Επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα πραγματοποιεί ο υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Το πρόγραμμα του έλληνα υπουργού ξεκινησε σήμερα το πρωί με την συνάντηση με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Rodrigo de Rato. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Αλογοσκούφης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: 

Είχαμε μια πολύ διεξοδική συζήτηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Rodrigo De Rato, και για τα θέματα της παγκόσμιας οικονομίας και για τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τα θέματα της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, συζητήσαμε διάφορα ζητήματα που απασχολούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – όπως είναι οι ποσοστώσεις των διαφόρων χωρών και ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και παίζει τον ρόλο του. Αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, συμφωνήσαμε ότι οι εξελίξεις είναι καλές. Περνάμε μια περίοδο πολύ υψηλής οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως και η Ευρώπη, για πρώτη φορά από πέρυσι, συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία – έχει και αυτή πολύ καλή οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την επιβράδυνση που σημειώνεται στην αμερικανική οικονομία και για τις ανισορροπίες που υπάρχουν σε διάφορες χώρες, οι οποίες έχουν να κάνουν είτε με τα δημόσια οικονομικά είτε με τις ισοτιμίες των νομισμάτων.

Για την Ελλάδα συμφωνούμε ότι υπήρξε μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια και παράλληλα υπήρξε πολύ υψηλή οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής, η οποία πέτυχε σε όλους τους στόχους τους οποίους είχε θέσει. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει και όλα μας τα προβλήματα. Πρέπει να γίνει ακόμη πρόοδος στα δημόσια οικονομικά – ώστε να φτάσουμε σε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς – υπάρχει το ζήτημα του ασφαλιστικού, για το οποίο, όπως γνωρίζετε, γίνεται διάλογος στην Ελλάδα και υπάρχουν ζητήματα ανταγωνιστικότητας και περαιτέρω μεταρρυθμίσεων. Διαβεβαίωσα τον κ. Rato ότι είναι στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης και να προχωρήσουμε στην περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την ελληνική οικονομία ακόμη πιο δυναμική. Γενικά, η άποψη των επιτελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι θετική και για την ελληνική και για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Στα θέματα των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το ίδιο το ΔΝΤ – τις ποσοστώσεις των διαφόρων χωρών – ο στόχος είναι να δοθεί περισσότερο βάρος και μεγαλύτερη φωνή στις αναδυόμενες και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αλλά, τόνισα ότι για εμάς έχει μεγάλη σημασία αυτό να μην είναι εις βάρος των μικροτέρων οικονομιών της Ευρώπης, οι οποίες και αυτές δεν έχουν στο ΔΝΤ το βάρος και τη φωνή που πρέπει.