ΤΟ ΑΡΘΡΟ  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 

Από τον Αλέξανδρο Στεφανόπουλο

Παραδοσιακά ο Μάρτιος είναι ο μήνας με τις πολλές αφίξεις ελλήνων πολιτικών στη πρωτεύουσα του κόσμου. Στατιστικά πάντως κάθε μήνα έχουμε και μια επίσκεωη. Από τις αρχές Μαρτίου όμως  μέχρι και τα τέλη Απριλίου μιλάμε για πολιτική  κάθοδο των μυρίων. «Παρελαύνουν» Υπουργοί, βουλευτές και πολιτευτές κυρίως των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Γαλάζιοι και πράσινοι εναλλάσσονται στις θέσεις των επισήμων. Επισήμως η αφορμή  για την «κάθοδο» είναι οι επετειακές  εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία της 25ης Μαρτίου προς τιμή των ηρώων που  έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών.

Στην πραγματικότητα όμως οι επισκέψεις αυτές έχουν τελείως  διαφορετικές  διαστάσεις και για τις δυο πλευρές, προσκεκλημένους και προσκαλούντες. Για μεν τους προσκεκλημένους η πρόσκληση αν αφορά παλαιό πολιτικό όπως επί παραδείγματι το Στέλιο Παπαθεμελή-οποίος παρεπιμπτώντος έχει αραιώσει τις εμφανίσεις του -ενώ  παλαιότερα ερχόταν συχνότερα ως προσκεκλημένος ομογενειακών οργανώσεων  που ασχολούνται με τα εθνικά θέματα όπως η Παμμακεδονική, τότε δεν έχει κανένα παρασκήνιο και είναι αυτό που φαίνεται. Μια πρόσκληση επαγρύπνησης και ενημέρωσης του ελληνισμού για τα εθνικά θέματα και μάλιστα χωρίς κομματική απόχρωση. Και μάλλον το ίδιο ισχύει και για άλλους παλαιούς πολιτικούς και των δυο μεγάλων παρατάξεων που τα χρόνια και η πείρα που εν τω μεταξύ απέκτησαν -με τα πήγαινε έλα- για πρόσωπα και καταστάσεις   τους χάρισαν κάτι πολύτιμο.

Πολιτική διάκριση οπότε ξέρουν αν η κάθε  πρόσκληση  αντανακλά σοβαρότητα και υπευθυνότητα που έχει πίσω της υπόβαθρο είτε προέρχεται από θεσμό είτε από πρόσωπο. Μου έλεγε κάποιος παλαιός πολιτικός που συνταξιδεύαμε μαζί προς Ελλάδα «κάθε επίσκεψη στην Αμερική και ειδικά στην Νέα Υόρκη με κάνει σοφότερο» και έτσι είναι από προσωπική πείρα. Και αυτό γιατί συνήθως εδώ ποτέ δεν είναι αυτό που φαίνεται και αυτό που δείχνει, η διάκριση αφορά και πρόσωπα και θεσμούς. Υπάρχουν δηλ. θεσμοί πρόσωπα  που κάνουν έργο αθόρυβα και μάλιστα τεράστιο και μεγάλης αποδοχής  και «θεσμοί» και «προσωπικότητες» που κραυγάζουν   ως κύμβαλα αλαλάζοντα χωρίς αντίκρισμα. Μια άλλη διάσταση πάντως αυτής της επέλασης των ελλήνων πολιτικών καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και με κάθε ευκαιρία έχει και μια άλλη διάσταση.

Εκείνη που προβάλουν οι ίδιοι  οι προσκεκλημένοι πολιτικοί στην Ελλάδα όπου ενώ μπορεί να τους έχει καλέσει ένας τοπικός άσημος και χωρίς ουσία και μάλιστα σύλλογος σφραγίδα για να τους τιμήσει με καμία πλακέτα και εκείνοι στην Ελλάδα να την προβάλλουν στα Ελληνικά ΜΜΕ με τις γνωστές «διαρροές» άλλοτε ως «χρίσμα» με  χρυσωμένο  επίχρισμα με ολίγη αμερικανική δύναμη και επιρροή προς ίδιον όφελος για  τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Έχει συμβεί και μάλλον θα συμβαίνει αν δεν ανοίξει ο ορίζοντας της γνώσης και δεν σπάσουν τα διάφορα trust της «Ενημέρωσης» από ΝΥ προς Ελλάδα.   

Αυτή η αναγκαία εισαγωγή είναι απαραίτητη πριν τραβήξουμε την κουρτίνα για να δούμε το παρασκήνιο του επίσημου σκηνικού που στήνεται ξεχωριστά-για τον κάθε ένα προσκεκλημένο-  πίσω από τα φώτα και τους προβολείς που ανάβουν  προς τιμή του εκάστοτε  Υψηλού προσκεκλημένου. Και φυσικά για αυτό όλο το νταβαντούρι φροντίζουν οι προσκαλούντες προς εξυπηρέτηση των προσωπικών τους συμφερόντων της προβολής του και αυτοπροβολής τους  στα ελάχιστα και πλήρως εξαρτημένα ομογενειακά ΜΜΕ που έχουν απομείνει, με μια και  μόνη ημερησία εφημερίδα και αυτή συμφερόντων της Οικογενείας Μητσοτάκη! Οπότε αυτομάτως  είδηση και μάλιστα με πηχέους τίτλους   αποτελεί μόνο ότι εμπεριέχει οτιδήποτε αφορά τις κινήσεις οποιουδήποτε μέλους της Οικογένειας, πολύ δε περισσότερο τα πολιτικά  υψηλόβαθμα  μέλη αλλά και τους περί αυτών διαμένοντας μόνιμα στις ΗΠΑ και ειδικότερα στη  ΝΥ. Πάμε  τώρα να δούμε το σκηνικό που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτές τις μέρες και θα κορυφωθεί περί τα τέλη Απριλίου.  

 

Οι προβολείς στη Νέα Υόρκη  και στον Γιάννη Κατσιματίδη υποψήφιο Δήμαρχο ΝΥ

Αυτές τις μέρες αναμφίβολα  στο προσκήνιο-αλλά και στο παρασκήνιο- όπως πάντα είναι η Νέα Υόρκη και οι μεγάλες εορταστικές επετειακές  τελετές που οργανώνει ο ιστορικός οργανισμός της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος ΝΥ(έτος ίδρυσης 1938) εδώ και χρόνια (από το 1951)  με αποκορύφωμα την μεγάλη παρέλαση στη 5η Λεωφόρο που θα γίνει στις 15 Απριλίου. Φέτος μάλιστα οι εκδηλώσεις έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα διότι για πρώτη φορά θα μεταδοθούν live από το Chanel Fox με 2ωρο πρόγραμμα στο οποίο στα διαφημιστικά break θα προβληθούν ελληνικά spot κυβερνητικών οργανισμών  (ΕΟΤ κτλ). Οι εκδηλώσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα αμερικανικά ΜΜΕ  γιατί πρόεδρος της επιτροπής παρελάσεως είναι ο γνωστός Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Γιάννη Κατσιματίδης ο οποίος επισήμως διεκδικεί το αξίωμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης αφού ήδη είναι υποψήφιος για τις επόμενες εκλογές ανάδειξης νέα δημάρχου της Νέας Υόρκης.   Επισήμως την Ελληνική Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός εθνικής άμυνας Β. Μεϊμαράκης και ο υφυπουργός Εξ. Ε. Στυλιανίδης και αυτή η εκπροσώπηση θεωρείτε από πολλούς παλαιούς η πλέον αναβαθμισμένη γιατί κατά το πρόσφατο παρελθόν η εκπροσώπηση από τους ομογενείς κρινόταν μάλλον «χλιαρή».  Όμως εδώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον το παρασκήνιο κατά την περίοδο της μεγάλης προετοιμασίας που  γίνεται και μεγάλος -κυριολεκτικά- χαμός για το ποιός  και με ποιά ιδιότητα θα  προσκληθούν εξ Ελλάδος οι διάφοροι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων. Και εδώ αρχίζει ο σκοτωμός παραγόντων στη ΝΥ όπου ο κάθε ένας για τις δικές του προσωπικές επιδίωξεις και φιλοδοξίες προτείνει και επιδιώκει να προσκληθεί ο «δικός» του πολιτικός! Ένα όνομα για το οποίο φημολογείται ότι έγινε ένα τέτοιος χαμός και που «έπαιζε» στα ομογενειακά στέκια ως βέβαιου προσκεκλημένου ήταν εκείνο του υπουργού Μακεδονίας κ. Γιώργου Καλαντζή που ήταν και  ο περσινός εκπρόσωπος της Ελλ. Κυβέρνησης.   Ένα ατυχές όμως  περιστατικό μεταξύ συνεργάτου του Αρχ. Δημητρίου και του ιδίου μάλλον τον «έκοψε» και έτσι δεν προσκλήθηκε παρά τις προσπάθειες -σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες- φίλων και συνεργατών του υπουργού να έρθει και φέτος στις εκδηλώσεις όπως διέδιδαν ομογενειακοί παράγοντες μάλλον έπεσαν στο κενό.  Αυτή την περίοδο οι πάντες στη ΝΥ κάνουν τηλέφωνα σε φίλους πολιτικούς για να «πουλήσουν»  τη γνωστή εκδούλευση στους έλληνες πολιτικούς και φυσικά με τις αντιστρόφως ανάλογες αντιδράσεις εκ μέρους των ελλήνων πολιτικών που πλέον έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για συμφέροντα που «στήνονται» και «ξεστήνονται» από  τη μια στιγμή στην άλλη.

Λευκός Πύργος κάτι σαν «Λευκός Οίκος» της Ομογένειας

 Το «Στρατηγείο» όλων των παραγόντων εκεί που αποφασίζεται ποιος θα προσκληθεί και ποιος όχι είναι το πλέον γνωστό σημείο συνάντησης -που το ξέρουν πολύ καλά έλληνες πολιτικοί όλων χρώσεων και των αποχρώσεων- είναι ο Λευκός Πύργος στη γωνία της 23ης Λεωφόρου και του 31ου δρόμου. Εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις με καφέ, τσιγάρο, γλυκό και τη κυρία Γιούλη να καλοδέχεται τους πάντες.  Το  βράδυ εορτάζονται οι «αποφάσεις» για τις κλήσεις και τις προσκλήσεις  στην υγεία των… Ελλήνων πολιτικών με ένα καλό φαγητό στο επίσης γνωστό σε κάθε προερχόμενο εξ Ελλάδος το γνωστό Neptune Diner δυο bloc πιο πέρα στους 31 δρόμους και Astoria Blvd του Γιώργου Κατσίχτη -ανθρώπου με σύνεση και διάκριση και χωρίς φαμφαρονισμούς που προσφέρει εδώ και χρόνια  στην ομογένεια και τον Ελληνισμό. Εκεί βγαίνουν οι αποφάσεις. Τόσο απλά και τόσο λιτά. Και μετά  ανάβουν τα τηλέφωνα -κινητά και σταθερά- και μαθαίνουν οι εξ Ελλάδος πολιτικοί τα νέα και τις εξελίξεις για τις αποφάσεις της μικρής «Βουλής του Ελληνισμού» από τους πάντα «πρόθυμους» παράγοντες της Ελληνικής παροικίας που δεν χάνουν ευκαιρία να αυτοπροβληθούν έστω και μονίμως όλων αυτών που κάνουν θόρυβο είναι διχαστική τακτική για να μπορούν να υπάρχουν σε όλες τις περιόδους. Είναι αυτοί που ο απλός λαός τους ονομάζει παντός καιρού γιατί αφενός αντέχουν σε όλα τα καιρικά φαινόμενα και πάντα πάνε εκεί που φυσά ο άνεμος… και από τέτοιους δόξα τω θεώ έχει πολλούς η ελληνική παροικία.  Μόνο που Λαϊκή  «Βουλή» που έχει άποψη για κάθε θέμα και κάθε πολιτική εξέλιξη και ουδείς μπορεί να την κοροϊδέψει ή πολύ περισσότερο τώρα πια να την αγνοεί αφού θα έχει και δική της  ψήφο, τους ξέρει και τους απομονώνει σταδιακά και διακριτικά. Το θέμα είναι τι κάνουν οι αφελής εν πολλοίς Έλληνες πολιτικοί που δε τους ξέρουν καλά γιατί άλλο είναι και άλλο παρουσιάζουν πως είναι…     

Αυτές τις μέρες και ειδικά από τις 19 μέχρι και τις 23 Μαρτίου  παντού δεσπόζει η επίσημη  επίσκεψη της υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μητσοτάκη με αποκορύφωμα την επίσκεψη στο Λευκό Οίκο την Παρασκευή  23 Μαρτίου(βλ. σχετικό ρεπορτάζ).  Σε δεύτερο πλάνο -και με έντονο πολιτικό παρασκήνιο- προβάλει η επίσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού -για δεύτερη συνεχόμενη  χρονιά- Γιώργου Ορφανού το πρόγραμμα του οποίου είναι ιδιαίτερα «σκληρό» και περιλαμβάνει ομιλίες δεξιώσεις και ειδικές τιμές προς τιμήν του.

Ο υφυπουργός   επισήμως  είναι προσκεκλημένος της Ομοσπονδίας του Σικάγου  για τις εορταστικές εκδηλώσεις όπου ειδικά φέτος είναι το τιμώμενο πρόσωπο ( Gran Marshal )  Τελετάρχης δηλ. των  επετειακών εορταστικών  για την 25 Μαρτίου  που γίνονται αυτή τη Κυριακή.  Την πρόσκληση απηύθυνε για λογαριασμό της Ομοσπονδίας Σικάγου ο πρόεδρος Δημήτριος Γεωργακόπουλος με τη διαμεσολάβηση του νεοεκλεγέντα  προέδρου της Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας Πέτρου Γαλάτουλα ο επονομαζόμενος και στρατηγός της Ρηγιλλης στη Νέα Υόρκη. Ο παλαίμαχος αθλητής Γ. Ορφανός αυτές τις μέρες έχει να διανύσει πολλά χιλιόμετρα μεταξύ Νέας Υόρκης -Ουάσιγκτον και Σικάγου. Το πρόγραμμα του επιμελήθηκε προσωπικά  με εισήγηση του ο Χιώτης και προσωπικός φίλος του υφυπουργού  Πέτρος Γαλάτουλας ο οποίος τον παρέλαβε από το JFK και τον συνοδεύει step by step όπου πάει και φυσικά  είναι αυτός που του εισηγείται για πρόσωπα και πράγματα ως καθύλην αρμόδιος όπως λέγεται και ακούγεται. Στη Νέα Υόρκη ο Γ. Ορφανός είχε προγραμματίσει επίσκεψη-όπως συμβαίνει χρόνια τώρα με όλους τους πολιτικούς αδικώντας πολλές φορές τα άλλα σχολεία της περιοχής – στο σχολείο του Αγίου Δημήτριου  στην Αστόρια  που εδρεύει παράπλευρα του ομώνυμου Ιερού Ναού. Το βράδυ της ίδιας μέρας είχε  την καθιερωμένη πια -και όχι απόλυτα αυστηρά -κομματική συγκέντρωση στην πολιτιστική αίθουσα των Λημνιών.

 

Το «τρωκτικό»

 

Μόνο που αυτή τη φορά υπήρχαν  αυστηρότατα  μέτρα ασφαλείας  ελέγχου και  εισόδου για τους προσκεκλημένους στην αίθουσα και αυτό  γιατί μια εβδομάδα ακριβώς πριν κυριολεκτικά την «πάτησε» ο υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής Αριστοτέλης Παυλίδης ο οποίος ήταν προσκεκλημένος των Δωδεκανήσιων στους οποίους έκανε και σχετικές εξαγγελίες για ένα ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα φιλοξενείας. Τι συνέβη;  Στην αίθουσα που είχε οργανωθεί και πάλι μια ελαφρώς  κομματικού χαρακτήρα σύναξη είχε εισχωρήσει λαθραία  ένα  «τρωκτικό» ωτακουστής γνωστός ταραξίας και ανακατωσούρας ο οποίος προφανώς έχοντας καβαλήσει ΤΟ ΚΑΛΑΜΙ μετά τα χρόνια στη φυλακή που έχει κάνει,  περιφέρεται στα διάφορα στέκια παριστάνοντας τον δημοσιογράφο  με μια πλαστή σήμερα δημοσιογραφική ταυτότητα του 1982(!) για τον οποίο σε Φλόριδα και ΝΥ όλοι ξέρουν… Ο κ.  Παυλίδης όμως  που δεν εγνώριζε πρόσωπα και πράγματα μίλησε ο άνθρωπος πιο άνετα  και είπε τα αυτονόητα, «η κυβέρνηση είναι πάντα σε εκλογική ετοιμότητα» ο «ποντικός» όμως  που παρίστανε τον κομματικό βγήκε και έγραψε άλλα ντ' άλλων με στόχο όπως πάντα να προσελκύσει την προσοχή αφενός της ομογένειας η οποία τον ξέρει πολύ καλά και αφετέρου μπας και ψαρέψει σε θολά νερά και τσιμπήσει κανένα ελληνικό ΜΜΕ και «αντιγράψει» μόνο που οι παλαιοί στην Ελλάδα τον ξέρουν πολύ καλά και έτσι αντιδρούν αναλόγως στο αντίκρισμα των email που στέλνει. Ο υπουργός Παυλίδης που δεν ήξερε περί του συγκεκριμένου την «πάτησε» ελαφρώς… Και έτσι μετά το πάθημα έγινε μάθημα και οι διοργανωτές της κομματικής εκδήλωσης με κεντρικό ομιλητή   τον Γ. Ορφανό έλαβαν τη σχετική πρόνοια διότι   οι πάντες στην Αμερική  γνωρίζουν το ρόλο και το ποιόν του χαρακτήρα του «ποντικού»  αφού ότι κουτσομπολιό κρυφακούει  το μεταφέρει πότε ως «είδηση» και πότε με το πρόσχημα της σάτιρας στην ιστοσελίδα του και μετά βομβαρδίζει με χιλιάδες emails την Ελλάδα και την Αμερική. Και έχει ιδιαίτερο νόημα αυτή η επισήμανση περί του γνωστού  «τρωκτικού» ακριβώς διότι δεν είναι λίγοι αυτοί που την έχουν πατήσει -είτε πολιτικοί είτε νεότεροι  δημοσιογράφοι  στην Ελλάδα- που δεν γνωρίζουν  το βεβαρημένο ποινικό  παρελθόν και την πρακτική του αντιθέτως προς την Ελληνοαμερικανική κοινότητα που και ξέρει και οφείλει να προσέχει.   

Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Ορφανός στο Λευκό Οίκο

Ο Γιώργος Ορφανός όμως είναι από εκείνους βρέθηκαν και στο Λευκό Οίκο δίπλα στην υπουργό εξωτερικών και στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο προκειμένου να παραλάβουν το γνωστό Proclamation διακήρυξη Ανεξαρτησίας που υπογράφει εδώ και χρόνια προς τιμή της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας ο εκάστοτε Αμερικανός πρόεδρος και παραδίδει σε ειδική τελετή στο Λευκό Οίκο.  Στην πρωτεύουσα του κόσμου τη Νέα Υόρκη  αυτές τις μέρες επίσης Βρίσκεται  και η Άννα Διαμαντοπούλου βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Επίτροπος της Ευρ. 'Ενωσης, την  Πέμπτη 22 Μαρτίου στις 6 μ.μ., η μίλησε σ' εκδήλωση με θέμα ''η Ευρωπαϊκή 'Ενωση και ο ρόλος της στο διεθνές σύστημα Οικονομίας'', στο Lecture Hall του πανεπιστήμιου MIT. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στα πλαίσια των εορταστικών  εκδηλώσεων στις ΗΠΑ ''εβδομάδα ΕΕ", γιά τα 50 χρόνια της 'Ενωσης και διοργανώθηκε από τον Οργανισμό Ελλήνων φοιτητών του Πανεπιστήμιου, με την συνεργασία του Ιδρύματος ''Αλέξανδρος Ωνάσσης''.   Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να  κινείται και η παρουσία -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – και του άλλου μεγάλου στελέχους του ΠΑΣΟΚ πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου οποίος επίσης είναι προσκεκλημένος για να μιλήσει σε ειδική εκδήλωση. Μάλιστα μαζί του εθεάθη και η γνωστή συνάδελφος Σεμίνα Διεγενή η οποία συνταξίδευε στην ίδια πτήση με τον πρώην υπουργό.  Στην περιοχή της ΝΥ θα  βρίσκεται όμως και  έτερος βουλευτής της κυβερνώσας παράταξης ο Βασίλειος Πάπας που είναι και ο γενικός γραμματέας του κόμματος -κάτι σαν τον κ. Ζαγορίτη- για τους απόδημους Νεοδημοκράτες επισήμως είναι προσκεκλημένος ως Τελετάρχης ( Gran Marshal )   στις αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Φιλαδέλφεια προσκεκλημένος της εκεί ομοσπονδίας να μετάσχει των επετειακών εκδηλώσεων στις 15 Απριλίου. Πρόκειται για άνθρωπο με ιδιαίτερα χαμηλό profile, μετρημένο και προσεχτικό στις επαφές και επικοινωνίες του. Συνήθως έρχεται διακριτικά και μάλλον με άκρα μυστικότητα χωρίς να κραυγάζει «είμαι εδώ» οργανώνοντας τις τοπικές της ΝΔ η οποία αυτή την περίοδο ανασυντάσσεται λόγω του επερχόμενου νομοσχεδίου για την ψήφο των ομογενών. Και αυτός τελεί υπό την προστατευτική ομπρέλα του προέδρου της Νομαρχιακής της ΝΔ Πέτρου Γαλάτουλα. Αυτή τη περίοδο γίνονται ζυμώσεις και συζητήσεις για τη δημιουργία και άλλων τοπικών του κυβερνώντος κόμματος και πέραν της Νέας Υόρκης στη Φλόριδα και σε άλλες περιοχές. Ήδη έχουν ιδρυθεί Τ.Ο. της ΝΔ στη Βοστόνη με κάποιες γκρίνιες και αλληλοφαγωμάρες  μεταξύ μικροδελφίνων που προαλειφόταν για τη θέση του πρόεδρου της νέας τοπικής.  Αυτές τις ημέρες είναι εδώ όμως -αναμένεται για την ακρίβεια – και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας  Γιώργος Αλογοσκούφης ο οποίος συγκυριακά έρχεται μάλλον και πιο συχνά λόγω του υιού του που σπουδάζει σε γνωστό αμερικανικό πανεπιστήμιο.

Επισήμως  ο κ. Αλογοσκούφης είναι προσκεκλημένος του ΕλληνοΑμερικανικού Ινστιτούτου -κάτι σαν ελληνικό think tank – της πλέον σοβαρής προσπάθειας που πράγματι κάτι κάνει και κινείται με πρόγραμμα και σχεδιασμό πάνω σε εθνικά  θέματα για να μιλήσει στις 26 Μαρτίου σε ειδική εκδήλωση στην Ουάσιγκτον. Εκεί όπως είθισται αναμένεται να έχει και κάποιες ανεπίσημες  επαφές με Αμερικανούς αξιωματούχους για θέματα της αρμοδιότητας του όπως συμβαίνει πάντα με αυτές τις επισκέψεις.  Τελευταίος στη λίστα των επισκέψεων είναι ο υφυπουργός Πέτρος Δούκας που είναι επίσης επίσημος προσκεκλημένος της ομοσπονδίας Βοστώνης  για τις αντίστοιχες επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις  εκπροσωπώντας την Ελλ. Κυβέρνηση που θα κορυφωθούν στις 22 Απριλίου με την αντίστοιχη παρέλαση που θα γίνει εκεί.