Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης συναντήθηκε  χτες 28 Μαρτίου 2007  στην Ουάσιγκτον με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Rodrigo de Rato, καθώς και με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Paul Wolfowitz.

Ο κ. Αλογοσκούφης ήταν επίσης ο κεντρικός ομιλητής στην έκτη ετήσια επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα από το Hellenic American Heritage Council και στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ και εκπρόσωποι μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων.

 

Το μεσημέρι, ο κ. Υπουργός μίλησε σε γεύμα εργασίας στο Κογκρέσο, στο οποίο συμμετείχαν εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του αμερικανικού λαού και συνεργάτες τους, ενώ αργότερα την ίδια ημέρα χαιρέτισε εκδήλωση επ'ευκαιρία της εθνικής επετείου που διοργάνωσε στο Κογκρέσο το American Hellenic Institute.

Τέλος, το βράδυ εγκαινίασε έκθεση στην Πρεσβεία του αμερικανού φιλέλληνα καλλιτέχνη Donovan.

 

Μετά τη συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Rodrigo De Rato, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Είχαμε μια πολύ διεξοδική συζήτηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Rodrigo De Rato, και για τα θέματα της παγκόσμιας οικονομίας και για τη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τα θέματα της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, συζητήσαμε διάφορα ζητήματα που απασχολούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – όπως είναι οι ποσοστώσεις των διαφόρων χωρών και ο τρόπος με τον οποίο παρακολουθεί τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και παίζει τον ρόλο του. Αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, συμφωνήσαμε ότι οι εξελίξεις είναι καλές. Περνάμε μια περίοδο πολύ υψηλής οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως και η Ευρώπη, για πρώτη φορά από πέρυσι, συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία – έχει και αυτή πολύ καλή οικονομική ανάπτυξη. Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την επιβράδυνση που σημειώνεται στην αμερικανική οικονομία και για τις ανισορροπίες που υπάρχουν σε διάφορες χώρες, οι οποίες έχουν να κάνουν είτε με τα δημόσια οικονομικά είτε με τις ισοτιμίες των νομισμάτων.

Για την Ελλάδα συμφωνούμε ότι υπήρξε μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια και παράλληλα υπήρξε πολύ υψηλή οικονομική ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας πολιτικής, η οποία πέτυχε σε όλους τους στόχους τους οποίους είχε θέσει. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι έχουμε λύσει και όλα μας τα προβλήματα. Πρέπει να γίνει ακόμη πρόοδος στα δημόσια οικονομικά – ώστε να φτάσουμε σε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς – υπάρχει το ζήτημα του ασφαλιστικού, για το οποίο, όπως γνωρίζετε, γίνεται διάλογος στην Ελλάδα και υπάρχουν ζητήματα ανταγωνιστικότητας και περαιτέρω μεταρρυθμίσεων. Διαβεβαίωσα τον κ. Rato ότι είναι στο πρόγραμμα της Κυβέρνησης και να προχωρήσουμε στην περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή και μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την ελληνική οικονομία ακόμη πιο δυναμική. Γενικά, η άποψη των επιτελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι θετική και για την ελληνική και για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Στα θέματα των μεταρρυθμίσεων που αφορούν το ίδιο το ΔΝΤ – τις ποσοστώσεις των διαφόρων χωρών – ο στόχος είναι να δοθεί περισσότερο βάρος και μεγαλύτερη φωνή στις αναδυόμενες και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Αλλά, τόνισα ότι για εμάς έχει μεγάλη σημασία αυτό να μην είναι εις βάρος των μικροτέρων οικονομιών της Ευρώπης, οι οποίες και αυτές δεν έχουν στο ΔΝΤ το βάρος και τη φωνή που πρέπει.»

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας κ. Paul Wolfowitz, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, τον Paul Wolfowitz. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει θέσει ως μεγάλη της προτεραιότητα τη βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στις πολύ φτωχές χώρες – στις χώρες της Αφρικής που βρίσκονται κάτω από τη Σαχάρα. Η Ελλάδα, τα πρώτα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την απελευθέρωση, ήταν δέκτης βοήθειας από την Παγκόσμια Τράπεζα. Εδώ και πολλά χρόνια, βεβαίως, δεν δικαιούται βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και ποτέ δεν έδωσε αρκετή βοήθεια για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Πιστεύω ότι έχουμε φτάσει πια στο σημείο, που μπορεί η χώρα μας να αυξήσει σταδιακά τη συνεισφορά της σε επιτυχημένους Οργανισμούς – όπως είναι η Παγκόσμια Τράπεζα – που βοηθούν στην ανάπτυξη του Τρίτου Κόσμου. Ένα από τα θέματα που συζητήσαμε σήμερα ήταν η σταδιακή αύξηση της συνεισφοράς της χώρας μας προς την Παγκόσμια Τράπεζα – μέσω της Διεθνούς Χρηματοδοτικής Βοήθειας που αυτή διαχειρίζεται.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία βοηθούν τον Τρίτο Κόσμο να ξεφύγει από τη φτώχια και να αναπτυχθεί. Και πιστεύω ότι η χώρα μας, η οποία – όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης –  έχει πια σταδιακά περάσει στη χορεία των αναπτυγμένων κρατών του κόσμου, θα συνεισφέρει και αυτή το μερίδιο που της αναλογεί στη βοήθεια προς τον Τρίτο Κόσμο. Είναι υποχρέωση όλων μας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της φτώχιας, όχι μόνο στο εσωτερικό των κοινωνιών μας, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Η Παγκόσμια Τράπεζα είναι πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια. Και μπορεί να δίνουμε διμερώς βοήθεια σε διάφορες χώρες, αλλά η βοήθεια που δίνουμε μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι αυτή που θα πιάσει περισσότερο τόπο.»

 

Στην ομιλία του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Hellenic American Heritage Council, ο κ. Αλογοσκούφης μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη συνεχή βελτίωση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που προκαλούν ικανοποίηση και καθιστούν την Ελλάδα πολύτιμο οικονομικό εταίρο των ΗΠΑ.

Ο κ. Υπουργός τόνισε τα  σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα, όπως:

–       Η στρατηγικής σημασίας γεωπολιτική θέση της χώρας, σε μία περιοχή με σημαντικές προοπτικές για υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη και περισσότερη ευημερία.

–       Οι αναπτυγμένες υποδομές και η υψηλή εξειδίκευση του εργατικού δυναμικού.

–       Η ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Ειδικότερα, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι:

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα είναι ο ιδανικός επιχειρηματικός εταίρος των αμερικανικών επιχειρήσεων, οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η νοτιοανατολική Ευρώπη μετασχηματίζεται σε μια ομοιογενή και ολοκληρωμένη αγορά. Μετά την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας τον Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει μόνο μία κατεύθυνση για τους 140 εκ. κατοίκους της περιοχής. Και αυτή η κατεύθυνση οδηγεί σε μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία, υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και περισσότερο αποτελεσματικές αγορές.

Η Ελλάδα σήμερα διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ως εκ τούτου, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε όλες τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην περιοχή:

–       Επενδύοντας στην Ελλάδα, μία αμερικανική επιχείρηση μπορεί να πετύχει σημαντικές συνέργειες με τις 3600 Ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

–       Συνεργαζόμενες με τις Ελληνικές τράπεζες, οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από το ευρύ τους δίκτυο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ένα δίκτυο που ξεπερνά τα 1000 υποκαταστήματα.

–       Επενδύοντας στην Ελλάδα, εκμεταλλεύονται τις αναπτυγμένες υποδομές και την βελτιούμενη παραγωγικότητα, παράγοντες που την καθιστούν σημαντικό οικονομικό κέντρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ελλάδα αποτελεί το οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου – μιας περιοχής 250 εκατομμυρίων κατοίκων. Οι συνθήκες σε μακροοικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση. Η θέση των ελληνικών επιχειρήσεων συνεχώς ενισχύεται – γίνονται μεγαλύτερες και περισσότερο ανταγωνιστικές. Αυτό καθίσταται ιδιαίτερα εμφανές και στον κλάδο της ενέργειας. Η πρόσφατη τριμερής συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από  την Μαύρη θάλασσα στη Μεσόγειο μεταμορφώνει την Ελλάδα σε ενεργειακό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ελλάδα είναι ο ιδανικός επιχειρηματικός εταίρος για αυτούς που επιθυμούν να συμμετέχουν στην προσδοκώμενη οικονομική ανάπτυξη στην νοτιοανατολική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.»

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόοοδο που σημειώνει η ελληνική οικονομία λέγοντας ότι:

«Η ελληνική οικονομία μετασχηματίζεται σταδιακά σε μία περισσότερο δυναμική, περισσότερο ανοιχτή και περισσότερο ανταγωνιστική οικονομία. Γίνεται περισσότερο φιλική προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Άμεσο αποτέλεσμα της συντελεσθείσας προόδου είναι ο 9πλασιασμός των συνολικών ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα πέρυσι, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις ανήλθαν σε 4,3 δις. ευρώ το 2006 και αντιστοιχούσαν σε 2% του Α.Ε.Π..

Σταθμός στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που αποδεικνύει και τη σημαντική βελτίωση που συντελείται, αποτελεί η είσοδος της Credit Agricole – ενός τραπεζικού ιδρύματος με παγκόσμια  παρουσία – στο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας τον προηγούμενο χρόνο, μέσω της ιδιωτικοποίησης  της Εμπορικής Τράπεζας. Επιπλέον, η είσοδος μια μεγάλης γαλλικής ασφαλιστικής εταιρείας, μέσω της εξαγοράς της Alpha Ασφαλιστικής, ήταν ένα ακόμη σημαντικό γεγονός. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι καταγράφεται ένα αυξημένο και εντεινόμενο ενδιαφέρον αρκετών διεθνών επιχειρήσεων σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τις μεταλλευτικές μέχρι την ενέργεια και από τις υπηρεσίες  μέχρι την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.  Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν την ταχύτατη πρόοδο που σημειώνει η ελληνική οικονομία.

Σήμερα οποιοσδήποτε μπορεί να διακρίνει τις σημαντικές βελτιώσεις που έχουν συντελεστεί:

–       Εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά. Τα δημοσιονομικό έλλειμμα έχει περιορισθεί σημαντικά. Το 2004 αντιστοιχούσε σε 7,8% του Α.Ε.Π., ενώ το 2006 είχε περιορισθεί στο 2.6%. Αναμένουμε ότι θα περιορισθεί περαιτέρω στο 2,4% το τρέχον έτος.

–       Κατορθώσαμε να τονώσουμε τις επενδύσεις μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και της απλοποίησης των φορολογικών διαδικασιών. Σήμερα, ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις βρίσκεται στο 25% από 35% το 2004. Ταυτόχρονα, θεσπίσαμε σημαντικά κίνητρα μέσω του Επενδυτικού Νόμου, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Μάρτιο του 2005.

–       Καταφέραμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυτό αποδεικνύεται και από τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς από την αύξηση του ονομαστικού Α.Ε.Π.

–       Ενισχύσαμε τον ανταγωνισμό μέσω της εφαρμογής ενός προσεκτικά σχεδιασμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και απελευθέρωσης των αγορών.

–       Το επιχειρηματικό κλίμα διαρκώς βελτιώνεται, όπως καταγράφεται σε όλους τους σχετικούς δείκτες από τον Ιούλιο του 2005 μέχρι σήμερα.

–       Άμεση συνέπεια των ανωτέρω υπήρξε η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του Α.Ε.Π. και η βελτίωση της απασχόλησης. Ο ρυθμός ανάπτυξης του Α.Ε.Π. ανήλθε σε 4,3% το 2006 από 3.7% το 2005. Η ανεργία μειώθηκε το 2006 σε επίπεδα κάτω του 9% και συγκεκριμένα στο 8,8%, για πρώτη φορά μετά το 1998.

Παρότι τα αποτελέσματα της οικονομικής μας πολιτικής είναι σημαντικά, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση. Και αυτό επιδιώκουμε με την πολιτική μας.»

Από τοποθετήσεις συμμετασχόντων στην εκδήλωση, οι οποίοι εξήραν τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Paul Sarbanes, πρώην Γερουσιαστής

 

Εξήρε την πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας την εντυπωσιακά θετική πορεία της τα τελευταία χρόνια και εξέφρασε την πεποίθησή του θα εξακολουθήσει να σημειώνει εξαιρετική πρόοδο. Ανέφερε, επίσης, ότι «Πρέπει να πω ότι με έχει εντυπωσιάσει το πώς η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει δραστικά τα ελλείμματά της διατηρώντας τόσο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Πρόκειται για μία ισορροπία, για ένα κατόρθωμα, που είναι πραγματικά δύσκολο να επιτευχθεί».

Paul Dyck, Αναπληρωτής Υφυπουργός Εμπορίου

«Πρέπει να αποδώσουμε εύσημα για την εξαιρετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα σήμερα είναι πραγματικά αξιοσημείωτες σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες. Σημαντικές είναι και οι ενέργειες της Ελλάδας στο τομέα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας». Ανέφερε, επίσης, ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις βλέπουν την Ελλάδα ως πύλη προς τις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και υπογράμμισε ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ αυξήθηκε πέρυσι κατά 20%.

Douglas Silliman, Αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις

Τόνισε το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως οικονομικό κέντρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ως εφαλτήριο για τη δραστηριότητα αμερικανικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Scevole de Cazotte, Επικεφαλής του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά το επιχειρηματικό της περιβάλλον και ότι μπορεί να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

John Brademas, τ. Βουλευτής και επίτιμος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

Επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η μεταρρύθμιση στην παιδεία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο της οικονομίας.

Robert Keely, πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Αναφέρθηκε στα εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία και στη βελτίωση των μεγεθών που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία.

Andrew Athens, πρώην Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της χαλυβουργικής εταιρείας Metron Steel

 

Σημείωσε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι πολυάριθμοι και διακεκριμένοι ελληνο-αμερικανοί επιστήμονες.

 

Τέλος, σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε υπερηφάνεια για το γεγονός ότι εξέχοντα μέλη της αμερικανικής κοινωνίας έχουν ελληνική καταγωγή, ενώ υπενθύμισε τη βοήθεια του αμερικανικού λαού προς την Ελλάδα πριν εξήντα χρόνια.

«Σήμερα», συνέχισε ο κ. Υπουργός, «μπορούμε να εργασθούμε μαζί για να πετύχουμε πολύ περισσότερα. Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1981 συνεργάζεται με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε και με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Προκλήσεις όπως:

–       Η προστασία του περιβάλλοντος, και

–       Η ενίσχυση λιγότερο αναπτυγμένων χωρών για να βελτιώσουν τη θέση τους και να εξαλείψουν την φτώχεια, προκειμένου να γίνει ο κόσμος πιο ασφαλής και πιο δίκαιος.»

«Η Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, «είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Εργασθήκαμε από κοινού κατά το παρελθόν. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να επιτύχουμε τους κοινούς μας στόχους και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Ο ρόλος της Ελλάδας στη νοτιοανατολική Ευρώπη – ως μέλος της Ε.Ε., της ευρωζώνης, του ΝΑΤΟ και άλλων διεθνών οργανισμών – είναι ουσιαστικός. Συμβάλαμε στο να μεταμορφώσουμε αυτή την περιοχή, η οποία δοκιμάστηκε σκληρά από τον πόλεμο και την εχθρότητα κατά το παρελθόν.

–       Προσφέραμε ουσιαστική βοήθεια στους γείτονες μας στα δύσκολα χρόνια μετά την κατάρρευση των καθεστώτων τους.

–       Φιλοξενήσαμε περισσότερο από 1,5 εκ. μετανάστες από τις γειτονικές χώρες.

–       Υποστηρίζουμε την εγκαθίδρυση δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών σε όλες τις γειτονικές μας χώρες.

–       Υποστηρίξαμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθεια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για την είσοδό τους στην Ε.Ε. Υποστηρίζουμε την προσπάθεια της Τουρκίας και των άλλων χωρών της περιοχής μας να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, υπό την προϋπόθεση  ότι οι χώρες αυτές από την πλευρά τους θα προσαρμοστούν πλήρως στα κοινοτικά δεδομένα .

–       Τέλος, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρωτοστατούν στην ανάπτυξη των χωρών της περιοχής μας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει περισσότερα από 15 δις. δολάρια στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ενεργά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωρών της περιοχής.  

Υπό αυτή την έννοια, η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ τόσο σε πολιτικό όσο και επιχειρηματικό επίπεδο μπορεί να αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στο μέλλον. Διότι αυτή η περιοχή μπορεί να αποτελέσει το επόμενο οικονομικό θαύμα στην Ευρώπη.»

Ο κ. Υπουργός παρουσίασε επίσης εν συντομία την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τα αποτελέσματα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση. Αξιοποιώντας, είπε, τη στρατηγικής σημασίας γεωπολιτική θέση της χώρας, η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στις αμερικανικές επιχειρήσεις άμεση πρόσβαση στις αγορές αυτές, παρέχοντας ταυτόχρονα την απαιτούμενη πολιτική, δημοσιονομική και νομισματική σταθερότητα. 

«Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις», κατέληξε, «παραδοσιακά υπήρξαν άριστες. Παρά το γεγονός ότι ορισμένες φορές αντιμετωπίζουμε ορισμένα ζητήματα από διαφορετική οπτική γωνία, η συνεργασία μας ήταν πάντα χρήσιμη και είχε αποτέλεσμα. Πιστεύω ακράδαντα ότι δουλεύοντας μαζί, μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τις προοπτικές των λαών μας και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρο τον κόσμο.»