει την παράδοση σημαντικών εφοδίων στα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Ιράκ. 

Η ψηφορία, με ψήφους 218 υπέρ και 212 κατά, αποτελεί σημαντική νίκη για τους Δημοκρατικούς στο Κονγκρέσο και την ισχυρότερη μέχρι τώρα πρόκλησή τους προς τον πρόεδρο Μπούς.  Δύο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ του μέτρου, ενώ 14 Δημοκρατικοί, ψήφισαν κατά. 

Μετά την ψηφοφορία, η πρόεδρος της Βουλής Νάνσυ Πελόσι είπε ότι η Παρασκευή είναι ιστορική μέρα και ότι το νέο Κονγκρέσο έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ. 

Πάντως, ο πρόεδρος Μπούς έχει απειλήσει να ασκήσει βέτο ενάντια σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο που θέτει όρους αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται τον πόλεμο στο Ιράκ.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ