ΕΚΤΑΚΤΟ 

Αποκλειστικό  

Το Greek American News Agency παρουσιάζει σήμερα κατά αποκλειστικότητα  το σχέδιο της Αμερικανικής  επίθεσης στο Ιράν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που εδώ και λίγες ώρες κάνουν το γύρω του κόσμου μέσω emails και διακίνησης πληροφοριών μέσα από σχετικά site και blogs  Οι αμερικανικές   δυνάμεις έχουν προετοιμαστεί και αναμένουν το πράσινο φως από το Αμερικανικό Πεντάγωνο και το Λευκό Οίκο για να επιτεθούν στο Ιράν. Η αεροπορική επίθεση θα ξεκινήσει στις 04:00 το ξημέρωμα της Μεγάλης Παρασκευής 6 Απριλίου. Οι πληροφορίες που καταφθάνουν  διασταυρώνονται μια προς μια  και μεταδίδονται, αφού πρώτα έχουν διασταυρωθεί με τις αντίστοιχες "πηγές"  μας.  Πρόκειται για είδηση που μεταδίδουμε με την δέουσα επιφύλαξη δεδομένου ότι αυτές τις ώρες παρά την αυξημένη  στρατιωτική  κίνηση στη περιοχή του κόλπου επισήμως οι αμερικάνοι τηρούν σιγή ιχθύος για το θέμα, ενώ δεν αποκλείεται και η αλλαγή σχεδίου τη τελευταία στιγμή.

Την είδηση στην Αθήνα μεταδίδει πρώτος ο Ρ/Σ Flash  

Ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ.   

Της Δέσποινας Συριοπούλου

Νέα Υόρκη

Με την κωδική ονομασία «OPERATION BITE» {ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΑΓΚΩΜΑ}, σύμφωνα με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, οι αμερικανικές δυνάμεις στον περσικό κόλπο ετοιμάζονται να επιτεθούν στο Ιράν την Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου στις τέσσερις τα ξημερώματα τοπική ώρα. Να σημειωθεί ότι η Παρασκευή είναι η ιερή μέρα για το Ισλάμ και αυτό θα έχει και τον ανάλογο αντίκτυπο αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο.    

Εδώ και λίγα 24ωρα έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος «πληροφοριών» και διαρροών για τα επιχειρησιακά σχέδια των Αμερικανικών δυνάμεων εναντίον του Ιράν, οι οποίες έχουν πράγματι, όπως επιβεβαιώνεται και από επίσημες αμερικανικές στρατιωτικές πηγές- σύμφωνα και με παροδικές ισχνές αναφορές στα αμερικανικά ΜΜΕ το προηγούμενο διάστημα, έχουν σπεύσει στην περιοχή και προετοιμάζουν εδώ και μήνες την πολεμική μηχανή που θα χτυπήσει το Ιράν.

Η επιχείρηση «Δάγκωμα» σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα γίνει από αέρος και θαλάσσης και θα βασιστεί σε πρώτη φάση μόνο σε αεροπορικά χειρουργικά χτυπήματα εναντίον στόχων που πιθανολογείται ότι υπάρχουν πυρηνικές εγκαταστάσεις για τη κατασκευή όπλων και πυραύλων. Οι στρατιωτικές επιθέσεις έχουν σχεδιασθεί να γίνουν και από το νησί Ντιέγκο Γκαρσία που βρίσκεται στον ινδικό ωκεανό.

Αυτή τη στιγμή  στο νησί  έχει εγκατασταθεί ο πλήρης εξοπλισμός για οπλικά συστήματα Β52 έτοιμα προς εκτόξευση με συγκεκριμένους στόχους στο Ιράν. Παράλληλα με τις αεροπορικές επιθέσεις από τα αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στο περσικό κόλπο, καθώς και από αντίστοιχα που καταπλέουν στην περιοχή του 5ου στόλου που εδρεύουν στην μεσόγειο θάλασσα.

Η επίθεση έχει σχεδιαστεί  να ξεκινήσει από τις 04:00 μέχρι τις 16:00 τοπική ώρα. Μέσα σε 12 ώρες οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εντολή να επιφέρουν καίρια πλήγματα σε στρατιωτικούς και νευραλγικούς στόχους στο εσωτερικό της χώρας. Στο στόχαστρο της πρώτης στρατιωτικής  επιχείρησης εναντίον του Ιράν περιλαμβάνονται 20 στόχοι, μεταξύ των οποίων κέντρα πυρηνικής έρευνας, εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου τα οποία έχουν εντοπιστεί από στρατιωτικούς κατασκοπευτικούς δορυφόρους.

Ο μοναδικός  πυρηνικός αντιδραστήρας που ενδεχομένως να μη χτυπηθεί-και αυτό με άνωθεν αμερικανική εντολή από το Λευκό Οίκο- είναι αυτός με την ονομασία Bushehr και αυτό γιατί σε  αυτόν εργάζονται ρώσοι μηχανικοί και ειδικοί.  Το σχέδιο επίθεσης στοχεύει να επιφέρει καίρια πλήγματα στη στρατιωτική μηχανή του Ιράν  και ειδικά στην πολεμική αμυντική ασπίδα. Παράλληλα ο πόλεμος στην θάλασσα θα εξελιχθεί με στόχο να βυθιστούν  όσο το δυνατόν περισσότερα ιρανικά πλοία.     

Ήδη στην περιοχή βρίσκονται τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα Jonh C. Stennis και Eisenhower.  To μεν πρώτο διαθέτει 3200 στρατιώτες πλήρωμα και 80 αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένων F/A-18 βόμβες Hornet και Superhornet, 8 υποστηρικτικά πλοία και 4 πυρηνικά υποβρύχια. Το δεύτερο αεροπλανοφόρο, το οποίο έφτασε στον Περσικό Κόλπο τον Δεκέμβριο του 2006, διαθέτει παρόμοιο εξοπλισμό, ενώ την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν αντιπυραυλικά συστήματα Patriot στην περιοχή.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών στην περιοχή βρίσκονται περισσότεροι από 10.000 στρατιώτες και ήδη εδώ και λίγα 24ωρα κατευθύνονται και άλλες στρατιωτικές δυνάμεις.   

images__general_ivasov.jpgΤην είδηση μεταδίδει από τις πρώτες πρωινές ώρες στην online έκδοση της  και  η Jerusalem Post η οποία παραπέμπει επίσης στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και σε δηλώσεις του στρατηγού Λεονίντ Ιβάσωβ, αντιπροέδρου της Ακαδημίας γεωπολιτικών επιστημών της Μόσχας. Ο Λεονίντ Ιβάσωβ υπήρξε αρχηγός γενικών υποθέσεων της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως και γραμματέας του συμβουλίου των υπουργών άμυνας της Κοινοπολιτείας.

Σύμφωνα με τον Ιβάσωβ, η επιχείρηση θα γίνει έστω και αν για στρατηγικούς λόγους αλλάξουν την τελευταία στιγμή κάποιες τακτικές και παράμετροι του τελικού σχεδίου,  όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο εν λόγω ανώτατος στρατιωτικός θεωρείται και ανεπίσημος στρατιωτικός μυστικοσύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Πούτιν.

Ο Ιβασώφ  στις δηλώσεις του που κάνουν το γύρω του κόσμου στο ειδησεογραφικό δίκτυο RIA Novosti στις 26 Μαρτίου επαναβεβαίωσε αυτά που είχε δηλώσει και στον Andrei Uglanov  τονίζοντας επί πλέον ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα γίνει ή για να είμαι πιο ακριβής  χαρακτηρίζει την όλη επιχείρηση ως βίαιη πράξη εναντίον του Ιράν», αποδίδοντας πολύ μεγάλη σημασία στο γεγονός ότι η βουλή των αντιπροσώπων της δημοκρατικής ηγεσίας στην Αμερική, πέρασε το ψήφισμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων το 2008 και αμέσως μετά εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός για τα στρατιωτικά κονδύλια ύψους 112 δις δολάρια για το πόλεμο.

Γεγονός που ενισχύει την άποψη του Ρώσου πως τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για το πόλεμο στο Ιράν, αφού ήδη το Ιράκ θεωρείται και από πολλούς Αμερικανούς στρατιωτικούς αναλυτές μια πολύπλοκη και εν πολλοίς χαμένη υπόθεση. Ο Ιβασώφ ισχυρίζεται πως τα αμερικανικά σχέδια δεν περιλαμβάνουν επιχειρήσεις εδάφους με χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά μαζικές αεροπορικές επιθέσεις με στόχο να  εκμηδενίσουν την στρατιωτική αντίσταση του Ιράν και να καταστρέψουν τα κέντρα λήψης στρατιωτικών και κυβερνητικών οικονομικών αποφάσεων και ενδεχομένως μέρος των κυβερνητικών κτηρίων.

Ο Ρώσος στρατηγός δεν αποκλείει τη πιθανότητα οι αμερικανικές δυνάμεις να χτυπήσουν και με  μικρά πυρηνικά όπλα εναντίον της Ιρανικής πυρηνικής βιομηχανίας, αν και τέτοιες επιθέσεις θα δημιουργούσαν κατάσταση χάους και αβεβαιότητας στη καθημερινή ζωή του Ιράν, αφού θα χτυπηθούν νευραλγικά σημεία. Συνεχίζοντας την ανάλυση του ο Ρώσος στρατηγός Ιβάσωφ στο  RIA Novosti αυτή η επιχείρηση ως δεύτερη φάση «βλέπει» την εσωτερική αποσταθεροποίηση και την διαμάχη για την εξουσία εντός του Ιράν και στη συνέχεια ως 3η φάση θα επαναληφθεί το δοκιμασμένο σχέδιο εναλλαγής στην εξουσία μιας φιλοαμερικανικής κυβέρνησης στο Ιράν, όπως συνέβη και με το Ιράκ.

Η εξέλιξη του Ιράν θα είναι μια σταδιακή βαλκανιοποίήση της περιοχής εγκαθιδρύοντας  το νέο χάρτη της Νέας Μέσης Ανατολής. Ο Ρώσος στρατηγός κλείνει τις δηλώσεις με ένα πολιτικό μήνυμα προς την Ουάσιγκτον τονίζοντας ότι πρέπει να συνέλθει το συμβούλιο ασφαλείας για να συνεκτιμήσει τη κατάσταση στη περιοχής καθώς και τις τρέχουσες προετοιμασίες για την παράνομη -όπως χαρακτηρίζει – τη στρατιωτική   επιχείρηση εναντίον του Ιράν τονίζοντας ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προσφέρει μέγιστες υπηρεσίες προς την εκτόνωση της κρίσης με τη συνεργασία της Κίνας, της Γαλλίας  και τα υπόλοιπα μη μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας προκειμένου να αποτρέψουμε τη χρήση στρατιωτικής βίας.                   

Αρχικά την είδηση καθώς και μια σειρά πληροφοριών είχε μεταδώσει το Ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti από τις 30 Μαρτίου, το οποίο έδιδε και μια σειρά πληροφοριών. Το σχετικό ρεπορτάζ -το οποίο αστραπιαία αναπαράχθηκε σε δεκάδες blogs – είχε υπογράψει ο γνωστός στρατιωτικός συντάκτης αναλυτής  Andrei Uglanov στην εβδομαδιαία επιθεώρηση «Argumenty Nebeli». Το την είδηση που προβάλλεται σε εκατοντάδες γερμανικά και ιταλικά blogs «αγνοούν» επιδεικτικά τα αμερικανικά ΜΜΕ, τα οποία σε αυτές τις περιπτώσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως η Ουάσιγκτον Πόστ  είχε κάνει σχετική αναφορά στις 16 Απριλίου του 2006 αναφέροντας για την επιχείρηση TIRANNT {Theater Iran Near Term}, ενεργούν κάτω από συγκεκριμένες εντολές του πενταγώνου.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η επιχείρηση TIRANNT προετοιμάζεται συστηματικά και με απόλυτη μυστικότητα από το Μάιο του 2003 σχεδόν παράλληλα δηλαδή με την εκδήλωση της επιχείρησης ΣΟΚ & ΔΕΟΣ που έχει εκδηλωθεί τον Μάρτιο του ιδίου έτους εναντίον του Ιράκ. Ο Ρώσος δημοσιογράφος -ειδικός αναλυτής σε στρατιωτικά θέματα Andrei Uglanov παραπέμπει στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Στρατιωτικοί παρατηρητές πάντως σχολιάζοντας αυτή τη «διαρροή» θεωρούν πως προέρχεται από το Κρεμλίνο  θέλοντας να ισχυροποιήσουν την δυναμική της Νέας Ρωσίας, όπως προβάλλεται μέσα από τη συγκεκριμένη  διαρροή, η οποία είναι σε θέση να «βλέπει» -κοινώς να παρακολουθεί- τις κινήσεις των αμερικανικών δυνάμεων και από την άλλη να προειδοποιήσουν το Ιράν για την επερχόμενη επιχείρηση «ΔΑΓΚΩΜΑ».

Στο σημείο αυτό χρειάζεται να τονιστεί και έχει τη σημασία του ότι το πυρηνικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου είναι Ρωσικής προέλευσης και ας μη ξεχνάμε τις συνεχείς διπλωματικές κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης στοχεύουν  ουσιαστικά στο να διασώσουν την Ιρανό-Ρωσική συμφωνία. Στο Ιράν τώρα ο αρχηγός του Ιρανικού στρατού Hassan Fayrouz Abadi προειδοποίησε με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Fars  ότι το Ισραήλ σχεδιάζει μια επίθεση αυτοκτονίας στους Άραβες γείτονες του αυτό το καλοκαίρι με στόχο να σταματήσουν την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ και την περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι σε αφιερώματα και ρεπορτάζ αμερικανικών περιοδικών όπως το USNews, TIME και άλλα επίσης έγκυρα περιοδικά έχει αναφερθεί ότι στο Ιράν εκπαιδεύονται εδώ και τρία χρόνια -ίσως και παλαιότερα – περί τα 40.000.000 φανατικοί Μουτζαχεντίν έχουν εκπαιδευτεί από τις μυστικές υπηρεσίες να χτυπήσουν δυτικά συμφέροντα σε περίπτωση που το Ιράν δεχθεί επίθεση να εξαπολύσουν επιθέσεις αυτοκτονίας στις χώρες της Δύσεως που έχουν μεταναστεύσει. Σύμφωνα τη Sunday Telegraph του Λονδίνου και πάντα με βάση σχετικές δηλώσεις ανώτερου διπλωμάτη θα χτυπηθούν δυτικοί στόχοι στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και στα πλούσια Αραβικά  κράτη(Σαουδική Αραβία- Ντουμπάι).

Η είδηση όπως  αναμεταδόθηκε και από Ελληνικά ειδησεογραφικά Blogspot με πρώτο το PRESS ROOM :  http://orfni.blogspot.com/

Η ΝΕΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ : http://www.greekamericannewsagency.com/gana/index.php?option=com_content&task=view&id=1199&Itemid=83