Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

 

Αλλαγές στο βιβλίο της ιστορίας της Στ΄ δημοτικού, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, βγαίνοντας από την κυβερνητική επιτροπή και επανέλαβε ότι θα διορθωθεί εγκαίρως για την επανέκδοσή του. Απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα με την οποία οι μαθητές έχουν διδαχθεί στρεβλά την ιστορία, η κ. Γιαννάκου ανέφερε ότι "τα παιδιά δεν έχουν μάθει ξαφνικά την ιστορία από το βιβλίο της ΣΤ’ δημοτικού" και πρόσθεσε ότι "κανείς δεν πρόκειται να μεταπείσει την κυβέρνηση να μετακινηθεί από τον τρόπο που προβλέπουν οι θεσμοί σε εξωθεσμικές, προσωπικές παρεμβάσεις και άλλου χαρακτήρα παρεμβάσεις. Προτείνω να ηρεμήσουν όλοι.

Η Ακαδημία Αθηνών είναι Ανώτατο πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, έχει κάνει παρατηρήσεις, η συγγραφική ομάδα θα κάνει τις διορθώσεις και θα πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή και να ηρεμήσουμε" τόνισε η κ Γιαννάκου.

"Εγώ σαν πρόσωπο σε πολλά σημεία διαφωνώ, αλλά είναι δυνατόν στην εποχή μας, στον 21ο αιώνα τέτοια επιστημονικά ζητήματα να κρίνονται μη επιστημονικά και χωρίς διαδικασίες;", συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Εκκλησιάς, η οποία κάνει λόγο πλέον για αντισυνταγματικότητα του βιβλίου.

Η Ιερά Σύνοδος κρίνοντας ότι στο σχολικό βιβλίο ιστορίας της ΣΤ δημοτικού παρασιωπάται η συμβολή της Εκκλησίας τόσο στους απελευθερωτικούς όσο και στους κοινωνικούς αγώνες του λαού, αποφάσισε να εκδώσει επίσημο κείμενο, όπου με βάση μελέτες της Ειδικής Επιτροπής Ιστορικών Επιστημόνων, θα αποδεικνύεται ότι το συγκεκριμένο βιβλίο απάδει προς το Ελληνικό Σύνταγμα.

Η Εκκλησία παράλληλα θεωρεί ότι το συγκεκριμένο βιβλίο λειτουργεί ως μηχανισμός χειραγωγήσεως για να ελέγξει τις συνειδήσεις των Νεοελλήνων μαθητών

Τις παρατηρήσεις της Ακαδημίας Αθηνών αναφορικά με το βιβλίο της ιστορίας της έκτης δημοτικού, παρέδωσε χθες 26 Μαρτίου στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου, η υπουργός Παιδείας. Η κ. Μαριέτα Γιαννάκου ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις αυτές, καθώς επίσης και όσες έχουν γίνει από την εκπαιδευτική κοινότητα και το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες διορθώσεις κατά την επανέκδοση του βιβλίου για τις ανάγκες της νέας σχολικής χρονιάς.

Το διορθωμένο κείμενο, προ της επανέκδοσης, θα τεθεί υπόψη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και του υπουργείου, ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη σχολική χρονιά. Όλα τα νέα βιβλία θα κριθούν την ερχόμενη περίοδο σε 200 σχολεία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για σχετικές δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Γ. Καλού σχετικά με το βιβλίο της Ιστορίας τόνισε ότι έγινε λανθασμένη απόδοση των δηλώσεων του κ. Καλού και επεσήμανε ότι "υπάρχει ενιαία στάση στο Υπουργείο Παιδείας, όπως εκφράσθηκε από την κ. Γιαννάκου που μίλησε για διόρθωση ορισμένων αποσπασμάτων".  

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου απαντώντας σε ερώτηση αν η συγγραφή του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε ξεκινήσει επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και αφορούσε την σύσταση κάποιων επιτροπών από την Ελλάδα και την Τουρκία δήλωσε ότι "δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο". Ο κ. Ευθυμίου εξήγησε ότι το 1997 στα πλαίσια των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης είχε προβλεφθεί να υπάρξει με την Ελλάδα και την Τουρκία μια επιτροπή ιστορικών σε κάθε χώρα, ώστε να απαλειφθούν αμοιβαία, αν υπάρχουν διατυπώσεις, οι οποίες προκαλούν την απλή αλήθεια".

Ωστόσο, όπως είπε, δεν λειτούργησε ποτέ αυτή η Επιτροπή και πρόσθεσε ότι ενώ "τα ελληνικά σχολικά βιβλία διακρίνονται συνήθως από την ιδιαίτερη προσοχή τους στην ιστορική ακρίβεια, βιβλία άλλων γειτονικών χωρών μας, όπως ισχύει και για τα τουρκικά σχολικά βιβλία, δεν υπάρχει η αντίστοιχη φροντίδα, έτσι ώστε στην τουρκική κοινή γνώμη, μέσω της σχολικής αγωγής, να διδάσκονται οι γειτονικοί λαοί πολύ ανακριβή και απαράδεκτα για την ιστορική αλήθεια ζητήματα, όσον αφορά την ελληνική πια ιστορία".

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΕ

http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php?option=com_content&task=view&id=1826&Itemid=83